Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Συσσίτια και εκβιασμοί με βούλα ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσσίτια και εκβιασμοί με βούλα ΔΝΤ

Με σύμβουλο την... πείνα και τις τράπεζες χωρίς ουσιαστικά συναλλαγματικά αποθέματα, η Αργεντινή θα οδηγηθεί στις κάλπες στις 27 Οκτωβρίου, με τον Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να προσπαθεί να αποφύγει την εκλογική κατάρρευση με συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής στη Βουλή, ελπίζοντας παράλληλα στην... απλοχεριά του ΔΝΤ να του δώσει άμεσα τη μεγάλη δόση των 5,4 δισ. δολαρίων, γιατί μετά θα ακολουθήσουν «μικρές» δόσεις των 1 δισ. δολαρίων για το κάθε τρίμηνο του 2020.

Η Moody’s προειδοποίησε όμως ότι το ΔΝΤ πιθανώς να θέλει να καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης των 5,4 δισ. δολαρίων μέχρι να καταλάβει τι ακριβώς θα κάνει ο επόμενος περονιστής και κεντροαριστερός Πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και τις ληξιπρόθεσμες δόσεις αποπληρωμής του προς το Ταμείο. Γιατί το ΔΝΤ έχει προεξοφλήσει ότι ο Φερνάντες και η Κριστίνα Κίρτσνερ θα κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές και άρχισε το γνωστό παιχνίδι των απειλών και των εκβιασμών προς την... επόμενη κυβέρνηση.

Η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων συνταγών

Ο Μάκρι, από την πλευρά του, αναγκάστηκε σε έναν προεκλογικό συμβιβασμό στο Κοινοβούλιο επιτρέποντας την ομόφωνη ψήφιση στη Γερουσία του νόμου για την αύξηση «κατά τουλάχιστον 50%» των δαπανών για την έκτακτη ανάγκη σίτισης και την παράταση της κατάστασης ανάγκης έως το τέλος του 2022. Ο Πρόεδρος της χώρας θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 να αναθεωρεί τις δαπάνες για τη σίτιση κάθε τρίμηνο με βάση την πορεία του πληθωρισμού και το πραγματικό κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η αύξηση των δαπανών για τη σίτιση χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση «ως όπλο στην προεκλογική εκστρατεία». Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η επισιτιστική ανάγκη αποτελεί τον καρπό της λανθασμένης και καταστροφικής πολιτικής του Μάκρι και του ΔΝΤ. «Ο κόσμος δεν φταίει εάν η χώρα δεν λειτουργεί. Εσείς είστε το κράτος και πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στον κόσμο να ζήσει καλύτερα. Δεν νομίζω ότι όποιος δεν δουλεύει το κάνει γιατί δεν θέλει να δουλέψει», τόνισε γερουσιαστής της αντιπολίτευσης.

Αλληλεγγύη και κοινωνικά κινήματα

Με πιο απλά λόγια, ο Μάκρι υπέκυψε στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων, που έχουν βγει εδώ και μήνες στους δρόμους, και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η Αργεντινή, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας.

«Ο κόσμος δεν έχει δουλειά. Η κατάσταση είναι δύσκολη και σύνθετη και αυτό φαινόταν ακόμη και πριν κάνουμε τα συσσίτια στα σχολεία. Στην Κόρδοβα σήμερα υπάρχουν 250 χιλιάδες μαθητές που τρώνε στο σχολείο. Σε κανένα γονέα δεν αρέσει να στέλνει το παιδί του να φάει στο σχολείο. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Αργεντινή χάρις στον Μάκρι και το ΔΝΤ. Φανταστείτε τι γίνεται στις περιφέρεις και στις ξεχασμένες γωνιές της χώρας, εκεί που δεν φτάνει η αλληλεγγύη και η κρατική παρέμβαση», προειδοποίησε βουλευτής της αντιπολίτευσης από το Μπουένος Άιρες. Στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων δημιουργούνται καθημερινά όλο και περισσότερα λαϊκά συσσίτια, χάρις στην αλληλεγγύη συλλόγων και συνδικάτων και ορισμένες φορές την κρατική στήριξη.

Νέα αύξηση στα καύσιμα

Η κυβέρνηση Μάκρι αποφάσισε χθες να αυξήσει κατά 4% τις τιμές των καυσίμων, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε εκ νέου τα επιτόκια στο 78% σε ετήσια βάση για τα τοπικά δημόσια χρεώγραφα, για να τα μειώσει στο 68% τον Οκτώβριο(!), με τον μέσο όρο του πληθωρισμού να φτάνει στο 83,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να κινδυνεύει να οδηγηθεί στις προεδρικές εκλογές με σύμβουλο την... πείνα και την έλλειψη συναλλάγματος, παρά το όριο της αγοράς μόνο 10 χιλιάδων δολαρίων τον μήνα ανά φυσικό πρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL