Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Η νέα τρικομματική κυβέρνηση στις συμπληγάδες της Γερουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση στις συμπληγάδες της Γερουσίας

Η νέα ιταλική τρικομματική κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και τη Γερουσία την Παρασκευή και το Σάββατο. Η νέα κυβέρνηση (Κ5Α - ΔΚ - Ελεύθεροι και Ίσοι) θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να διασφαλίσει την ψήφο της Γερουσίας, εξαιτίας της άρνησης ορισμένων γερουσιαστών του μετριοπαθούς, προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου να στηρίξουν το εγχείρημα και του φόβου αποχώρησης ορισμένων γερουσιαστών από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Η Μπονίνο και η "Περισσότερη Ευρώπη" αρνούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ προβληματίζονται ο ισόβιος γερουσιαστής Μόντι και η ισόβια γερουσιαστής Σέγκρε, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό σχήμα να έχει 158 από τις 161 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, πυροδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την τυπική πλέον απομάκρυνση του Ματέο Σαλβίνι και των υπουργών της Λέγκας από τους κυβερνητικούς θεσμούς. Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης, που συνεχίζει να έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών, με τα spreads των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν κάτω από τις 150 μονάδες βάσης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Κόντε και τους κυβερνητικούς του εταίρους ήταν αρκετά δύσκολες, τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά φαίνεται ότι η πλούσια εμπειρία κυβερνήσεων συνασπισμού της Ιταλίας βοήθησε να παρακαμφθούν τα αδιέξοδα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως δεν φαίνεται να συμβαίνει στη γειτονική Ισπανία.

Η κατανομή των υπουργείων

Η νέα κυβέρνηση θα ελέγχεται πάντως καλύτερα από τον Κόντε, χωρίς αντιπροέδρους και μόνο με έναν έμπιστο γενικό γραμματέα που προέρχεται από το Κ5Α, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η παρουσία των γυναικών, μόλις πέντε (τρία του Δημοκρατικού Κόμματος, μία του Κ5Α και μία ανεξάρτητη). Το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να έχει σχετικά αναβαθμισμένη παρουσία τόσο στον αριθμό όσο και στο βάρος των υπουργείων που ανέλαβε, με αιχμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον πρώην κομμουνιστή νεολαίο Γκουαλτιέρι. Κάποιοι μάλιστα προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση... εξοκείλει προς την Αριστερά, γιατί θα συμμετάσχει και ένας υπουργός των μετριοπαθών Ελεύθερων και Ίσων και πρώην ηγετικό στέλεχος του Δ.Κ.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, ενώ το Κ5Α θα αναλάβει άλλα πέντε υπουργεία: το Δικαιοσύνης με την παραμονή του Μποναφέντε, το Περιβάλλοντος με τον Κόστα, της Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικών Πολιτικών με τον Πατουανέλι, το Εργασίας με τον Κατάλφο και το Παιδείας, Πανεπιστημίου και Έρευνας με τον Φιοραμόντι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναλάβει πέντε υπουργεία, με τον Φραντσεσκίνι να επιστρέφει στο υπουργείο Πολιτισμού, τον Γκουερίνι να αναλαμβάνει το Άμυνας, την Ντε Μικέλι το Υποδομών και Μεταφορών, την Μπελανόβα το Αγροτικής Πολιτικής, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού και τον Γκουαλτιέρι να μετατρέπεται στον νέο τσάρο της Οικονομίας.

Οι Ελεύθεροι και Ίσοι θα αναλάβουν το υπουργείο Υγείας με τον Σπεράντζα.

Η ανεξάρτητη Λαμογνιέζε θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών από τα... νύχια του Σαλβίνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, αναλογικά με τις ψήφους που εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο έναντι του Κ5Α, φαίνεται να παίρνει τη μερίδα του λέοντος κρατώντας τέσσερα από τους οκτώ υπουργικούς θώκους άνευ χαρτοφυλακίου, ελέγχοντας τις θέσεις του υπουργού για τον Νότο, Περιφερειακών Υποθέσεων και Αυτονομιών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικογένειας, ενώ το Κ5Α θα ελέγχει τη Δημόσια Διοίκηση, τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Ανανέωσης και Τεχνολογίας και αυτή του Αθλητισμού και Νεολαίας.

Οι απειλές του Σαλβίνι και το δίλημμα της Ευρώπης

Απειλώντας θεούς και δαίμονες ο Σαλβίνι τόνισε ότι “δεν συμμετείχε σε αυτό το ζωεμπόριο για τις καρέκλες”, αλλά παραδέχθηκε ότι “υποτίμησε τη δίψα του Κ5Α για καρέκλες και την έλλειψη αξιοπρέπειάς του”, ενώ υποστήριξε ότι δρομολόγησε την κυβερνητική κρίση γιατί το Κ5Α “δεν θα με άφηνε να μειώσω τους φόρους” και γιατί “είχαν συμφωνήσει με την Ευρώπη ένα προϋπολογισμό εναντίον των Ιταλών”. “Το λέω στον Ντι Μάιο και τον Τζινγκαρέτι, μπορείτε να γλυτώσετε για κάνα μήνα τις εκλογές, αλλά όχι για πάντα. Αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στη δημοκρατική ψήφο και όχι σε αυτή στην (ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κ5Α) Ρουσό. Θα ξαναπάρουμε την Ιταλία στα χέρια μας. Θα τα πούμε στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές”, απείλησε ο Σαλβίνι, θέτοντας το τεράστιο ερωτηματικό της ιταλικής και, γιατί όχι, της ευρωπαϊκής σκηνής: Φτάνει ο φόβος για τους Σαλβίνι ώστε να αλλάξει η Ιταλία και η Ευρώπη πολιτική και κοινωνική ατζέντα;

Το εξαιρετικά μετριοπαθές πρόγραμμα της νέας ιταλικής κυβέρνησης και οι αναμενόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες ανάμεσα σε δύο πολιτικά κόμματα που βρίσκονται και τα δυο σε κρίση δεν προσφέρουν προς το παρόν ικανοποιητική απάντηση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL