Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ναι μεν, αλλά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναι μεν, αλλά...

Μια σχετικά ψυχρή υποδοχή επιφύλαξαν οι Βρυξέλλες στην πρόταση που απέστειλε η βρετανική κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Με τον χρόνο να μετράει -για ακόμα μια φορά- αντίστροφα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε τελικά μια συνολική πρόταση που περιλαμβάνει ένα νομικό κείμενο, ένα επεξηγηματικό σημείωμα και μια επιστολή από μέρους του, κάνοντας ένα βήμα προς τη μεριά της Ε.Ε. Ωστόσο, όσο κι αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη “θετική” αυτή εξέλιξη, επισήμανε ότι υπάρχουν “προβληματικά σημεία” για τα οποία “απαιτείται περαιτέρω εργασία”.

“Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο” δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, πετώντας και πάλι το μπαλάκι στη βρετανική πλευρά. «Σας υπενθυμίζω ότι είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο και είμαστε έτοιμοι να διαβουλευτούμε με εποικοδομητικό τρόπο με τους ομολόγους μας” είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να φέρει την ευθύνη μιας αποτυχίας ή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται σαφές ότι η Ε.Ε. βρίσκει επί της ουσίας τις βρετανικές προτάσεις μη ρεαλιστικές, ωστόσο δεν μπορεί παρά να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για διαπραγματεύσεις προκειμένου να μην χρεωθεί την όποια αποτυχία. Από την πλευρά του, ο Μπ. Τζόνσον φαίνεται να έχει παρόμοια στρατηγική, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του “εποικοδομητικές” και “λογικές”, που “δείχνουν τις σοβαρές προθέσεις” του.

"Εάν οι Ευρωπαίοι γείτονές μας επιλέξουν να μην δείξουν την αντίστοιχη προθυμία να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα πρέπει να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν μια αποτυχία της διπλωματίας, για την οποία όλες οι πλευρές θα θεωρηθούν υπεύθυνες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι η βρετανική πρόταση από τη μια περιλαμβάνει το συμβιβασμό του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή κοινή αγορά σε όλα τα αγαθά, όχι μόνο τα αγροτικά προϊόντα, από την άλλη, όμως, κάνει λόγο για τελωνιακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που θα βασίζονται σε καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για τους Ευρωπαίους.

Επιπλέον, περιλαμβάνει μια πρόβλεψη να μπορεί η Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας να αποφασίζει κάθε τέσσερα χρόνια εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς ή να ακολουθήσει τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται να χαρακτηρίσε σε ιδιωτικές συνομιλίες την εν λόγω πρόταση “μη αποδεκτή”, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως “οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους συμφωνημένους στόχους του backstop”, δηλαδή της λύσης που είχε προτείνει η Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL