Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θρίαμβος Κόστα και αντιμνημονιακής πολιτικής

Η Πορτογαλία μετά τις κάλπες της Κυριακής - Σοσιαλιστές και Αριστερά κέρδισαν το 60% της νέας Βουλής

Οι Σοσιαλιστές και τα δύο κόμματα της Αριστεράς εξασφάλισαν το 60% της νέας Βουλής στη Λισσαβώνα, ή 137 από τις 230 έδρες, ενώ τα δύο δεξιά κόμματα που οδήγησαν την Πορτογαλία στο Μνημόνιο έχασαν σχεδόν 7%. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα αποτέλεσε το μεγάλο νικητή των εκλογών της Κυριακής, κερδίζοντας το 36,69% και 100 χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τις εκλογές του 2015.

Ο Κόστα έκρινε «εξαιρετικά» τα εκλογικά αποτελέσματα και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα «πιο ισχυρό» ζήτησε από τα δύο κόμματα της Αριστεράς να ανανεώσουν τις συμφωνίες τους με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να εγγυηθούν τη σταθερότητα της χώρας στηρίζοντας τη μονοκομματική κυβέρνησή του στη Βουλή. Ο Κόστα επιθυμεί μάλιστα να ανοίξει τις πόρτες της πλειοψηφίας στους Ζωόφιλους του PAN και στο μικρό αριστερό Livre, που εξέλεξε έναν βουλευτή.

Άνοδος για το Μπλόκο και πτώση για το Πορτογαλικό Κ.Κ.

Το Μπλόκο της Αριστεράς διατηρήθηκε κοντά στο 10% και επανεξέλεξε τους 19 βουλευτές του, ενώ η συντονίστριά του Καταρίνα Μαρτίνς δήλωσε «τη διάθεση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος» να διαπραγματευτεί με τους Σοσιαλιστές μια «λύση σταθερότητας» ή μάλλον καλύτερα μια «συνέχιση» της συμφωνίας συνεργασίας για την επόμενη τετραετία ή να προχωρήσει, στη χειρότερη των περιπτώσεων, σε... «ετήσιες διαπραγματεύσεις» για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και επιλεκτικές συμφωνίες για την ψήφιση των νόμων στη Βουλή.

Η τελευταία αυτή επιλογή φαίνεται ότι αποτελεί το νέο σενάριο της συνεργασίας του Πορτογαλικού Κ.Κ. με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως τουλάχιστον την εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Ζερόνιμο Ντε Σόουσα, μαζί με την πικρία και τον... σεχταρισμό που τον συνοδεύει για την πτώση του κόμματος στο 6,47% και την απώλεια 5 εδρών. Για τον Ντε Σόουσα, το αποτέλεσμα «είναι αρνητικό για την πορεία της χώρας», η πτώση του συνασπισμού CDU (Κομμουνιστών και Πράσινων) οφείλεται στα «ψέματα και τη δυσφήμηση», ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός «αποδυναμώθηκαν».

Η απλή και ανόθευτη αναλογική επεφύλαξε εκπλήξεις, με την είσοδο τριών νέων κομμάτων στη Βουλή με έναν βουλευτή, το αριστερού Livre, της συντηρητικής Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας και, για πρώτη φορά στη μεταδικτατορική ιστορία της χώρας, του νεοφασιστικού Chega. Το κόμμα των ζωόφιλων ΡΑΝ κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά και να τετραπλασιάσει την κοινοβουλευτική παρουσία του.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 36,69%, από το 32,31% που είχε πάρει τον Οκτώβριο του 2015, ή 1.866.407 ψήφους με αποτέλεσμα να εκλέξει 106 βουλευτές, 20 περισσότερους.

Το δεξιό PSD πήρε 27,9%, από το 36,86% που είχε μαζί με το επίσης δεξιό CDS - PP το 2015, για να πάρει 1.420.553 ψήφους και 77 βουλευτές, χάνοντας 12 βουλευτές σε σχέση  με τις προηγούμενες εκλογές.

Το Μπλόκο της Αριστεράς πήρε 9,68% από το 10,19% του 2015 ή 492.487 ψήφους και κατάφερε να επανεκλέξει τους 19 βουλευτές του.

Το Πορτογαλικό Κ.Κ. και οι Πράσινοι, με τον συνασπισμό CDU, πήραν 6,47%, από το 8,25% των προηγούμενων εκλογών ή 329.117 ψήφους και εξέλεξαν 12 από τους 17 βουλευτές που είχαν, με το Πορτογαλικό Κ.Κ. να χάνει 5 βουλευτές και τους Πράσινους να διατηρούν τις δύο έδρες που είχαν στην προηγούμενη Βουλή.

Το δεξιό CDS - PP πήρε 4,25% ή 216.448 ψήφους και εξέλεξε 5 βουλευτές, χάνοντας 13 από τις έδρες που είχε καταφέρει να εκλέξει το 2015 σε συνεργασία με το επίσης δεξιό PSD.

Το κόμμα των ζωόφιλων ΡAN πήρε 3,28% ή 166.854 ψήφους και εξέλεξε 4 βουλευτές από τον έναν βουλευτή που είχε.

Το νεοσύστατο ακροδεξιό «Φτάνει» (CH - Chega) με το 1,3% ή 66.442 ψήφους κατάφερε να εκλέξει βουλευτή, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία της Πορτογαλικής Δημοκρατίας η Ακροδεξιά να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.

Η συντηρητική Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία (IL) με 1,29% ή 65.545 ψήφους εξέλεξε έναν βουλευτή.

Το αριστερό «Ελεύθερος» (L - Livre) με 1,09% ή 55.656 ψήφους εξέλεξε επίσης έναν βουλευτή.

Από το σύνολο των 230 εδρών λείπουν οι 4 έδρες για τους Πορτογάλους του εξωτερικού, δεδομένου ότι η επιστολική ψήφος χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο καταμέτρησης.

Στις εκλογές ψήφισαν 5.092.424 ψηφοφόροι ή το 54,5%, με την αποχή να φθάνει το ρεκόρ τού 45,5% ή τους 4.250.660 ψηφοφόρους, ενώ στις εκλογές του 2015 κυμαινόταν στο 44,1%.

Η επιτυχία Σοσιαλιστών και Αριστεράς

Η επιτυχία των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε και οδήγησε στην πτώση της ανεργίας στο 6,4%, την αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδόν κατά 20%, στα 600 ευρώ, με τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις του 4,7%, και την υιοθέτηση πολλών κοινωνικών μέτρων για να στηριχθούν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η κυβέρνηση Κόστα μάλιστα προπλήρωσε το χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το Ταμείο να μην έχει κανέναν απολύτως ρόλο στο εσωτερικό της χώρας. Η ανάπτυξη της χώρας έφθασε στο 3,5% το 2017 και στο 2,4% το 2018, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 0,2%.

Ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά δεν έλειψαν και τριβές σε ορισμένα καυτά θέματα όπου η Αριστερά κράτησε τις αποστάσεις της, όπως στη διάσωση των τραπεζών και τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, που προώθησε ο Κόστα με την ψήφο της Δεξιάς.

Σε αντίθεση με τη γειτονική Ισπανία, όπου ο Σάντσεθ κράτησε την Αριστερά μακριά από την κυβέρνηση, στην Πορτογαλία τα δύο κόμματα της Αριστεράς είχαν δηλώσει από το βράδυ των εκλογών του 2015 ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Υπόκοσμος

Σε πρώτο επίπεδο, ο στρατός των ΜΜΕ που διαπλέκεται με την κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. Εξαφάνισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της κρίσης, όπως συστηματικά εξαφανίζει τον τελευταίο καιρό οτιδήποτε μπορεί να κάνει ζημιά στον Κ. Μητσοτάκη

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις