Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εκλογές χωρίς καθαρό νικητή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές χωρίς καθαρό νικητή

Προβάδισμα στο Κυανόλευκο Κόμμα των στρατηγών υπό τον Μπένι Γκαντζ έδωσαν τα δύο από τα τρία exit poll χθες το βράδυ μετά το κλείσιμο της κάλπης στις πρόωρες εκλογές που έγιναν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στο Ισραήλ. Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, σπάει το αήττητο του επί δέκα χρόνια πρωθυπουργού και ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ επιβεβαιώνεται η στροφή του εκλογικού σώματος όλο και πιο δεξιά.

Ωστόσο κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα, ανεξάρτητα από την τελική σειρά, δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει μόνο του, συνεπώς θα απαιτηθούν συνεργασίες, που με βάση τη χθεσινή αριθμητική των εδρών δεν φαίνεται εύκολο να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, για την οποία απαιτούνται 61 από τις 120 έδρες της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αναδεικνύει πάλι τον σημαντικό, ίσως και ρυθμιστικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει ο συνασπισμός των κομμάτων που υποστηρίζονται κυρίως από το "αραβικό", δηλαδή το παλαιστινιακό στοιχείο, που αποτελεί το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Ισραήλ, πλην των κατεχομένων εδαφών.

Το κόμμα του Γκαντζ (Kahol Lavan) εξασφάλιζε από 32 έως 34 έδρες, το Λικούντ από 31 έως 33, ενώ ακολουθούσαν η Κοινή Λίστα (των "αραβικών"κομμάτων) με 12 έδρες, το θρησκευτικό κόμμα Shas με 9, το ακροδεξιό Yisrael Beitenu του Α. Λίμπερμαν επίσης με 9 έδρες, η συμμαχία των θρησκευτικών κομμάτων United Torah Judaism με 8, το ακροδεξιό Yamina με 7, το Εργατικό Κόμμα με 5 και η αριστερή Δημοκρατική Ένωση με 5 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές τον Απρίλιο τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν λάβει από 35 έδρες.

Με βάση τις προεκλογικές θέσεις των κομμάτων ο Νετανιάχου θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέσω συμμαχιών μέχρι 56 έδρες για έναν "κεντροδεξιό" συνασπισμό και ο πρώην γενικός επιτελάρχης Γκαντζ μέχρι 54 έδρες για έναν "κεντροαριστερό" συνασπισμό.

Ο Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι δεξιοτέχνης των πολιτικών ελιγμών και των παζαριών. Αυτή τη φορά φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να τα καταφέρει, παρά τους ισχυρισμούς του ακόμα και την ημέρα των εκλογών για αλλοίωση του αποτελέσματος από τους... Παλαιστίνιους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL