Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ο Σάντσεθ ζητάει "τεχνητή αποχή" από Πολίτες και Λαϊκό Κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ ζητάει "τεχνητή αποχή" από Πολίτες και Λαϊκό Κόμμα

Ο βασιλιάς Φελίπε Στ’ θα κρίνει τις διαδικασίες με τις οποίες η Ισπανία θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στις κάλπες στις 10 Νοεμβρίου, δεδομένου ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα αρνηθεί μια δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του ισπανικού κράτους έχοντας διασφαλίσει μέχρι στιγμής μόνο την ψήφο του βουλευτή του μικρού εθνικιστικού κόμματος της Κανταβρίας PRC.

Ο εντολοδόχος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός ζήτησε χθες «την τεχνητή αποχή» του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών ενώ απέρριψε την πρόταση του ηγέτη των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα να απέχουν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεσμευόταν να αλλάξει τις συμμαχίες του στην περιφερειακή κυβέρνηση της Ναβάρας και να εφαρμόσει τον νόμο 155 για την κατάργηση της αυτοδιοίκησης της Καταλωνίας και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της τοπικής από την κεντρική κυβέρνηση, αντιγράφοντας το αντιδραστικό και αυταρχικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, και, τέλος, να αλλάξει την οικονομική πολιτική του προς το... νεοφιλελεύθερον.

«Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την πρόταση του Ριβέρα, γιατί στη Ναβάρα υπάρχει μια τοπική κυβέρνηση που υπερασπίζεται το σύνταγμα, στην Καταλωνία η κυβέρνηση της Ισπανίας παρακολουθεί την εφαρμογή του συντάγματος και θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη», τόνισε ο Σάντσεθ απορρίπτοντας την πρόταση του Ριβέρα. Το Λαϊκό Κόμμα, από την πλευρά του, διεκδίκησε από τους Πολίτες το γεγονός ότι ήταν εκείνο που έθεσε πρώτο τους "τρεις όρους" στον Σάντσεθ.

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης απέρριψε επίσης την πρόταση του αριστερού Compromis της Βαλένθια, που ζήτησε απευθείας συνάντηση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιώντας τον Σάντσεθ ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τον στηρίξει στη Βουλή.

Η Γιολάντα Ντίαθ, που συμμετείχε για το Galicia En Comun στη διαπραγματευτική ομάδα του Unidas Podemos, ζήτησε από τον βασιλιά να δώσει νέα εντολή στον Σάντσεθ, γιατί «διαφορετικά δεν θα υπάρξει διάλογος και δεν θα οδηγηθούμε πουθενά».

Ο Ιγκλέσιας, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα δηλώσει αύριο το μεσημέρι στον Φελίπε Στ’ ότι οι 42 βουλευτές του Unidas Podemos θα απέχουν από την ψηφοφορία σε περίπτωση που ο Σάντσεθ ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, ο Σάντσεθ θα εξαναγκαστεί να δηλώσει στον βασιλιά ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια νέα εντολή ώστε να αποφύγει μια τρίτη αποτυχία στη Βουλή.

Ορισμένοι βαρόνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που αποτελούν μειοψηφία, βλέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με αντίθετο τρόπο από αυτόν που πρότεινε ο Ιγκλέσιας, δηλαδή τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης και στην πορεία την είσοδο υπουργών του Unidas Podemos, όσο δηλαδή οικοδομείται η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο κόμματα, ενώ ο Ιγκλέσιας είχε προτείνει τη συμμετοχή υπουργών του Unidas Podemos μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού και την αποχώρησή τους, χωρίς να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής. Στελέχη του «Περισσότερο Μαδρίτη» του Ινίχο Ερεχόν θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή του Ερεχόν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, χωρίς να διευκρινίζουν εάν θα κατεβεί μόνο στην Περιφέρεια της Μαδρίτης ή σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL