Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πολωνία / Πολωνία: Η απόγονος μιας πολιτικής δυναστείας διεκδικεί την πρωθυπουργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολωνία / Πολωνία: Η απόγονος μιας πολιτικής δυναστείας διεκδικεί την πρωθυπουργία

Των James Shotter και Agata Majos

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάνοντας μια στάση στη σχολική αίθουσα ενός αραιοκατοικημένου χωριού - διακοσμημένη με ξεφούσκωτα μπαλόνια και φωτογραφίες από κάμπιες, η Μαλγκορζάτα Κιντάβα - Μπλόνσκα, μία από τους ηγέτες της πολωνικής αντιπολίτευσης, προσέλκυσε ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από αγρότισσες του τοπικού συνεταιρισμού και έναν κακοντυμένο, ταλαιπωρημένο ταραξία.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας κινητοποιήσω» είπε η υποψήφια της Συμμαχίας των Πολιτών για την πρωθυπουργία στους συγκεντρωμένους στο Πρζιχόντι, στην υποβαθμισμένη ανατολική Πολωνία. «Αρχικά, για να σιγουρευτώ ότι γνωρίζετε την ατζέντα του κόμματος και της συμμαχίας μας και δεύτερον για να δείξω ότι η ψήφος κάθε Πολωνού μετράει το ίδιο. Εσείς θα αποφασίσετε πώς θα είναι η Πολωνία».

Ενώ όμως οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ακούνε ευγενικά την Κιντάβα - Μπλόνσκα καθώς αναφέρεται στα τοπικά ζητήματα, σύντομα καλείται να αντιμετωπίσει τα όσα έχει κάνει το κόμμα της. «Ήρθες εδώ απλά και μόνο επειδή έχεις ανάγκη την υποστήριξή μας» λέει ο ταραξίας παρεμβαίνοντας. «Πού ήσουν δέκα χρόνια πριν;».

Σε πανεθνικό επίπεδο η εικόνα είναι ακόμη λιγότερο φιλική. Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη Συμμαχία των Πολιτών -μια συμμαχία που σχηματίστηκε γύρω από την κεντροδεξιά Πλατφόρμα των Πολιτών που κυβέρνησε την Πολωνία από το 2007 έως το 2015- να βρίσκεται πίσω από το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, έναν συντηρητικό - εθνικιστικό σχηματισμό, με διαφορά πάνω από 15%.

Η Κιντάβα - Μπλόνσκα, έμπειρη βουλευτής που διετέλεσε και κυβερνητική εκπρόσωπος, έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό. Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Πλατφόρμας των Πολιτών Γκρζέγκορτζ Σετίνα, ο οποίος, μολονότι έχει τη φήμη του σκληρού μαχητή, δεν είναι πολιτικά χαρισματικός, απέσυρε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία σε μια ύστατη προσπάθεια να αναζωογονήσει τις προοπτικές της Συμμαχίας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι η Κιντάβα - Μπλόνσκα θα προσελκύσει περισσότερους Πολωνούς χάρη στον ζεστό της χαρακτήρα και την πολιτική της κληρονομιά: ένας από τους προπαππούδες της υπήρξε Πρόεδρος της χώρας τη δεκαετία του 1920 και ένας άλλος διατέλεσε πρωθυπουργός.

«Είναι μια γυναίκα χαρισματική. Εκπέμπει γοητεία και έχει αυτές τις μοναδικές ρίζες» λέει ένας πολιτικός της Συμμαχίας των Πολιτών. «Οι προγονοί της ήταν πολύ σημαντικοί πολιτικοί, ένας από αυτούς ήταν συντηρητικός... Έτσι μπορεί να απευθυνθεί και σε ένα σχετικά συντηρητικό ακροατήριο εκτός Βαρσοβίας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν πολλοί άλλοι».

Προς επίρρωση της μη συγκρουσιακής τακτικής που ακολουθεί η Κιντάβα - Μπλόνσκα, κάτι που αποτελεί εξαίρεση στον συνήθως εμπρηστικό λόγο στα πολωνικά πολιτικά πράγματα, το λεωφορείο της εκστρατείας της 62χρονης πολιτικού κοσμείται από μια φωτογραφία που δείχνει την ίδια να αγκαλιάζει μια γυναίκα με το σύνθημα «Συνεργασία, όχι φιλονικία».

«Πιστεύουμε στην εντιμότητά της. Συμμετέχει στην πολιτική τόσα χρόνια κι όμως δεν έχω δει να πέφτει σε κάποιο παράπτωμα» λέει η Μαλγκορζάτα, μια συνταξιούχος που μαζί με περίπου δύο ντουζίνες ακόμα υποδέχθηκαν την Κιντάβα-Μπλόνσκα σε προεκλογική της εκδήλωση στη Βλόνταβα, μια μικρή πόλη στη μεθόριο της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. «Είναι πολύ αξιόπιστη και ξεκάθαρη, σαν ένας καθημερινός άνθρωπος που ζει μια κανονική ζωή».

Όμως, ο αγώνας της Κιντάβα - Μπλόνσκα είναι δύσκολος. Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης δέχεται τα πυρά των Βρυξελλών, που το κατηγορούν ότι καταστρατήγησε τους κανόνες δικαίου, ενώ έχει πληγεί από σωρεία σκανδάλων. Ωστόσο, το κόμμα αυτό συνεχίζει να έχει μεγάλη υποστήριξη χάρη στη διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία και τα γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα που έχουν βελτιώσει τη ζωή πολλών Πολωνών. Την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους, δεν σταματούν να επαινούν την κυβέρνηση και να επιτίθενται ανελέητα στην αντιπολίτευση.

Επιπροσθέτως, η Συμμαχία των Πολιτών δέχεται σκληρή κριτική επειδή δεν έκανε αρκετά για τους λιγότερο προνομιούχους Πολωνούς, ειδικά εκείνους στα ανατολικά της χώρας, στη διάρκεια των δύο κυβερνητικών θητειών του πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

«Ταξιδεύω σε κάθε γωνιά της Πολωνίας και ξέρω τι σκέφτεται ο κόσμος... Νόμος και Δικαιοσύνη; Εντάξει. Οι εθνικιστές; Εντάξει. Η Συμμαχία των Πολιτών; Ουδείς θέλει να την υποστηρίξει. Δείτε τι υποστήριξη έχουν! Πέντε άνθρωποι ήρθαν» λέει ο Αντόνι Περούτα, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας, καθώς παρακολουθεί την Κιντάβα - Μπλόνσκα να μιλάει σε ψηφοφόρους στην αγορά της Βλοντάβα. «Η τωρινή κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της. Αυτοί ωστόσο, όταν είχαν την εξουσία, δεν έκαναν τίποτε από όσα είχαν υποσχεθεί».

Η Τζοάνα Σαβίκα, αναλύτρια στην εταιρεία Polityka Insight, λέει ότι η Συμμαχία των Πολιτών δυσκολεύεται να επικοινωνήσει την πολιτική της πλατφόρμα στους ψηφοφόρους. «Το πρόγραμμα της Συμμαχίας είναι πολύ αδύναμο. Δεν λένε τι είδους κράτος θέλουν να οικοδομήσουν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη» προσθέτει.

Άλλοι λένε ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και πηγάζει από μια θεμελιώδη αναποφασιστικότητα, καθώς δεν έχουν καταλήξει εάν θέλουν να κερδίσουν το κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης φέρνοντας και πάλι κοντά τους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους, ή αντίθετα, εάν θέλουν να κατοχυρωθούν ως η φωνή των φιλελεύθερων δυνάμεων της Πολωνίας.

«Δεν ξέρουν ποιοι πραγματικά είναι» λέει ο Γιάτσεκ Κουτσαρέζικ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, μιας δεξαμενής σκέψης. «Όταν η Συμμαχία των Πολιτών ήταν στην εξουσία, ήταν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Έγερνε προς την Κεντροδεξιά, αλλά ο καθένας μπορούσε να βρει κάτι που του ταίριαζε... Αυτό το βρίσκουν μπροστά τους τώρα που είναι στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούν να επαναπροσδιοριστούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL