Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πόντιος Πιλάτος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόντιος Πιλάτος...

"Είμαστε το μοναδικό κόμμα που προσφέρει μια επιλογή στους πολίτες" επαναλαμβάνει ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Είναι ωστόσο μια επιλογή που καλούνται να κάνουν αποκλειστικά οι ψηφοφόροι, με τον ίδιο τον ηγέτη των Εργατικών να αρνείται να πάρει θέση ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Ο Κόρμπιν τάχθηκε για πολλοστή φορά χθες υπέρ της "επιλογής του λαού", σημειώνοντας πως στο δημοψήφισμα που θα προκηρύξει, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, την "τελική απόφαση" θα λάβουν οι ίδιοι οι Βρετανοί στις κάλπες. Όταν όμως ρωτήθηκε τι είδους καμπάνια θα ακολουθήσει το κόμμα του πριν το δημοψήφισμα, αρνήθηκε να δώσει καθαρή απάντηση.

Στο άρθρο του, που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα στην εφημερίδα “Guardian”, ο ηγέτης των Εργατικών εξηγούσε πιο αναλυτικά ποια θα είναι η επιλογή για τους ψηφοφόρους. Από τη μία πλευρά θα βρίσκεται μια περισσότερο "λογική" συμφωνία με τις Βρυξέλλες και από την άλλη η παραμονή στην Ε.E., μια επιλογή που η σημερινή ηγεσία των Εργατικών δίσταζε να προσφέρει.

Η "λογική" συμφωνία θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες τους οποίους ο Κόρμπιν έχει ήδη παρουσιάσει στο παρελθόν: τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., στενή σύνδεση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση θα τεθεί στη συνέχεια στην κρίση των ψηφοφόρων, με τον ίδιο τον Κόρμπιν να παραμένει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ουδέτερος. "Δεσμεύομαι να εκτελέσω αυτό που θα αποφασίσουν οι πολίτες ως πρωθυπουργός των Εργατικών" υπόσχεται στο άρθρο του.

Ο Κόρμπιν αντιπαραβάλλει τη θέση του με αυτή των Συντηρητικών, που θέλουν να βγάλουν τη Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αλλά και με εκείνη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που αψηφούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ζητώντας την ανάκληση του άρθρου 50 και την ακύρωση του Brexit.

Στην απίστευτα διχασμένη βρετανική κοινωνία, οι Εργατικοί υπό την ηγεσία του Κόρμπιν διεκδικούν έναν ενδιάμεσο χώρο που είναι αμφίβολο ότι υπάρχει. Όλες τις εκλογικές μάχες που έχουν δοθεί από τότε που η Βρετανία μπήκε στη δίνη του Brexit κερδίζουν εκείνοι που δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις, το Κόμμα του Brexit και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που από την ανυποληψία στην οποία τους είχε οδηγήσει η πολύχρονη συγκυβέρνηση με τους Τόρις βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Τόσο οι προτάσεις όσο και η ουδετερότητα του Κόρμπιν αναμένεται να απασχολήσουν το συνέδριο των Εργατικών που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Μπράιτον. Εκεί η μπλερική εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις της για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Οι επικρίσεις για την ουδετερότητα της σημερινής ηγεσίας έχουν άλλωστε αρχίσει εδώ και καιρό.

"Το να παραμένεις ουδέτερος στο Brexit είναι μια ντροπιαστική αποποίηση ηγεσίας" σχολίασε καυστικά στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL