Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σιλβί Γκουλάρ: μια υποψήφια επίτροπος με παρελθόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιλβί Γκουλάρ: μια υποψήφια επίτροπος με παρελθόν...

Το πρωί της Τρίτης, που ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει το “βαρύ” χαρτοφυλάκιο Εσωτερικής Αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει τη βιομηχανική πολιτική, την ενιαία ψηφιακή αγορά καθώς και την αμυντική και διαστημική βιομηχανία, η Γκουλάρ περνούσε το κατώφλι της Δικαστικής Αστυνομίας για Ζητήματα κατά της Διαφθοράς, στο Παρίσι, για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των δήθεν κοινοβουλευτικών συνεργατών του κεντρώου κόμματος στο οποίο ανήκει, και η οποία ήταν και η αιτία για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2017, έναν μόλις μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού.

Η Γκουλάρ, που έχει σοβαρή “προϋπηρεσία” στην Ευρώπη -υπήρξε ευρωβουλευτής, σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν από το 2001 ώς το 2004, καθηγήτρια στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ από το 2005 ώς το 2009-, είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας έγκρισης των υποψήφιων επιτρόπων, σχετικά με την υπόθεση του συνεργάτη της Στεφάν Τερού, ο οποίος επί επτά μήνες (Αύγουστος 2014 - Φεβρουάριος 2015), αντί να εργάζεται στην Ευρωβουλή, δούλευε στο κόμμα! Και μπορεί η Γκουλάρ να φέρεται να έχει πληρώσει, στις 6 Σεπτεμβρίου φέτος, στην Ευρωβουλή τους μισθούς τού συνεργάτη της (45.000 ευρώ), ωστόσο το “αγκάθι”, όπως άλλωστε φάνηκε και με την πρόσφατη κατάθεσή της στη Δικαστική Αστυνομία, παραμένει.

Και δεν είναι το μόνο. Η Γκουλάρ θα πρέπει να δώσει επίσης εξηγήσεις για άλλο ένα “γκρίζο” θέμα. Θα κληθεί να διαλευκάνει τη θέση της, ως “ειδικής συμβούλου”, σε ένα think tank, “Συμβούλιο για το Μέλλον της Ευρώπης”, που είναι παράρτημα του Ινστιτούτου Μπεργκρούεν, από το όνομα ενός Αμερικανο-γερμανού εκατομμυριούχου, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013 ώς τον Δεκέμβριο του 2015, με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 12 και 13 χιλιάδων ευρώ... Μέχρι στιγμής, η ίδια δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με το έργο της την περίοδο αυτή, κατά την οποία έλαβε περίπου από 324 ώς 350 χιλιάδες ευρώ. “Κύκλοι” της κάνουν λόγο αορίστως για “εκθέσεις” και “σημειώσεις εργασίας”, χωρίς όμως να έχουν δώσει απτά παραδείγματα, αν και τα ζήτησαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας “Λιμπερασιόν”. Η διεύθυνση του Ινστιτούτου έκανε λόγο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για “διαλέξεις στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, για μια στρογγυλή τράπεζα στις Βρυξέλλες και για πολλές άλλες συναντήσεις, πέρα από την προετοιμασία ενημερωτικών ντοκουμέντων”. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων της “Λιμπερασιόν”, βρέθηκαν δύο σημειώματα 15 σελίδων και η συμμετοχή στη διοργάνωση δύο συναντήσεων στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη. Παράλληλα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό “Μαριάν”, η Γκουλάρ, όταν ήταν ευρωβουλευτής, είχε συμβάλει στην ψήφιση, κατά τη συζήτηση για την τραπεζική μεταρρύθμιση το 2016, δύο τροπολογιών που ήσαν αντιγραφή των επιχειρημάτων του λόμπι των γερμανικών τραπεζών!

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας, η υποψηφιότητα της Γκουλάρ δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς δόθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες οι “διευκρινίσεις που ζητήθηκαν”. Το κατά πόσο ήσαν επαρκείς, δεν θα αργήσει να φανεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL