Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ο "κοινωνικός" Κόντε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "κοινωνικός" Κόντε πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Ο Τζιουζέπε Κόντε πήρε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής και σήμερα θα λάβει χωρίς εκπλήξεις και αυτή της Γερουσίας κάνοντας τη μεγαλύτερη ομιλία εντολοδόχου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας κατά δεκατέσσερα λεπτά την προηγούμενη ομιλία που είχε κάνει πριν από δεκατέσσερις μήνες.

Κατά τη μιάμιση ώρα της διάρκειας της ομιλίας του Κόντε έξω από τη Βουλή χιλιάδες οπαδοί του Ματέο Σαλβίνι και της Τζιόρτζια Μελόνι, χρησιμοποιώντας πολλές φορές φασιστικούς χαιρετισμούς, απαίτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και κατήγγειλαν τη διαφθορά του Δημοκρατικού Κόμματος και την... προδοσία του Κ5Α.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κόντε αποτέλεσε χθες έναν άλλον άνθρωπο και έναν άλλον πρωθυπουργό, μιλώντας για το «ανθρώπινο πρόσωπο» της δημοκρατίας, για την ανάγκη αλλαγής του «λεξιλογίου», «σεβασμού των ατόμων» και της «διαφορετικότητας των ιδεών», όπως και για «την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας».

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Κόντε αποτέλεσαν βάλσαμο για τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, γιατί αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας πιο δίκαιης φορολογίας, μιας δίκαιης... Δικαιοσύνης, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, έναν νέο εκλογικό νόμο και κυρίως την «αναθεώρηση των διαταγμάτων για την ασφάλεια», την απάνθρωπη δηλαδή πολιτική του Σαλβίνι, που ψήφισαν στα μέσα του καλοκαιριού η ιταλική Βουλή και η Γερουσία.

Ο Κόντε εξήρε το θάρρος του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κ5Α και των Ελεύθερων και Ίσων, που αποτελούν την καινούργια τρικομματική πλειοψηφία, ενώ ο Ματέο Ρέντζι φαίνεται ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δικής του ομάδας στη Βουλή «για να στηρίξει περαιτέρω τον Κόντε» και την ανεξαρτητοποίηση των δικών του στη Γερουσία, της οποίας ο κανονισμός δεν επιτρέπει τον σχηματισμό ομάδων που δεν έχουν συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Σαλβίνι από σερίφης έγινε... “Ντούτσε”

Ο Σαλβίνι υποσχέθηκε στους οπαδούς του έξω από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα πέσει σύντομα και κάλεσε όλο το τσουνάμι των δεξιών, ακροδεξιών και ρατσιστών πολιτών να διαδηλώσουν στις 19 Οκτωβρίου στη Ρώμη την αντίθεσή τους στη δεύτερη κυβέρνηση Κόντε.

Ο Σαλβίνι και η Μελόνι πυροδότησαν τον παροξυσμό των οπαδών τους έξω από τη Βουλή, ενώ στο εσωτερικό της Βουλής υποκίνησαν διαδοχικές εντάσεις. «Όταν θα πάμε στις εκλογές, θα νικήσουμε εμείς», τόνισε ο Σαλβίνι καλώντας σφιχταγκαλιασμένος με τη Μελόνι τους οπαδούς του «ακόμη και την Πλατεία του Αγίου Ιωάννη», την πλατεία των μεγάλων συγκεντρώσεων του Ιταλικού Κ.Κ. (PCI) και του συνδικάτου της CGIL.

«Το Κ5Α είναι τμήμα του συστήματος, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι οι χειρότεροι χαμαιλέοντες που έχουμε δει» είπε ενώ δίπλα του η Μελόνι ούρλιαζε ότι «σήμερα ο λαός εξεγείρεται εναντίον της απάτης που έστησαν». Μέσα από το πλήθος ορισμένοι χαιρετούσαν φασιστικά φωνάζοντας: «Ντούτσε!».

Την ίδια στιγμή όμως από το Facebook και το Instagram διαγράφηκαν τα προφίλ των δύο πιο επικίνδυνων νεοφαιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων, της Casapound και της Forza Nuova, όπως και τα προφίλ που διατηρούν οι περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις και τα προσωπικά προφίλ ορισμένων αιρετών τους στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Στράφηκαν εναντίον μας γιατί κατεβήκαμε στους δρόμους εναντίον της νέας κυβέρνησης. Μας χτυπούν μια συμβολική ημέρα" κατήγγειλε η Casapound, που έχει 280.000 οπαδούς στο Facebook. Οι λογαριασμοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων παράμειναν μόνο στο Twitter. "Τα άτομα και οι οργανώσεις που διαχέουν το μίσος... δεν έχουν θέση στο Facebook ή το Instagram" εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

"Η πολιτική αστυνομία του Ζούκερμπεργκ θέλει να εμποδίσει την αντιπολίτευση στην ακροαριστερή κυβέρνηση των Βρυξελλών" κατήγγειλε ο ηγέτης της Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL