Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ένα ψάρι που το έλεγαν... Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ψάρι που το έλεγαν... Brexit

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά -και το σασπένς- ενός πολιτικού θρίλερ. Μόνο που θυμίζει όλο και περισσότερο άτεχνη φαρσοκωμωδία ή, ακόμη χειρότερα, μαθητική παράσταση. Η υψηλή τέχνη του αυτοσαρκασμού έχει μετατραπεί σε θορυβώδη πρόζα. Το δράμα του Brexit και η πολιτική κρίση στην οποία βύθισε τη Βρετανία το διχαστικό δημοψήφισμα του 2016 κορυφώνεται αυτήν την εβδομάδα σ’ ένα κρεσέντο χάους, διχογνωμιών και διαιρέσεων, όπου όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και πιθανά. Στο ομιχλώδες τοπίο της αβεβαιότητας βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν την επανεμφάνισή τους και να διεκδικήσουν την αναβάπτισή τους, φιγούρες του παρελθόντος καταδικασμένες στη λαϊκή συνείδηση, επιδιώκοντας τη ρεβάνς σε εσωκομματικό επίπεδο. Εν κατακλείδι, ο Τόνι Μπλερ «είναι εδώ»... Όμως αυτό είναι ένα «παράπλευρο» σόου, που για την ώρα δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων και το άτυπο όσο και ετερόκλητο μέτωπο που έχει σχηματιστεί εναντίον του και εναντίον της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησής του δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθεί τις ντρίπλες του και να σταθμίζει συνεχώς τις επιλογές του. Το τελευταίο χαρτί που θα ρίξει στο τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός κλείνοντας αυτή την «παρτίδα» του πολιτικού πόκερ, γράφει «πρόωρες εκλογές» και δεν αποκλείεται να είναι μια καλή μπλόφα για να πάρει την νίκη στο παιχνίδι, δεδομένου ότι οι αντίπαλοί του είναι διασπασμένοι και έχουν διαφορετικές επιδιώξεις ο καθένας.

Ο Τζόνσον έβαλε χθες σε εφαρμογή το σχέδιό του για προσφυγή στις κάλπες εφόσον το αντι-Brexit μέτωπο -ουσιαστικά, όσοι αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία- κατορθώσει να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποκλείσει ένα διαζύγιο δίχως κάποιας μορφής ντιλ με τις Βρυξέλλες. Σημειωτέον ότι πρώην υπουργοί των Τόρηδων έχουν συμπράξει με τους Εργατικούς στο Κοινοβούλιο για να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ενδεχόμενο που η Ε.Ε. χαρακτήρισε χτες ως «μείζονα καταστροφή».

Ο νεόκοπος πρωθυπουργός φέρεται να ανησυχεί για την πιθανότητα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου να κάνει δεκτή σήμερα την πρωτοβουλία των αντι-Brexiteers για συζήτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχεδίου που θα εμποδίζει το Brexit χωρίς συμφωνία ή θα ζητάει από τον πρωθυπουργό να αιτηθεί παράταση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. πέραν της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου.

Παράταση της... παράτασης

Πηγές που επικαλείται το BBC ανέφεραν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση τριών μηνών για το Brexit, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, αν δεν έχει εγκριθεί συμφωνία αποχώρησης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή ώς την επομένη της προσεχούς διάσκεψης κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Ένας εκ των ανταρτών βουλευτών των Τόρηδων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, που παραιτήθηκε αμέσως μετά την άνοδο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, είναι ένας από εκείνους που πρόκειται να στηρίξουν το εν λόγω νομοσχέδιο με την επίκληση του «εθνικού συμφέροντος». Πάντως, κατά τον Γκοκ, όλα είναι «σκηνοθετημένα» από τον Τζόνσον. Σχεδιάζει να χάσει οποιαδήποτε ψηφοφορία διεξαχθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα προκειμένου να προκηρύξει εκλογές.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της προσφυγής στις κάλπες. Ο διχασμός έχει βέβαια μεταφερθεί και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, όπου μάλιστα έχει τεθεί ξεκάθαρα θέμα εσωκομματικής πειθαρχίας υπό την απειλή διαγραφών με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον ξεκαθάρισε ότι θα αποπεμφθεί από το Συντηρητικό Κόμμα όποιος βουλευτής ψηφίσει κατά της κυβέρνησης στο θέμα του Brexit. Εξάλλου από το γραφείο των whips, των στελεχών των Συντηρητικών που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο Κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στο Brexit θα διαγραφούν άμεσα και δεν θα τους επιτραπεί να είναι υποψήφιοι του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε έτοιμος για εκλογές και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εκτός όμως από τον Τζόνσον και τους ακραιφνείς Brexiteers, ο Εργατικός ηγέτης είναι αντιμέτωπος και με το "φάντασμα" του Τόνι Μπλερ. Ο πρώην πρωθυπουργός και μέγας θιασώτης της αλήστου μνήμης "συμμαχίας των προθύμων" κατά των "όπλων μαζικής καταστροφής" του Σαντάμ, ξεσπάθωσε χθες για άλλη μια φορά κατά της ηγεσίας των Εργατικών και της -όπως την αποκάλεσε- "ακροαριστερής αυλής" του Κόρμπιν.

Για τον Μπλερ, το σχέδιο του Τζόνσον για προσφυγή στις κάλπες δεν είναι είναι τίποτε λιγότερο από μια "παγίδα" για το Εργατικό Κόμμα η οποία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. «Ο Τζόνσον γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία μπορεί να αποτύχει. Αλλά εάν το αναμείξει με το ζήτημα Κόρμπιν στις εκλογές, θα μπορούσε να πετύχει. Ορισμένοι φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία του Κόρμπιν απ' ό,τι ένα άτακτο Brexit», επέμεινε ο Μπλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL