Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Κόκκινη κάρτα" στη Γαλλίδα υποψήφια επίτροπο Σιλβί Γκουλάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Κόκκινη κάρτα" στη Γαλλίδα υποψήφια επίτροπο Σιλβί Γκουλάρ

«Όχι» είπε το Ευρωκοινοβούλιο σε ακόμη μία υποψήφια Επίτροπο (μετά τον Ούγγρο Τρότσανι και τη Ρουμάνα Πλουμπ), τη Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ.

Η φιλελεύθερη Γκουλάρ, η οποία έχει διατελέσει η ίδια ευρωβουλευτής, καταψηφίστηκε από 82 μέλη των Επιτροπών Εσωτερικής Αγοράς και Βιομηχανίας του Ε.Κ. που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο που επρόκειτο να αναλάβει στη δεύτερη ακρόασή της. Ήδη από την πρώτη ακρόαση είχε φανεί ότι υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα για την Γκουλάρ, αφού στο παρελθόν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας της Γαλλίας μετά την έναρξη έρευνας για ενδεχόμενη κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το κόμμα της κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις για τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έχει λάβει στο παρελθόν από το αμερικανικό think tank Berggruen καθώς και για το μέγεθος και το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου της.

"Σε όλη τη διαδικασία η Γκουλάρ είχε αρκετές ευκαιρίες να αποσαφηνίσει τα ηθικά ερωτήματα που κρέμονταν πάνω από την υποψηφιότητά της και δεν κατάφερε να επανορθώσει” δήλωσε ο Μαρσέλ Κολάγια, συντονιστής των Πρασίνων στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, το κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Renew Europe καταδίκασε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η Γκουλάρ πλήρωσε το τίμημα «της εγχώριας και την ευρωπαϊκής μικροπολιτικής».

Είναι γεγονός ότι, από το ξεκίνημα των ακροάσεων, η Γκουλάρ φαινόταν ότι θα είναι η επόμενη, μετά από την απόρριψη ενός δεξιού υποψηφίου (Τρότσανι) και μιας σοσιαλίστριας (Πλουμπ), προκειμένου να επέλθει "ισορροπία". Μεγάλο μέρος της κριτικής κατά της Γαλλίδας υποψήφιας προερχόταν δε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που εκλήφθηκε ως «εκδίκηση» για την αρνητική στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Μακρόν απέναντι στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, η απόρριψη της Γκουλάρ θεωρείται ένα πλήγμα για τον Μακρόν, αλλά φυσικά και για τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που ήδη μετράει τρεις απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL