Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
"Θα φτάσουμε μέχρι τέλους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα φτάσουμε μέχρι τέλους"

Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και η Ρωσία εμμέσως, αμφισβητούν τη νομιμότητα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, αλλά ο Ερντογάν διαμηνύει ωρυόμενος ότι δεν κάνει πίσω και θα συνεχίσει μέχρι τέλους. Πάντως, η άφιξη χθες δυνάμεων του Άσαντ στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές αλλάζει δραματικά τα δεδομένα για τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ, οι δυνάμεις της Δαμασκού εισήλθαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Ταμέρ, μόλις 30 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από τη συριακή τηλεόραση έκαναν μάλιστα λόγο και για είσοδό συριακού στρατού στην πόλη-κλειδί Μανμπίτζ.

Μπροστά στο νέο σκηνικό και με την τουρκική αυτοπεποίθηση να κλονίζεται, ο Ερντογάν επιχειρεί, κατά την προσφιλή τακτική του, να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να περιορίσει στο ελάχιστο τις πιθανότητες ενός εσωτερικού ρήγματος, διαβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη των συριακών δυνάμεων δεν θα δημιουργήσει «οποιαδήποτε προβλήματα» στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Μην έχοντας σχεδόν κανένα επιχείρημα για να στηρίξει την άποψή του, αφήνει να εννοηθεί πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πούτιν και πως έχει καταλήξει σε «διακανονισμό» μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η κρίση περιπλέκεται, η Ρωσία ανάγεται σε κυρίαρχο ρυθμιστή των εξελίξεων, ειδικά μετά και την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, η οποία ανακοινώθηκε χθες. Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Βόρεια Συρία και πολεμούσαν στο πλευρό των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όπως δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός αξιωματούχος, η διαταγή αποχώρησης αφορά όλους τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στη Συρία, εκτός περίπου 150 που έχουν αναπτυχθεί στο Αλ Τανφ, μια βάση στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Δεν κάνουμε πίσω»

Περιοχές υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δέχθηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο, γεγονός που βοήθησε τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής να προωθηθούν προς στις συνοριακές πόλεις Ρας Εκ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ. Δεκάδες άμαχοι και μαχητές έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των προσφύγων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, έχει φτάσει τους 160.000.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε» διαμηνύει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως είπε, οι δυνάμεις του σκοπεύουν να εκδιώξουν τους Κούρδους από την Μανμπίτζ, παρά τη συμφωνία τους με τον Άσαντ για έμπρακτη βοήθεια στην υπεράσπιση της πόλης, και ότι στη συνέχεια θα εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση εκεί Αράβων. Επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για εμπλοκή συριακών δυνάμεων εναντίον των τουρκικών διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πούτιν. «Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας μας, και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα» συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Ρωσικοί "δακτυλισμοί"

Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν επιβεβαιώνονται σαφώς και από τη ρωσική πλευρά. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε συνεννόηση για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. «Υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών» επισήμανε, αρνήθηκε όμως να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σε σχέση με τις, όπως τις χαρακτήρισε, «συγκεκριμένες συμφωνίες» που επιτεύχθηκαν μεταξύ δύο πλευρών.

Πάντως, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ είχε αφήσει νωρίτερα σαφείς αιχμές για την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, παραδεχόμενος πως δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχή της διατήρησης της συριακής εδαφικής ακεραιότητας.

Την περασμένη εβδομάδα κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι το αίτημά τους προς τον Άσαντ για βοήθεια διατυπώθηκε στους Ρώσους, οι οποίοι και μεσολάβησαν. Ο αρχηγός της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης αποκαλύψει ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές προτρέποντάς τες «να τα βρουν». Όπως παραδέχονται ακόμη και Αμερικανοί αναλυτές, η επιρροή της Ρωσίας στο θέατρο του συριακού εμφυλίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο απόγειό της με την ενεργητική συμμετοχή της στα τεκταινόμενα σε όλα τα μέτωπα. Είναι προφανές ότι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις της ρωσικής διπλωματίας ευνοούν ουσιαστικά τον Άσαντ βοηθώντας τον να αποκαταστήσει τον έλεγχό του στο μεγαλύτερο μέρος της συριακής επικράτειας αξιοποιώντας την «ευκαιρία» της τουρκικής εισβολής. Μπορεί οι Κούρδοι να ισχυρίζονται ότι η συμφωνία μαζί του αφορά μόνο το στρατιωτικό πεδίο και πως οι όποιες πολιτικές διευθετήσεις θα συζητηθούν αφού περάσει ο κίνδυνος, θεωρείται όμως βέβαιο πως η πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας της κυβέρνησης της Δαμασκού στο σύνολο της επικράτειας της χώρας απομακρύνει την προοπτική της κουρδικής αυτονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL