Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ήρθε η νέα κυβέρνηση, έφυγε ο Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήρθε η νέα κυβέρνηση, έφυγε ο Σαλβίνι

Με την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε η Ιταλία επέστρεψε στον πολιτισμένο κόσμο. Ο Τζιουζέπε Κόντε, μετά την ορκωμοσία των 21 υπουργών της 66ης μεταπολεμικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την υποψήφια πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είχε ενημερώσει από την Τετάρτη ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίασή του, θα επέλεγε τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι ως υποψήφιο για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού. Ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό του Τζεντιλόνι στην Κομισιόν. Η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Κοινοβούλιο για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία, στους διαδρόμους της οποίας διεξάγεται μάχη για τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

Το τέρας έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών...

Ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία δεν θα αποτελούν πλέον την επίσημη κρατική πολιτική της Ιταλίας, αφού το τέρας έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σαλβίνι έφυγε παίρνοντας μαζί του και την ντροπή του φασίστα που σαν τον Χίτλερ προσπαθούσε να εξαφανίσει τα θύματά του, απαγορεύοντας την περισυλλογή των σορών των ναυαγών και την ταφή τους. Το τέλος του Σαλβίνι από το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί ελπίδα ζωής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φεύγουν από τα κολαστήρια της Λιβύης για να οικοδομήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Μετά από 14 μήνες οι αιώνιες αξίες της αλληλεγγύης και της διάσωσης στη θάλασσα φαίνεται να επιστρέφουν κυρίαρχες στα ιταλικά λιμάνια.

Οι πολίτες της Ιταλίας και της Ευρώπης που στηρίζουν τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αρχές και την αλληλεγγύη πήραν χθες μια βαθιά ανάσα, γεύτηκαν μια νίκη και απέκτησαν ένα κίνητρο να εντείνουν τους αγώνες τους εναντίον της υπόλοιπης ακροδεξιάς και ρατσιστικής συμμορίας, της Λεπέν και του Όρμπαν, των αδελφών Καζίνσκι και των άλλων κυβερνήσεων των χωρών του Βίζεγκραντ. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η κατάργηση των απάνθρωπων διαταγμάτων του Σαλβίνι, που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και διώξεις.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε είχε διακριθεί πάντως για τις επιχειρήσεις - σκούπα κατά των μεταναστών όταν ήταν νομάρχης στο Μιλάνο, ενώ προσπάθησε να αντισταθμίσει τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας με αποκεντρωμένα μικρά κέντρα υποδοχής και την απαγόρευση των ρατσιστικών και φασιστοειδών αντιδιαδηλώσεων εναντίον της Ημέρας Περηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ στο Μιλάνο. Τα αποκεντρωμένα κέντρα υποδοχής της Λαμοργκέζε απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό από τις αντιδράσεις των δημάρχων της Λέγκας στη μητροπολιτική περιοχή του Μιλάνου και την Περιφέρεια της Λομβαρδίας.

...αλλά συνεχίζει να απειλεί στις δημοσκοπήσεις και τις πλατείες

Προσοχή όμως, το τέρας είναι ακόμη όρθιο και απειλητικό. Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IXE για την εκπομπή του RAITRE «Cartabianca» της Μπιάνκα Μπερλινγκουέρ, της κόρης του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, έδειξε την πτώση της Λέγκας στο 30,1% (από το 34,3% των ευρωεκλογών), την άνοδο των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας στο 7,4% από το 6,5% και την πτώση της Φόρτσα Ιτάλια στο 7% από το 8,8%, με αποτέλεσμα τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα να διατηρούν το 44,5% από το 49,6% που είχαν πάρει στις ευρωεκλογές. Ποσοστό που θα τους διασφάλιζε τον έλεγχο του κοινοβουλίου με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.

Το Κ5Α ανακάμπτει κατά 5,2%, στο 22,3% από το 17,1% των ευρωεκλογών, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζει σχετική στασιμότητα, με οριακή άνοδο 0,3%, στο 23%, η κεντροαριστερή «Περισσότερο Ευρώπη» (που δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της νέας κυβέρνησης) σημειώνει άνοδο στο 4%, η Πράσινη Ευρώπη υποχωρεί στο 1,5%, ενώ το ψηφοδέλτιο «Η Αριστερά» σημειώνει άνοδο στο 2,4%.

Η κατακόρυφη μείωση των αναποφάσιστων και αυτών που θα απείχαν κατά 11,6% έδειξε τα αντανακλαστικά της ιταλικής κοινωνίας μπροστά στο απάνθρωπο τσουνάμι του Σαλβίνι, αλλά και το γεγονός ότι αυτός καταφέρνει να διατηρεί κυριολεκτικά άθικτο το εκλογικό του σώμα. Για τον λόγο αυτό ο Σαλβίνι συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την Ιταλία και όχι μόνο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν προσπαθεί να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στις πλατείες και τους δρόμους.

Ο πρώην Σερίφης στο... εδώλιο;

Οι εισαγγελικές αρχές της Ρώμης πάντως άρχισαν έρευνα για να εξετάσουν τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του Σαλβίνι τον Ιούλιο για δυσφήμηση η Γερμανίδα καπετάνιος του "Sea Watch 3" Κάρολα Ρακέτε, που ζητάει μεταξύ άλλων και την κατάσχεση του λογαριασμού του πρώην υπουργού Εσωτερικών στα κοινωνικά δίκτυα, εξαιτίας των υβριστικών αναρτήσεων εναντίον της από «φίλους» του Σαλβίνι. Εάν ο πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, θα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτή τη φορά το Κ5Α και ο Ντι Μάιο θα ψηφίσουν υπέρ της ασυδοσίας του διασφαλίζοντας στον ηγέτη της Λέγκας την ασυλία της Γερουσίας. Για τον Σαλβίνι η μήνυση της Ρακέτε και οι έρευνες της εισαγγελικές αρχές της Ρώμης αποτελούν «παράσημο» για τη δουλειά του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος στην εξορία του Λουκάνο

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξαν οι ιταλικές δικαστικές αρχές στον ακτιβιστή πρώην δήμαρχο του Ριάτσε της Καλαβρίας Μίμο Λουκάνο, καθώς και στους ακτιβιστές, εθελοντές και διανοούμενους που στήριξαν τον μεγάλο αγώνα του για την υποδοχή των μεταναστών. Δικαστήριο της Σικελίας έβαλε τέλος στην υποχρεωτική εξορία του Λουκάνο, επιτρέποντας στον πρώην δήμαρχο να επιστρέψει στο Ριάτσε.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον πρώην δήμαρχο είχε καταθέσει στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα 90 χιλιάδες υπογραφές ζητώντας να επιτραπεί η επιστροφή στο σπίτι του και να μπορεί να επισκέπτεται τον σοβαρά άρρωστο πατέρα του.

«Είμαι χαρούμενος. Το περίμενα. Εάν δεν πάρω όμως στα χέρια μου την απόφαση, δεν θα πάω πουθενά. Δεν τους εμπιστεύομαι. Θέλω να επιστρέψω και να ζήσω σπίτι μου. Θέλω να δω τον πατέρα μου. Δεν μπορούν να με δικάσουν γιατί έδωσα στέγη, τροφή και αξιοπρέπεια σε ανθρώπους», τόνισε συγκινημένος ο Λουκάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL