Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Χαμηλοί τόνοι απέναντι στις απειλές Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμηλοί τόνοι απέναντι στις απειλές Ερντογάν

Χαμηλούς τόνους κρατάει η Ευρώπη απέναντι στις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό, μετά το μπρα ντε φερ που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας με αφορμή τη στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ έστειλε σαφές μήνυμα προχτές στην Άγκυρα να μην περιμένει χρηματική βοήθεια από την Ευρώπη για τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» που επιθυμεί να κάνει στη Συρία, ενώ σκληρή γλώσσα για την καταδίκη της στρατιωτικής παρέμβασης χρησιμοποίησαν και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ζητώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή. Όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στις απειλές για άνοιγμα συνόρων.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία. «Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» δήλωσε ο Ερντογάν, σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

Απαντώντας, η Επιτροπή παραπέμπει στις κατ’ ίδίαν συναντήσεις που είχαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας», επαναλαμβάνει η Επιτροπή, θέλοντας σαφώς να περάσει το μήνυμα ότι οι όποιες προκλητικές δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν την «κοινή» αυτή δέσμευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL