Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ο Ρέντζι... τρίτος πόλος για τον Κόντε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ρέντζι... τρίτος πόλος για τον Κόντε

Ο Ματέο Ρέντζι αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα και αποτελεί ντε φάκτο με το νέο του κόμμα τον τρίτο συνομιλητή της νέας κυβέρνησης Κόντε ενισχύοντας τον κατακερματισμό του ιταλικού πολιτικού σκηνικού, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιέσεις για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ώστε να αποτραπεί η νίκη των ακροδεξιών του Σαλβίνι και να εκφραστούν οι πολίτες με πιο δημοκρατικό τρόπο. Ο Πρόντι, ο Βελτρόνι και η εφημερίδα "Repubblica" έχουν ξεκινήσει πάντως εκστρατεία κατά της απλής αναλογικής, ενώ ο Σαλβίνι πιέζει υπέρ του ληστρικού εκλογικού νόμου απειλώντας με δημοψήφισμα για να καταργήσει και τη μικρή ποσόστωση αναλογικής που υπάρχει στο ισχύον εκλογικό σύστημα.

«Καλή για όλους η αποχώρησή μου», λέει ο Ρέντζι

«Να φύγω από το κόμμα θα είναι καλό για όλους. Ακόμη και για τον Κόντε», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός αποχωρώντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, ευχόμενος μάλιστα το... «καλώς να μπείτε» σε αυτούς που θα επιστρέψουν στο Δ.Κ. μετά την αποχώρησή του. «Κάναμε ένα εξαιρετικό έργο τακτικής θέτοντας στη μειοψηφία τον Σαλβίνι με τα εργαλεία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο κακός λαϊκισμός που εκφράζει δεν ηττήθηκε και πρέπει να ηττηθεί στην κοινωνία. Νομίζω ότι οι τελετουργίες του Δ.Κ., που είναι επιστημονικά οργανωμένο σε τάσεις και ασχολείται με μια δύσκολη αυτοαναφορική αναζήτηση της ενότητας ως απόλυτο καλό, δεν λειτουργούν πια», τόνισε ο Ρέντζι. Μετά τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε για να δηλώσει ότι στηρίζει την κυβέρνηση και ότι εκτιμά πως αυξάνεται η βάση και η συναίνεση της κυβέρνησής του. Η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόνα θα αποτελεί την εκπρόσωπο του κόμματος του Ρέντζι στην κυβέρνηση.

«Λάθος», λέει ο Τζινγκαρέτι

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι τόνισε ότι η αποχώρηση του Ρέντζι αποτελεί «λάθος». Ο Τζινγκαρέτι από τα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε: «Λυπούμαστε. Είναι ένα λάθος. Τώρα όμως ας σκεφτούμε το μέλλον των Ιταλών, την εργασία, το περιβάλλον, τις επιχειρήσεις, το σχολείο, τις επενδύσεις. Μια νέα ατζέντα και την ανάγκη να ανοικοδομήσουμε την ελπίδα με την καλή διακυβέρνηση και το νέο Δημοκρατικό Κόμμα». Ο υπουργός Φραντσεσκίνι προειδοποίησε ότι «οι διασπάσεις οδήγησαν στον φασισμό». «Θέλω να αφιερωθώ στη μάχη κατά του Σαλβίνι», ανταπάντησε ο Ρέντζι. Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων της «Λεοπόλντα» θα παρουσιαστεί το σύμβολο του νέου κόμματος.

Το νέο κόμμα

Ο Ρέντζι μπορεί να σχηματίσει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή (περισσότεροι από 20 βουλευτές), αλλά στη Γερουσία θα πρέπει να περάσει στη Μικτή Ομάδα, γιατί ο κανονισμός της απαγορεύει τον σχηματισμό ομάδων που δεν έχουν συμμετάσχει με το σύμβολο και το όνομά τους στις εκλογές. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι θα οργανώσει και νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια δεύτερη φάση, στο κόμμα του Ρέντζι θα μπορούσε να μπει και ένα μεγάλο κομμάτι της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, με πολλούς να μιλούν για ακόμα 20 βουλευτές και 20 γερουσιαστές. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αποχωρήσουν άμεσα όλοι οι «ρεντζικοί» κοινοβουλευτικοί και στελέχη από το Δ.Κ.

Ο Ρέντζι ντε φάκτο αποτελεί έναν νέο συνομιλητή του Κόντε, που θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι και θα συμμετέχει στις αποφάσεις της κυβέρνησης με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων και θα συναποφασίζει. Το «ντουέτο» Ντι Μάιο για το Κ54 και Τζινγκαρέτι για το Δ.Κ., έγινε «τρίο», με το κόμμα χωρίς όνομα του Ρέντζι.

Λαϊκή και οικονομική στήριξη από... επιχειρηματίες

Το νέο κόμμα του Ρέντζι φαίνεται ότι ξεκινά με ένα ταμείο μισού εκατομμυρίου ευρώ, από τις συνδρομές των... λαϊκών μαζών του επιχειρηματικού κόσμου. Οι «Επιτροπές» του Ρέντζι είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες να συγκεντρώνουν πόρους για το νέο κόμμα. Ο Ντανιέλε Φερέρο, ένας από τους κληρονόμους της... Nutella και της τεράστιας σοκολατοβιομηχανίας, έδωσε στις «Επιτροπές» του Ρέντζι 100 χιλιάδες ευρώ, ο χρηματιστής Ντάβιντε Σέρα, ο γιος της Σουζάνα Ανιέλι, άλλες 90 χιλιάδες, ο Λούπο Ρατάτζι, ο άλλος γιος της Ανιέλι, προσέφερε 40 χιλιάδες, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Tci έδωσε 10 χιλιάδες, ο μόδιστρος και από τους ιδρυτές του Arcigay Τομασίνι έδωσε 20 χιλιάδες, άλλες 10 χιλιάδες έφτασαν από την Energas, 4 χιλιάδες από την Ciemme Hospital, ενώ δεν έλλειψαν και οι... πράσινοι χρηματοδότες από την green economy, όπως της Eco Iniziative και της Acqua Sole, με 2 χιλιάδες και 1.500 ευρώ αντιστοίχως. Από δύο στελέχη της επενδυτικής - χρηματιστηριακής Apax Partners από τη Βρετανία έφθασαν άλλες 35 χιλιάδες. Δεκατρείς βουλευτές και δεκατρείς γερουσιαστές του Δ.Κ. συμπεριλαμβάνονται στους χρηματοδότες του εγχειρήματος του Ρέντζι, μεταξύ των οποίων και ο Μιλιόρε.

Φεύγει ο Ρέντζι, μπαίνει ο Ντ’Αλέμα;

Ο Ρέντζι αποχωρεί χωρίς ουσιαστική διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος; Εκφράζει μόνο το 2% του εκλογικού σώματος; Κάποιοι είναι βέβαιοι ότι άνοιξε η πόρτα για την επιστροφή του Μπερσάνι, του Σπεράντσα, του Ντ’Αλέμα και, γιατί όχι, η είσοδος της Ιταλικής Αριστεράς του Φρατοϊάνι στο Δημοκρατικό Κόμμα. Από το κόμμα του Ντ’Αλέμα ισχυρίζονται ότι δεν ενδιαφέρονται να μπουν στο Δ.Κ., αλλά να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ενωτικού αριστερού εργατικού τύπου κόμματος, όπως τόνισε χθες ο συντονιστής του Σκότο στο «Μανιφέστο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το γεγονός ότι στη γιορτή του «Κινήματος Δημοκρατικών Προοδευτικών - Άρθρο 1» θα βρεθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας και όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL