Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γερμανία / Γερμανία: Όταν η ακροδεξιά βία διευκολύνεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Όταν η ακροδεξιά βία διευκολύνεται...

Ήταν μια πολιτική δολοφονία που συντάραξε φέτος το καλοκαίρι τη Γερμανία. Διαλευκάνθηκε σχετικά γρήγορα, αλλά έχει ανοίξει παλιές πληγές. Κι έρχεται να επιβεβαιώσει την παλιά κατηγορία ότι στη Γερμανία οι μυστικές υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές είναι... τυφλές από το δεξί μάτι.

Θυμίζουμε ότι ήταν το πρώτο Σαββατόβραδο του Ιουνίου όταν ο επικεφαλής της διοίκησης του Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, έπεφτε νεκρός στη βεράντα του σπιτιού του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε γίνει γνωστός για τη σοβαρή διαχείριση του προσφυγικού στην πόλη του - και για τις χιλιάδες απειλές που είχε δεχτεί γι’ αυτό από επώνυμους και κυρίως ανώνυμους ακροδεξιούς. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε ως δολοφόνο τον Στέφαν Ερνστ, σεσημασμένο ακροδεξιό, ο οποίος μάλιστα ομολόγησε το έγκλημα, λέγοντας ότι είχε εξαγριωθεί από την κριτική που ασκούσε ο Λίμπκε σε όσους δεν ήθελαν την εγκατάσταση προσφύγων στο Κάσελ. Στη συνέχεια, ο Ερνστ πήρε πίσω την ομολογία του.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε χθες για τον δράστη ήταν ότι η εισαγγελία τον κατηγορεί και για μια ακόμη απόπειρα φόνου, τον Ιανουάριο του 2016. Τότε είχε βρεθεί αιμόφυρτος στον δρόμο ένας 22χρονος Ιρακινός πρόσφυγας, λίγα μέτρα μακριά από το άσυλο προσφύγων όπου ζούσε. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι τον νεαρό τον μαχαίρωσε πισώπλατα ένας ποδηλάτης. Ο ποδηλάτης αυτός είναι, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Ερνστ. Και το κίνητρό του ήταν “το μίσος για τους ξένους”, όπως το υπαγορεύει η “ακροδεξιά ιδεολογία” του, καθώς προσπάθησε να σκοτώσει έναν άγνωστο, επειδή ήταν μελαμψός.

Ο Ερνστ είναι παλιός στο ακροδεξιό κουρμπέτι. Είχε συλληφθεί επανειλημμένα στη δεκαετία του 1990 για εμπρηστικές επιθέσεις σε άσυλα προσφύγων -τότε του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας-, και για επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον ξένων. Θεωρητικά, λοιπόν, θα έπρεπε να τον παρακολουθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος - η οποία αποφάνθηκε το 2009 ότι ο Ερνστ δεν ασχολείται πλέον με την -ακροδεξιά- πολιτική, άρα είναι ακίνδυνος.

Ωστόσο, οι έρευνες που διεξάγονται μετά τη δολοφονία του Λίμπκε έχουν φέρει στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο δράστης δεν σταμάτησε ποτέ να δραστηριοποιείται σε ακροδεξιά τάγματα εφόδου, ενώ πρωταγωνιστούσε και σε διαδικτυακές καμπάνιες εκφοβισμού ανθρώπων, όπως το τελευταίο θύμα του. Θεωρητικά, λοιπόν, ο Ερνστ έπρεπε να παραμείνει στα ραντάρ των μυστικών υπηρεσιών- κι ίσως να είχε συλληφθεί εγκαίρως για το μαχαίρωμα του Ιρακινού πρόσφυγα.

Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε κανείς να πει ότι λάθη γίνονται. Μόνο που τα λάθη στην περίπτωση ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία είναι συνεχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL