Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Οι αγωνίες των Ελλήνων πριν απ΄ το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αγωνίες των Ελλήνων πριν απ΄ το Brexit

Καθώς φαίνεται ότι τέλειωσαν τα ψέματα και είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατή η πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. στα τέλη του μήνα, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένουν στο κλαμπ προσπαθούν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο που επί τρία χρόνια ξορκίζουν. Το ίδιο συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου η ευφυής πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια να διασκεδάζει τις αγωνίες Ελλήνων φοιτητών και εργαζόμενων στη χώρα της δηλώνοντας βέβαιη ότι “οι δεσμοί των δύο χωρών μας έχουν αντέξει πολύ μεγαλύτερες αλλαγές, βγαίνοντας πάντα ισχυροί και ακμαίοι”.

Μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί ότι έχει δίκιο, αλλά στο μεσοδιάστημα η αγωνία εξαγωγέων, εισαγωγέων και άλλων που έχουν δοσοληψίες με τη Βρετανία είναι μεγάλη, όπως φάνηκε και στη χθεσινή ημερίδα με θέμα:

«No Deal Brexit: Η προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη, τέσσερις είναι οι τομείς που θα επηρεαστούν από μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας:

* Πρώτον, οι ελληνικές εξαγωγές στο... νησί, που θα επιβαρυνθούν με δασμούς και γραφειοκρατία - οι οποίες ωστόσο δεν ξεπερνούν το 3,6% του συνόλου.

* Δεύτερον, ο τουρισμός, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες είναι περίπου το 10% των ετήσιων επισκεπτών της χώρας. Εδώ είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι συνέπειες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα πληγεί το εισόδημα του μέσου Βρετανού από το Brexit - κι αν θα έχει περίσσευμα για να κάνει διακοπές στη Ρόδο ή την Κρήτη. Ήδη φέτος το καλοκαίρι, πολύ πριν χρεοκοπήσει η Thomas Cook, είχε μειωθεί ο αριθμός των Βρετανών που αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

* Τρίτον, η ναυτιλία, με τους Έλληνες εφοπλιστές να είναι μεν πρωταθλητές παγκοσμίως, αλλά να έχουν μια τεράστια... αδυναμία στο Σίτι. Εδώ ο Κ. Φραγκογιάννης, εκτός από κινδύνους, βλέπει και ευκαιρίες “για περαιτέρω επαναπατρισμό ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και προσέλκυση ναυτιλιακών κεφαλαίων και υπηρεσιών στην Ελλάδα”.

* Και τέταρτον, τα αγροτικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ (ονομασίας προέλευσης), τα οποία θα πρέπει άμεσα να προστατευτούν σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit θα έχει κόστος, όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, “ό,τι και να κάνουμε, όσο και να προετοιμαστούμε σε επίπεδο γραφειοκρατίας”. Στόχος είναι, όπως είπε, να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των 115.000 Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία -τους οποίους το ΥΠΕΞ προτρέπει να εγγραφούν στο settlement scheme της βρετανικής κυβέρνησης- αλλά και των 50.000 Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL