Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επιχείρηση "έξοδος" για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση "έξοδος" για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Λιβύη

Εκατοντάδες Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη θα μεταφερθούν στη Ρουάντα μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών του ΟΗΕ να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη χώρα καθώς απειλείται άμεσα η ζωή τους και η ανθρωπιστική κατάστασή τους επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Βενσάν Κοσετέλ, ειδικό απεσταλμένο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο (UNHCR), 500 μετανάστες θα μεταφερθούν στη Ρουάντα έπειτα από συμφωνία που υπεγράφη χθες με το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής και την Αφρικανική Ένωση. «Η συμφωνία προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν εκεί μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 500 αν οι άνθρωποι ικανοποιηθούν με τον τρόπο που λειτουργεί η διαδικασία" επεσήμανε ο Κοσετέλ.

Η Λιβύη έχει γίνει η "πύλη εξόδου" από την οποία διέρχονται οι Αφρικανοί που προσπαθούν με κίνδυνο της ζωής τους να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο και να φτάσουν στην Ευρώπη, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Σύμφωνα με την UNHCR, στα κέντρα κράτησης της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας -κάποια από τα οποία βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, πολλά όμως ελέγχονται από πολέμαρχους- κρατούνται αυτή τη στιγμή περίπου 4.700 άνθρωποι που προέρχονται από μερικές από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής, όπως η Ερυθραία, η Σομαλία, η Αιθιοπία και το Σουδάν.

Ως γνωστόν, αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων προσφύγων σε κέντρο κράτησης κοντά στην Τρίπολη. Βάσει της συμφωνίας με τη Ρουάντα οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στη χώρα με αεροπλάνα σε ομάδες των 50 και θα εγκατασταθούν σε ένα προσωρινό κέντρο στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιγκάλι.

Η απομάκρυνση από τη Λιβύη θα γίνεται εθελοντικά και προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι.

Ο Κοσετέλ εξήγησε ότι όσοι φύγουν από τη Λιβύη για τη Ρουάντα θα μπορούν να μεταφέρονται στη συνέχεια σε τρίτη χώρα ή στη χώρα όπου έχουν ήδη λάβει άσυλο ή στις πατρίδες τους, αν αυτές είναι ασφαλείς. Κάποιοι επίσης θα μπορέσουν να παραμείνουν στη Ρουάντα, μια χώρα 12 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη της Αφρικής. Ήδη φιλοξενεί περίπου 150.000 πρόσφυγες από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.

Η Ρουάντα είναι η δεύτερη αφρικανική χώρα που προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. Η UNHCR έχει απομακρύνει περίπου 2.900 μετανάστες από τη Λιβύη προς τον Νίγηρα από το 2017 στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL