Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Τουρκικοί εκβιασμοί πάλι για τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκικοί εκβιασμοί πάλι για τη Συρία

Με τα νεύρα του Τραμπ παίζει πάλι ο Ερντογάν απαιτώντας να προχωρήσει εδώ και τώρα η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να αναλάβει δράση ο τουρκικός στρατός για να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν "ζώνη ασφαλείας", όπως την αποκαλεί η Άγκυρα, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία με στόχο την εκκαθάριση της περιοχής από μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Σύρων Κούρδων. Την Κυριακή δυνάμεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή χερσαία στρατιωτική περιπολία τους στην περιοχή.

Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις YPG "τρομοκρατική οργάνωση", επιδιώκει οι επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της προκειμένου να δημιουργηθεί ντε φάκτο μια ζώνη που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα. Προφανώς αυτό εξηγεί τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Ουάσιγκτον "χρονοτριβεί" στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας και πως η υπομονή της Άγκυρας αρχίζει να εξαντλείται...

«Βλέπουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία χρονοτριβής και πως προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εξοικειωθεί με αυτή την τακτική» δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως η προσέγγιση της Ουάσιγκτον μέχρι τώρα έχει βοηθήσει περισσότερο τις δυνάμεις των YPG παρά την Τουρκία. Οι YPG είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει εξοργίσει την Τουρκία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Το σαββατοκύριακο ο Ερντογάν δήλωσε πως απορρίπτει την "προστασία" των YPG από την Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες έχουν διαφορές «σε κάθε βήμα» στις συνομιλίες για τη ζώνη ασφαλείας. Απείλησε εκ νέου με μονομερή τουρκική δράση αν η ζώνη ασφαλείας δεν δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου η Τουρκία έχει στρατεύματα και όπου η Άγκυρα συμφώνησε το 2017 με τη Μόσχα και την Τεχεράνη να περιορίσουν τις εχθροπραξίες, οι μάχες έχουν αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες και εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθεί άλλο ένα κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει αναγγείλει ότι σκοπεύει να στείλει ένα εκατομμύριο από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο τουρκικό έδαφός στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας ενώ απείλησε πως η Άγκυρα θα «ανοίξει τις πύλες» της προς την Ευρώπη, εκτός εάν λάβει διεθνή υποστήριξη. Μιλώντας χθες σε ένα γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία.

«Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας όπου μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες» είπε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η Άγκυρα «εκτιμά πολύ» τη συνεργασία της με την Ουάσιγκτον για τη Συρία.

Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως να υπονοήσει ότι οι Αμερικανοί κάνουν τα στραβά μάτια στον εφοδιασμό και εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών. «Η αποστολή μέχρι τώρα 50.000 φορτηγών με εφόδια και πυρομαχικά προς τους τρομοκράτες μάς έχει ενοχλήσει πραγματικά. Ενάντια σε ποιον χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να το αποδεχθούμε αυτό ως στρατηγικοί εταίροι» τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε πολλά θέματα τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και η αγορά από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών συστημάτων, που μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τραμπ προκειμένου, αν όχι να επιλυθούν οι διενέξεις, οπωσδήποτε να εκτονωθούν οι εντάσεις. Ερντογάν και Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, το διμερές εμπόριο καθώς και άλλα θέματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό σύντομα. «Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ να επενδύσουν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη στους επενδυτές των ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL