Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γερμανία / Γερμανία: Η ακροδεξιά τρομοκρατία και η ντροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Η ακροδεξιά τρομοκρατία και η ντροπή

Ντροπή και φόβος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν από το μεσημέρι της Τετάρτης στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, στον Τύπο, αλλά και στην κοινωνία, μετά την εν μέρει αποτυχημένη ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στη Χάλε εις βάρος της συναγωγής της πόλης. Ντροπή που βρέθηκαν στο στόχαστρο οι Εβραίοι την ημέρα που γιόρταζαν το Γιομ Κιπούρ εν έτει 2019 στη χώρα που κουβαλάει ανεξίτηλο το στίγμα του Ολοκαυτώματος. Και φόβο για τις υπόγειες διαδρομές της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, που τελευταία βγαίνουν όλο και πιο συχνά στην επιφάνεια.

Παράλληλα, ισχυρό είναι το σοκ και μόνο στη σκέψη του τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν η πόρτα της συναγωγής δεν ήταν τόσο ανθεκτική. Ο ακροδεξιός δράστης, που συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, είχε αρκετά πυρομαχικά για να σκοτώσει και τους 70- 80 ανθρώπους που ήταν μέσα στο κτήριο, αλλά δεν κατάφερε με τις χειροβομβίδες να ρίξει την πόρτα, οπότε εκτόνωσε το μίσος του σκοτώνοντας δύο άτυχους περαστικούς: μια γυναίκα έξω από το εβραϊκό νεκροταφείο κι έναν άντρα στο διπλανό τούρκικο κεμπαπτζίδικο. Οι τόποι δεν ήταν τυχαίοι. Η πιθανότητα η πρώτη να ήταν Εβραία και ο δεύτερος μουσουλμάνος μάλλον έπαιξε ρόλο στην επιλογή του Στέφαν Μπ., που έβριζε στην κάμερα τους... ξένους θεούς και δαίμονες, να πατήσει τη σκανδάλη.

“Καμία ανοχή”

Η καγκελάριος Μέρκελ, που έσπευσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Συναγωγή του Βερολίνου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στα θύματα, υποστήριξε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Συνδικάτου Μετάλλου στη Νυρεμβέργη ότι νιώθει “προσωπικά, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, σοκαρισμένη και βαθύτατα θλιμμένη για το έγκλημα στη Χάλε”. Και δεν έκρυψε την ανακούφισή της που τελικά αποφεύχθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο αιματοκύλισμα. Η Γερμανία, σύμφωνα με τη Μέρκελ, πρέπει να απαντήσει στο μίσος, στη βία και την απανθρωπιά με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου: “Δεν υπάρχει καμία ανοχή” τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον εβραϊκό πληθυσμό. “Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ντροπής” είπε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκεπτόμενος τον τόπο του εγκλήματος και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να καταδικάσει κανείς αυτή τη “δειλή επίθεση. Η χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει ξεκάθαρη στάση”.

Για “ντροπή” μίλησε και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η βίαιος ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Γερμανία.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, που καλείται να αναζητήσει τα δίκτυα ηθικής και φυσικής στήριξης και τους τυχόν συνεργάτες του ακροδεξιού δράστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL