Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Γαλλία / Γαλλία: Η εκκένωση της Δουνκέρκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Η εκκένωση της Δουνκέρκης

Έναν ακόμη καταυλισμό προσφύγων κοντά στα στενά της Μάγχης εκκένωσε χθες η γαλλική αστυνομία επιβιβάζοντας σε λεωφορεία και στέλνοντας σε άγνωστο προορισμό περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνταν σε δημοτικό γυμναστήριο της Δουνκέρκης.

Ο δήμαρχος του Γκραν Σαάντ, ενός προαστίου της γαλλικής πόλης, είχε ανοίξει τις πόρτες του τοπικού αθλητικού κέντρου τον περασμένο Δεκέμβριο σε οικογένειες Ιρακινών προσφύγων προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο. Από τότε, το κέντρο προσέλκυσε εκατοντάδες ακόμη άτομα. Όταν το γυμναστήριο ξεχείλισε από κόσμο, οι μετανάστες άρχισαν να στήνουν σκηνές σε γειτονικά οικόπεδα.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες κατοίκων και μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Τελικά, δικαστήριο της γειτονικής Λιλ έκρινε στις 4 Σεπτεμβρίου ότι ο καταυλισμός συνιστούσε "απειλή" τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και για τη δημόσια υγεία. Οι περίοικοι διαμαρτύρονταν για τα απορρίμματα, τα συχνά κρούσματα βίας στον καταυλισμό και υποστήριζαν ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες είχαν διεισδύσει διακινητές και έμποροι ναρκωτικών.

Νωρίς το πρωί, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν την περιοχή και άρχισαν να φορτώνουν σε λεωφορεία τους κατοίκους του καταυλισμού. Ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση καταυλισμού προσφύγων που πραγματοποιείται στη Γαλλία από το 2016, όταν οι αρχές άδειασαν και στη συνέχεια ισοπέδωσαν τον καταυλισμό που είχε γίνει γνωστός από τα τοπικά ΜΜΕ ως "ζούγκλα του Καλαί" και είχε στηθεί λίγο έξω από το ομώνυμο λιμάνι.

Τον Δεκέμβριο, ο Γάλλος "συνήγορος του πολίτη" κατήγγειλε την "ακραία ένδεια" τον ανθρώπων που διαβιώνουν στους δρόμους ή κάτω από γέφυρες του Καλαί. Ο Ζακ Τουμπόν κατηγόρησε μάλιστα τις γαλλικές αρχές ότι "προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους αυτούς αόρατους" με το να γκρεμίζουν συστηματικά τους καταυλισμούς τους χωρίς παράλληλα να τους εξασφαλίζουν εναλλακτική στέγη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες τόσο για τη χορήγηση ασύλου στους "εξακριβωμένους πρόσφυγες" όσο και για την απέλαση όσων κρίνονται οικονομικοί μετανάστες. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το μεταναστευτικό πρόβλημα. "Με το να υποστηρίζουμε ότι είμαστε ανθρωπιστές, μερικές φορές γινόμαστε υπερβολικά χαλαροί" ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL