Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών και Unidas Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών και Unidas Podemos

Οι από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν. Μετά την αποτυχία των διαπραγματευτικών ομάδων των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos να καταλήξουν χθες σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ορισμένοι αναζήτησαν μια σανίδα σωτηρίας στην ανάληψη των διαπραγματεύσεων απευθείας από τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στο διάστημα των δώδεκα ημερών που υπολείπονται για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου δεν φαίνεται καμία διάθεση από τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Το Λαϊκό Κόμμα μάλιστα προειδοποίησε ότι προετοιμάζει τον μηχανισμό του για τις επικείμενες εκλογές, ενώ η χώρα φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί σε επιβράδυνση και η ανεργία να ακολουθεί ανοδικούς ρυθμούς.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε, μετά από τουλάχιστον τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλιστές, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για μια νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών εάν οι Σοσιαλιστές δεν αποδεχθούν την πρόταση του Unidas Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. “Θα ήταν ένα λάθος”, τόνισε ο Ετσενίκε υπογραμμίζοντας ότι “το PSOE δεν κινείται από την θέση του να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση”.

“Η αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών μας είπε ότι, εάν δεν αποδεχθούμε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει μόνο το PSOE, θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μου φαίνεται λάθος” σχολίασε ο Ετσενίκε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι το Unidas Podemos “δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ” και ότι “δεν θα υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση εάν δεν είμαστε μέσα κι εμείς”.

Από την πλευρά της η δεύτερη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Αντριάνα Λάστρα υπογράμμισε ότι “το Unidas Podemos αρνήθηκε να καταλήξουμε σε μια προγραμματική συμφωνία. Σήμερα, όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση”. Η Λάστρα πάντως υπογράμμισε ότι, παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι Σοσιαλιστές ζήτησαν από το Unidas Podemos “να σκεφτεί τι θα κάνει τις επόμενες ημέρες και εάν θα απορρίψει τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης”.

Η Λάστρα φάνηκε να διατεθειμένη να συμμετάσχει σε νέες διαπραγματεύσεις “με το Unidas Podemos και τις συνεργαζόμενες ομάδες του” εάν η Αριστερά αποδεχθεί τις προτάσεις των Σοσιαλιστών, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά μια συνάντηση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας εάν δεν υπάρξει προηγουμένως μια συμφωνία για μια μονοκομματική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι, παρά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στα κόμματα και τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο Unidas Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια, οι βουλευτές θα κρατήσουν ενιαία στάση στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του Unidas Podemos φαίνεται να συμφωνούν ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ψηφοφορία στη Βουλή θα προσφέρει επιχειρήματα κατά του Unidas Podemos στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία και ως εκ τούτου, ακόμη και εάν κάποιοι είναι υπέρ της “δωρεάν” ψήφου στον Σάντσεθ, αυτή δεν θα εκφραστεί στη Βουλή.

“Πρέπει να δείξουμε ενότητα, γιατί χωρίς μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με την Κοινοβουλευτική Ομάδα διασπασμένη” τόνισε ένας βουλευτής της Αριστεράς. Μια άποψη που συμμερίζονται τόσο το ψηφοδέλτιο Galicia En Comu όσο και αυτή της Καταλωνίας En Comu Podem.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ένταση στην Καταλωνία ενόψει της “εθνικής εορτής” των Καταλανών στις 11 Σεπτεμβρίου, με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, τους λαϊκιστές Πολίτες, τους Σοσιαλιστές και φυσικά τους φασίστες του Vox να δηλώνουν ότι δεν θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που οργανώσει η τοπική κυβέρνηση και οι άλλες τοπικές και περιφερειακές αρχές που ελέγχονται από τους αποσχιστές. Ένταση που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που εκδικάζει την “εξέγερση” για την ανεξαρτησία και η οποία προβλέπεται ότι θα επιβάλει βαριές ποινές φυλάκισης στους αποσχιστές ηγέτες που κατηγορούνται και ακόμη χειρότερα σε αυτούς που βρίσκονται στην φυλακή και την... αυτοεξορία.

Η δημοσκόπηση της Celeste - Tel για το Σεπτέμβριο έδειξε πάντως ότι η αποχή θα αυξηθεί κατά 6% ή κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα στο 34,1% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ το PSOE θα λάμβανε 30,5% και 128 βουλευτές, 5 παραπάνω από αυτούς που έχει σήμερα, το Λαϊκό Κόμμα θα έφθανε στο 20,1% και τους 85 βουλευτές, κερδίζοντας 19, οι Πολίτες θα έπαιρναν 14,1% και 49 βουλευτές, 8 λιγότερους από αυτούς που έχουν σήμερα.

Το Unidas Podemos θα έπαιρνε 13,6% και 36 βουλευτές, 6 λιγότερους, με τις ισορροπίες ανάμεσα στο μπλόκο των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις πρώτες να έχουν 165 έναντι των 150 βουλευτών των τριών δεξιών κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL