Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κίνα εναντίον Apple
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνα εναντίον Apple

Η ατμόσφαιρα στο Χονγκ Κονγκ είναι ηλεκτρισμένη. Και οι συνθήκες δεν δείχνουν αποφόρτιση σύντομα. Ειδικά τώρα που οι μαχητικοί διαδηλωτές διαθέτουν εξελιγμένα εργαλεία τεχνολογίας για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και τα... αστυνομικά μπλόκα. Απ' την αρχή άλλωστε αυτή η εξέγερση στηριζόταν στην τεχνολογία και τη δικτύωση.

Όμως το Πεκίνο είναι οργισμένο. Και η οργή του στρέφεται -και- κατά της Apple, επειδή αυτή είναι ο "μεταπωλητής" των εν λόγω έξυπνων εργαλείων. Ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας κατηγορείται ευθέως ότι στηρίζει τους διαδηλωτές. Η προειδοποίηση των Κινέζων ήταν ξεκάθαρη. Η εταιρεία θα υποστεί τις συνέπειες της "ανόητης και παράτολμης" απόφασής της...

Μα ποια είναι αυτή η «απόφαση»; Το ότι το App Store, το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Apple, διέθετε μέχρι πρότινος μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι διαδηλωτές μπορούσαν να εντοπίζουν πού βρίσκονται αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για το HKmap.live, την πιο δημοφιλή εφαρμογή του App Store στην κινεζική επαρχία -και πρώην βρετανική αποικία. Δεν υπήρχε στην κατηγορία «παραγωγικότητα» ούτε στα «βοηθητικά προγράμματα» ή στην «πλοήγηση», αλλά στα... «ταξίδια».

Και γιατί είναι τόσο κακό αυτό που έκανε η Apple; Διότι, κατά τα κινεζικά ΜΜΕ, «επιτρέποντας στη δηλητηριώδη εφαρμογή να διαδοθεί, πρόδωσε τα συναισθήματα του κινεζικού λαού»...

Τροφοδοτούμενο με δεδομένα των χρηστών, το HKmap.live επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν «ζωντανά» στον χάρτη του Χονγκ Κονγκ τα σημεία όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις. Η Apple έδωσε την έγκρισή της για να «ανέβει» η εφαρμογή στο App Store στις 4 Οκτωβρίου. Από την επομένη ήταν διαθέσιμη για «κατέβασμα» και εγκατάσταση σε συσκευές iOS. Την Τετάρτη "εξαφανίστηκε" απ' την πλατφόρμα.

Για ευνόητους λόγους ο δημιουργός της παρέμεινε ανώνυμος, αν και μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του μέσω Twitter. Η εφαρμογή προσέλκυσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές. Ένας χρήστης τη χαρακτήρισε "σωτήρια τεχνολογία", ενώ ένας άλλος έγραψε ότι ωθεί τους πολίτες στην παρανομία και θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Η «Λαϊκή Ημερησία», η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μακροσκελές άρθρο της κατηγόρησε τηνApple πως εγκρίνοντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή «προφανώς βοηθάει τους διαδηλωτές». Ο αρθρογράφος αναρωτιόταν αν "αυτό σημαίνει πως η Apple σκοπεύει να γίνει συνεργός των διαδηλωτών;".

"Κορυφή του παγόβουνου"

Κατά το Πεκίνο, η εφαρμογή με τους χάρτες «είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». Εκτός από αυτήν υπάρχει κι ένα τραγούδι που έχει εμφανιστεί τελευταία στο Apple Music Store, οι στίχοι του οποίο εθεωρείται ότι προπαγανδίζουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. "Κανένας δεν θέλει να εμπλέξει την Apple στις συνεχιζόμενες ταραχές. Αλλά ο κόσμος έχει λόγους να θεωρεί ότι η εταιρεία μπερδεύει τις επιχειρήσεις με την πολιτική και ακόμη χειρότερα με τις παράνομες ενέργειες" επισημαίνεται στο άρθρο.

Πάντως, αν ευσταθούν οι πληροφορίες των κινεζικών ΜΜΕ, η όλη υπόθεση φαίνεται πως είχε μια «μη γραμμική» εξέλιξη. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα το οποία επικαλούνται τα όσα έγραψε ο ίδιος ο δημιουργός του HKmap.live στον λογαριασμό του στο Twiiter, η Apple αρχικά απέρριψε την αίτησή του με το σκεπτικό ότι το HKmap.live «περιέχει περιεχόμενο ή διευκολύνει, επιτρέπει και ενθαρρύνει δραστηριότητα που δεν είναι νόμιμη».

Ο ανώνυμος προγραμματιστής ανέφερε σε μεταγενέστερο tweet του πως η εφαρμογή του αποσκοπεί στην ενημέρωση και «δεν ενθαρρύνει καμία παράνομη δραστηριότητα». Στα ερωτήματα που του τέθηκαν για την αλλαγή στάσης της εταιρείας απέφυγε να απαντήσει. Την Τετάρτη η Apple κατέβασε την εφαρμογή και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε άμεσα έρευνα.

Ως γνωστόν, η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες και η αφορμή για το ξέσπασμά της ήταν το κυβερνητικό σχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα. Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετατράπηκαν σ' ένα ευρύ κίνημα για την παραχώρηση δημοκρατικών ελευθεριών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία, το 1997.

Η Κίνα βάζει συστηματικά στο στόχαστρό της ξένες εταιρείες ή οργανισμούς που κρίνει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσφέρουν υποστήριξη στους διαδηλωτές. Την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Αμερικανική Ένωση Καλαθοσφαίρισης δέχθηκε τη σκληρή κριτική των κινεζικών αρχών επειδή ο μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ανάρτησε μήνυμα στο Twitter με το οποίο υποστήριζε τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL