Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Ιταλοποίηση" του πολιτικού σκηνικού με την άφιξη του... Ερεχόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ιταλοποίηση" του πολιτικού σκηνικού με την άφιξη του... Ερεχόν

Τριάντα συνταξιούχοι, είκοσι τέσσερις άνδρες και έξι γυναίκες, ξεκίνησαν χθες από το Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων για να φτάσουν μετά από 400 χιλιόμετρα στη Μαδρίτη και να απαιτήσουν μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση. Η είδηση της πορείας τους πυροδότησε τα αντανακλαστικά των συνταξιούχων σε άλλες πόλεις, από τη Βαρκελώνη, τη Σαραγόθα και την Καντάβρα, που συμφώνησαν να συναντηθούν στις 15 και στις 16 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη ζητώντας από τον Πέδρο Σάντσεθ υψηλότερες συντάξεις και μια... αριστερή κυβέρνηση.

Η υγιής αυτή αντίδραση των συνταξιούχων δεν συμβαδίζει με το πολιτικό κλίμα της χώρας μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos δεν είναι οι συνταξιούχοι, αλλά η αποχή και η “ιταλοποίηση” του πολιτικού σκηνικού.

Οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι θα καταγραφεί ρεκόρ αποχής, που ενδέχεται να ξεπεράσει το 35% στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Αριστερά να παραμένουν το βασικό μπλοκ δυνάμεων που θα μπορούσε να διασφαλίσει μια σταθερή και προοδευτική κυβέρνηση. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα, οι ενστάσεις και τα μεγάλα ερωτήματα.

Μπροστά στις κάλπες ο Σάντσεθ θυμήθηκε τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχε απαξιώσει τους τελευταίους μήνες και τους ζήτησε με μια επιστολή να στηρίξουν την... αλλαγή και να αποφύγουν να κάτσουν την ημέρα των εκλογών στον γνωστό... καναπέ.

Η κατάσταση στην Αριστερά είναι πολύ πιο σύνθετη και κυρίως από τη στιγμή που το “Περισσότερο Μαδρίτη” της πρώην δημάρχου της πόλης Μανουέλα Καρμένα και του Ινίχο Ερεχόν αποφάσισε να κατεβεί στις βουλευτικές εκλογές, τουλάχιστον στη Μαδρίτη. Ο Ερεχόν, που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του συνδυασμού των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της Μαδρίτης, θα αποφασίσει έως την Τετάρτη εάν θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του σχήματος στις εκλογές, ενώ παραμένει ανοιχτή η συμμετοχή του “Περισσότερο Μαδρίτη” και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Η είδηση της συμμετοχής του σχήματος του Ερεχόν στις εκλογές χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τη Δεξιά, γιατί όλα δείχνουν ότι θα αφαιρέσει έως και 3 έδρες συνολικά από το άθροισμα των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Unidas Podemos και του σχήματος του Ερεχόν, που θα μπορούσαν να φτάσουν στις 165 έδρες, έναντι των 159 των τριών δεξιών κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL