Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Τριντό: Η μεταμφίεση της καταστροφής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριντό: Η μεταμφίεση της καταστροφής...

Αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο μήνα, στον απόηχο του σκανδάλου της κατασκευαστικής Lavalin (των "αμαρτωλών" συμβολαίων στη Λιβύη του Καντάφι) που συγκλόνισε την κυβέρνησή του πριν από μερικούς μήνες, μια ακόμη "αναποδιά" προκαλεί πονοκέφαλο στον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό.

Το περιοδικό "Time" δημοσίευσε προχθές μια φωτογραφία του από το 2001 όπου παριστάνει τον μαύρο με το πρόσωπό του βαμμένο με σκούρο μακιγιάζ σ' ένα σχολικό πάρτι. Η μεταμφίεση αυτή παραπέμπει στη ρατσιστική παράδοση του «blackface» ή «brownface» του 19ου αιώνα, που συντηρήθηκε έως και τη δεκαετία του 1930, κατά την οποία λευκοί ηθοποιοί έβαφαν τα πρόσωπά τους μαύρα και υποδύονταν τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι από την απόλυτα ελεγχόμενη από τους λευκούς αμερικανική βιομηχανία του θεάματος.

Μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας, ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη. «Δεν έπρεπε να το είχα κάνει» είπε σε δημοσιογράφους που κάλυπταν προεκλογική περιοδεία του. «Είναι κάτι το οποίο δεν θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Ζητώ πραγματικά συγγνώμη" είπε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Συντηρητικών Άντριου Σιρ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η φωτογραφία του Τριντό με το πρόσωπό του βαμμένο μαύρο "ήταν ρατσιστική το 2001 και είναι ρατσιστική και σήμερα" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL