Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ψυχραιμία απέναντι στον τυφώνα Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχραιμία απέναντι στον τυφώνα Τζόνσον

Αγωνιώδεις προσπάθειες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στο χάος του Brexit καταβάλλουν οι Βρυξέλλες, καθώς παρακολουθούν με δεμένα τα χέρια τις εξελίξεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ενώ η πολιτική κρίση στη Βρετανία κλιμακώνεται όλο και περισσότερο, την περασμένη εβδομάδα πολλοί ήταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εξέφραζαν την πεποίθηση ότι το “σκληρό Brexit” είναι προ των πυλών.

Τι κι αν λίγους μήνες πριν υπήρχε ακόμα η ελπίδα ότι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του απειλές και θα προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει;

Πλέον έχει γίνει σαφές στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παλέψει μέχρις εσχάτων με το Κοινοβούλιο της χώρας του προκείμενου να είναι αυτός που θα βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα δεν πραγματοποιήθηκαν σοβαρές διαβουλεύσεις, αφού, όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατέθεσε καμία πρόταση προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο των ιρλανδικών συνόρων.

Για κάποιους μάλιστα αυτό ήταν η απόλυτη επίδειξη αδιαφορίας από την άλλη πλευρά, την ώρα που είναι ήδη ιδιαιτέρως φιλόδοξη η ιδέα ότι μέσα σε λίγες μέρες η όποια πρόταση θα μπορούσε να συμφωνηθεί, να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό και το βρετανικό Κοινοβούλιο πριν το τέλος του προσεχούς μήνα.

Επιπλέον, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, πέρα από το ιρλανδικό ζήτημα, η κυβέρνηση Τζόνσον πλέον δηλώνει ξεκάθαρα πως στόχος της είναι να απελευθερωθεί πλήρως από τα ευρωπαϊκά δεσμά, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων αναφορικά με τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά στάνταρντς. Αυτό το στοιχείο δεν υπήρχε στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μέι και αποτελεί νέο εμπόδιο όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία, ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα συμφωνίας για συντεταγμένη αποχώρηση.

Το νέο δεδομένο, ωστόσο, μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, είναι ότι ο κατά τ’ άλλα αποφασισμένος Τζόνσον, αποδυναμώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, έχοντας χάσει κατά πολύ την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και έχοντας αφήσει μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των “ανταρτών” του.

Ως εκ τούτου, για την Ε.Ε. -που, παρ’ ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά της, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ανταποκριθεί θετικά σ’ ένα αίτημα παράτασης, πιθανότατα μεχρι το τέλος Ιανουαρίου- η μόνη ελπίδα είναι η διενέργεια εκλογών εκ του ασφαλούς μετά την 31η Οκτωβρίου και η ανάδειξη μιας πλειοψηφίας που μπορεί να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ατυχήματος, αφού ο Μπ. Τζόνσον θα προσπαθήσει εκ νέου να “περάσει” από το Κοινοβούλιο την προκήρυξη εκλογών (με την υποστήριξη ίσως του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και κάποιων ανταρτών από την άλλη πλευρά), ενώ παράλληλα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να μην εφαρμόσει τον νόμο για την αποφυγή του no deal που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμενόταν να επικυρωθεί από το Στέμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στην τακτική αυτή προστίθεται, βέβαια, και μια ακόμα παράσταση, με κεντρικό ήρωα τον ίδιο να “μάχεται” κατά των ανταρτών και των Εργατικών που θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit, μια απόφαση που πήρε άλλωστε το 52% του βρετανικού λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL