Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μια προαναγγελθείσα εθνοκάθαρση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια προαναγγελθείσα εθνοκάθαρση

Από την εποχή της πρώτης τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, τον Αύγουστο του 2016, η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει την κατοχή εδαφών ξένης χώρας ως ένα μέσο επίλυσης του προσφυγικού. Τρία χρόνια μετά κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη εισβολή της (μεσολάβησε εκείνη στο Αφρίν), η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να επικαλείται ακόμα και τη διεθνή νομιμότητα, να ντύνει τη στρατιωτική επιχείρηση με ανθρωπιστικό μανδύα ώστε να διεκδικήσει ακόμα και οικονομική στήριξη για την «επανεγκατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων».

Στο πλαίσιο της πλήρους εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η δημόσια τηλεόραση TRT ανήρτησε στον ιστότοπό της -προχθές, την παραμονή της εισβολής- τον χάρτη με τους στόχους της επιχείρησης αποτυπώνοντας με την κόκκινη γραμμή τα όρια της «ζώνης ασφαλείας» που διεκδικεί η Άγκυρα, σημειώνοντας πως εκεί μπορούν να εγκατασταθούν 1 έως 2 εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν σήμερα στο έδαφος της Τουρκίας. Είναι άξιο προσοχής ότι η ζώνη αυτή, πλάτους περίπου 30 χλμ., διευρύνεται με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή σε βάθος άνω των 100 χλμ., με δυνατότητα υποδοχής συνολικά 3 εκατομμυρίων προσφύγων, όπως... διαφημίζει η Τουρκία. Βασικός αποδέκτης αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι η Ευρώπη.

Η Ευρώπη της δημοκρατίας και των πανανθρώπινων αξιών, των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και των μοιραίων και άβουλων ηγεσιών που έκλεισαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις πόρτες στους πρόσφυγες αναθέτοντας τη... φροντίδα τους στον Ερντογάν.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες. Πόλεμο και προσφυγιά στη Συρία, ακροδεξιό λαϊκισμό στο εσωτερικό της Ευρώπης που τροφοδοτείται από την προσφυγιά και τον τζιχαντισμό. Ο Τούρκος Πρόεδρος καλλιέργησε και το ένα, και το άλλο. Και επιχειρεί τώρα, με μοχλό το προσφυγικό, να πετύχει έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας, το πρώτο βήμα για την ανασύσταση της «γαλάζιας πατρίδας».

Το τίμημα πληρώνει πάλι ο κουρδικός λαός, αυτή τη φορά με μια προαναγγελθείσα εθνοκάθαρση. Οι συστάσεις της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και των Βρυξελλών στην Άγκυρα να μην υπερβεί τα... όρια κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους Κούρδους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την τουρκική πολεμική μηχανή. Μια μηχανή που επιδιώκει να ανακτήσει το κύρος της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ενώ έχει ως εμπροσθοφυλακή μισθοφόρους και φανατικούς ισλαμιστές από τη Συρία, εκείνους που κατανίκησαν πριν από δύο χρόνια οι Κούρδοι μαχητές.

Οι οθόνες γεμίζουν πάλι από βομβαρδισμούς, ερείπια, καπνούς, αεροπλάνα και τανκς. Όσο περισσότερο αντέξει η Ροτζάβα στην τουρκική επίθεση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ντροπή μας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL