Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία - Ιράν / ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία - Ιράν: Πόλεμος λέξεων και εντυπώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία - Ιράν / ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία - Ιράν: Πόλεμος λέξεων και εντυπώσεων

Συνεχίζει να κρατά ψηλά τον τόνο της αντιπαράθεσης με το Ιράν η αμερικανική κυβέρνηση με αφορμή τους βομβαρδισμούς των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων το περασμένο Σάββατο από drones και πυραύλους που η Ουάσιγκτον διατείνεται ότι εξαπολύθηκαν από ιρακινό έδαφος. Ο Πρόεδρος Τραμπ επιμένει στην ρητορική περί «έσχατης επιλογής», χρησιμοποιώντας πάντως διφορούμενες διατυπώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλάει για «δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας στην αυτοάμυνα», το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ, και τα αμερικανικά ΜΜΕ -επικαλούμενα βεβαίως «ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους»- υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία είχαν την έγκριση του ίδιου τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη προειδοποιεί σαφέστατα πως «το αποτέλεσμα οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ ή τη Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο» στην περιοχή. Η θέση αυτή, που αποτελεί βασική αρχή της ιρανικής διπλωματίας, φαίνεται να έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όλες τις μέχρι τώρα κρίσεις στον Περσικό. Εξάλλου, το στρατιωτικό δυναμικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως και το επίπεδο της τεχνολογικής επάρκειάς του, είναι υπολογίσιμο και οι αντίπαλοι της Τεχεράνης στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων του.

«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση (...) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, σε συνέντευξή του στο CNN. Μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους συμμάχους τους στον Περσικό, οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές απαντήσεις στις επιθέσεις του Σαββάτου κατά των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, τις οποίες ο Πομπέο έσπευσε να χαρακτηρίσει ως "πράξη πολέμου". Ο Ζαρίφ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι η «ομάδα Β» όπως την αποκαλεί, στην οποία περιλαμβάνονται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εξαπατούν τον Αμερικανό Πρόεδρο με σκοπό να τον σύρουν σε πόλεμο κατά του Ιράν.

Μεθοδικές διαρροές

Η αμερικανική κυβέρνηση, ή τουλάχιστον κάποιοι κύκλοι εντός της, συντηρούν μεθοδικά την πολεμική με την τακτική των ελεγχόμενων διαρροών προς τα αμερικανικά ΜΜΕ. Μέρος αυτής της προσπάθειας φαίνεται να είναι και η χθεσινή «αποκάλυψη» του CBS News ότι οι επιθέσεις του Σαββάτου είχαν την έγκριση του ίδιου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε βεβαιώσει επίσης ότι αυτή η "πράξη πολέμου" φέρει "το δακτυλικό αποτύπωμα του αγιατολάχ".

Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, το αμερικανικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Χαμενεΐ ενέκρινε τις επιθέσεις υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αρνηθεί κάθε ανάμιξή της σ’ αυτές και ότι δεν θα υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που θα ενοχοποιεί το Ιράν. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι Αμερικανοί διαθέτουν ακόμη πιο πειστικές αποδείξεις για την ιρανική εμπλοκή, πέραν των συντριμμιών των drones και των πυραύλων που επέδειξαν προχθές οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας: Δορυφορικές φωτογραφίες των Φρουρών της Επανάστασης την ώρα που προετοιμάζονταν για την επίθεση σε αεροπορική βάση στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Το επίλεκτο αυτό σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, που τελεί άμεσα υπό τις εντολές του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις "ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις". Κατά το CBS, μόνο μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία οι αναλυτές των αμερικανικών δυνάμεων κατάλαβαν τη σημασία των φωτογραφιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αναγγείλει την Τετάρτη μια "ουσιαστική" σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι διαθέτει "πολλές επιλογές" για να απαντήσει στην Τεχεράνη, ανάμεσά τους και την «έσχατη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL