Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ο τοξικός "ευρωπαϊκός τρόπος ζωής" και η πιρουέτα του Σχοινά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τοξικός "ευρωπαϊκός τρόπος ζωής" και η πιρουέτα του Σχοινά

Καρφίτσα δεν έπεφτε στην ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά, του επιτρόπου που πρότεινε η Αθήνα, για τη νέα Κομισιόν, πρωτίστως για έναν λόγο. Επειδή η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν του ανέθεσε την αντιπροεδρία για την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”. Ένας τίτλος που προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις από σχεδόν το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρωβουλή - και τεράστια ικανοποίηση στους Λεπέν και σία. Γι’ αυτό και όλοι περίμεναν ότι η “ανάκριση” του Σχοινά θα ήταν σκληρή, ενώ και ο ίδιος είχε εμφανώς τρακ - παρά το γεγονός ότι έχει περάσει τριάντα χρόνια στους διαδρόμους των Βρυξελλών κι έχει μάθει να ελίσσεται και να αποφεύγει τις παγίδες ως επί πέντε χρόνια εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα, ο προεδρεύων της ακρόασης, Ισπανός Σοσιαλιστής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, τόνισε στη σύντομη αρχική τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει “ποιος ακριβώς απειλεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”, ενώ και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις -από τους ευρω-Σοσιαλιστές, τους “ανανεωμένους” Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και την ευρω-Αριστερά- κάλεσαν τον Σχοινά να διαφοροποιηθεί δημόσια από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου και τον στρίμωξαν σε βαθμό ώστε να αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την ακόλουθη... πιρουέτα: “Μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι ότι πάντοτε συζητάμε πρώτα και μετά συμφωνούμε”, είπε, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν -ότι θα το συζητήσει;- και καταλήγοντας ότι “ο χρόνος θα δώσει την απάντηση”.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να συμπεράνει, ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη - κι ότι η Φον Ντερ Λάιεν, όταν φτάσει η στιγμή του τελικού συμβιβασμού, θα ξανασκεφτεί αυτόν τον “τοξικό” τίτλο. “Τοξικό” καθώς συνδέεται άμεσα με τη μετανάστευση, με το άσυλο, και η πιο προφανής ερμηνεία του είναι ότι η νέα Κομισιόν έχει αποφασίσει να “τσιμεντάρει” την Ευρώπη - φρούριο.

Πάντως, κατά την ακρόασή του ο Σχοινάς προσπάθησε να αντικρούσει αυτή την ερμηνεία, επιμένοντας ότι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στον πυρήνα του σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων, υγεία για όλους, ίσες ευκαιρίες για όλους”, ενώ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είναι “μια ένωση ανθρώπων, στην οποία κανένας δεν θα βρίσκεται στο περιθώριο”. Το ρεζουμέ του ήταν ότι “πάντοτε η Ευρώπη θα δίνει άσυλο και θα δέχεται μετανάστες, αλλά αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγουν”.

Στο τέλος, ο Σχοινάς δεν έπεισε κανέναν ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα όταν αντιμετώπισε σθεναρά τις επιθέσεις των ακροδεξιών.

Επί της ουσίας, τώρα, δεν έκανε σοφότερους τους ευρωβουλευτές, ούτε στο θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνου, ούτε στο εάν και πότε θα υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ούτε στο τι θα γίνει με τη νόμιμη μετανάστευση. Άλλωστε, ο Σχοινάς, απλώς θα συντονίζει τους επιτρόπους που είναι επιφορτισμένοι με τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών Υποθέσεων (εδώ μπαίνει το προσφυγικό - μεταναστευτικό), της Ισότητας, της Εκπαίδευσης και της Απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL