Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Μόνικα Βαλέντε: Ο Μπολσονάρου κάνει μπίζνες καίγοντας τον Αμαζόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνικα Βαλέντε: Ο Μπολσονάρου κάνει μπίζνες καίγοντας τον Αμαζόνιο

«Ο Πρόεδρος Λούλα προειδοποίησε ότι ο Μπολσονάρο κάνει ένα μεγάλο καλό στους Βραζιλιάνους, από κακία ή άγνοια. Έβγαλε από τα κοινωνικά δίκτυα τις μισογυνικές προσβολές του εναντίον της συζύγου του Μακρόν και κατηγορεί τους πάντες για αποικιοκράτες. Δυστυχώς ο μεγαλύτερος και χειρότερος αποικιοκράτης είναι ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Βραζιλίας, που θέλει να καταστρέψει τον Αμαζόνιο, να ασφαλτοστρώσει τα δάση του, να περάσει σιδηροδρομικές γραμμές και κάνει μπίζνες με τις αμερικανικές πολυεθνικές.

Η αποδάσωση του Αμαζονίου, μια έκταση τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων θα αποτελέσει ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, γιατί αποτελεί τον μεγάλο πνεύμονα ζωής του πλανήτη μας. Ο Μπολσονάρο κατάφερε να διπλασιάσει τις πυρκαγιές στα δάση του Αμαζονίου, αφού είχαμε άνοδο τουλάχιστον κατά 85% σε σχέση με το 2018, ενώ περικόπτει τους πόρους για το περιβάλλον» τονίζει στην «Αυγή» η Μόνικα Βαλέντε, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) και μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης και της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, την αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του PT.

«Ο Μπολσονάρο έδωσε στην πράξη κίνητρα για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος μειώνοντας κατά 34% τα πρόστιμα που βάζει το αρμόδιο υπουργείο στους παραβάτες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα μικρότερα πρόστιμα από το 1995, ενώ ο Αμαζόνιος καίγεται» καταγγέλλει η Βαλέντε προειδοποιώντας ότι «η συμφωνία ανάμεσα στη Mercosur και την Ε.Ε. αποτελεί ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα, που στο επίκεντρό του βρίσκεται και η περιβαλλοντική και αγροτική πολιτική του Μπολσοανάρου και του αυταρχικού τρόπου που διαχειρίζεται μαζί με τους απόστρατους υπουργούς του σημαντικά θέματα που αφορούν όχι μόνο τη Βραζιλία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

«Μην ξεχνάτε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου ο Μπολσονάρου παραχώρησε άδειες σε επίπεδα ρεκόρ για τη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτοξικών ουσιών. Αυτή είναι η αγάπη και ο σεβασμός του Μπολσονάρου στο περιβάλλον και στους ανθρώπους» συμπληρώνει η πρώην ψυχολόγος M. Βαλέντε, που ήταν Πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην Υγεία στο κρατίδιο του Σάο Πάολο Sindsaude-SP και αντιΠρόεδρος του εθνικού συνδικάτου των εργαζομένων Central Unica dos Trabalhadores (CUT).

* Ο Αμαζόνιος καίγεται και εμείς παρακολουθούμε μια τραγωδία για την οποία κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη...

Ο Μπολσονάρου είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για την τεράστια οικολογική καταστροφή στη Βραζιλία και τον πλανήτη μας. Με την τεράστια καταστροφή στον Αμαζόνιο αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον, τον λαό της Βραζιλίας και ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μπολσονάρου έδωσε άδειες για να κάψουν τα δάση στις μεγάλες εταιρείες που κερδοσκοπούν στον αγροτικό -και όχι μόνο- τομέα.

Από την αρχή της θητείας του είχε υπογραμμίσει ότι δεν θα υπερασπιζόταν το περιβάλλον και ότι δεν θα σεβόταν τη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί την περίοδο της προεδρίας του Λούλα και της Ρούσεφ. Ο Μπολσονάρου στην κυριολεξία έδωσε την άδεια για τις πυρκαγιές. Την άδεια να καταστρέψουν το περιβάλλον και τον Αμαζόνιο. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, γιατί ο Αμαζόνιος είναι ο πνεύμονας του πλανήτη, είναι το οξυγόνο της ανθρωπότητας. Ο Μπολσονάρου τα έβαλε με την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη και φασιστοειδής Δεξιά του Μπολσονάρου.

* Είδαμε όμως και μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εναντίον της καταστροφικής πολιτικής του...

Μπροστά σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο αντέδρασαν οι πάντες, η κοινωνία των πολιτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τα προοδευτικά κόμματα, οι ιθαγενείς πληθυσμοί, βγήκαμε όλοι στους δρόμους. Ο Μπολσονάρου στο τέλος, υπό την πίεση και των τοπικών κυβερνητών των κρατιδίων του Αμαζονίου, δέχθηκε την οικονομική βοήθεια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Την περίοδο που το Κόμμα των Εργαζομένων ήταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε ποτέ καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στη συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπολσονάρου δέχθηκε τη βοήθεια εξαιτίας των εσωτερικών και διεθνών πιέσεων εναντίον της καταστροφικής για το περιβάλλον πολιτικής του.

* Στην αρχή ο Μπολσονάρου έλεγε ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις...

Πρέπει να καταλάβετε ότι ο Μπολσονάρου είναι ένας ξεδιάντροπος τύπος. Ξέρει πολύ καλά ότι λέει ασύστολα ψέματα και προσπαθεί να δικαιολογήσει την τερατώδη πολιτική και τις καταστροφικές της συνέπειες. Είχε μάλιστα το θράσος να κατηγορήσει για την καταστροφή όσους υπερασπίστηκαν με νύχια και με δόντια τον Αμαζόνιο από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Την περίοδο της Προεδρίας του Λούλα και της Ρούσεφ συνεργαστήκαμε με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα, γιατί υπερασπίστηκαν τον Αμαζόνιο και το περιβάλλον. Η πολιτική του Λούλα και της Ρούσεφ προστάτεψε το περιβάλλον και τον Αμαζόνιο με νόμους, πρωτοβουλίες, στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Η Πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων Γκλέισι Όφμαν κατήγγειλε την πολιτική του Μπολσονάρου καθιστώντας σαφές ότι για το περιβάλλον στη Βραζιλία υπήρξε ένα πριν και ένα μετά το έργο των Προέδρων Λούλα και Ρούσεφ και αυτού που ακολούθησε με τον Τεμέρ και τον Μπολσονάρου.

* Η αντιπαράθεση του Μπολσονάρου με τους Ευρωπαίους και κυρίως τον Μακρόν και τη Μέρκελ αποτέλεσε μια λαϊκίστικη θεατρική παράσταση από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας;

Είχαμε θεατρινισμούς και από τις δύο πλευρές. Ο Μπολσονάρου έχει κάνει πολλές συμφωνίες με τον Πρόεδρο Τραμπ και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου τους στα δάση του Αμαζονίου. Πέρα από τους θεατρινισμούς του ο Μπολσονάρου υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία και η Γερμανία, είχαν αναπτύξει προγράμματα στήριξης του περιβάλλοντος στον Αμαζόνιο. Αυτά τα κεφάλαια τα διαχειριστήκαμε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την κυριαρχία μας και την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν από τη συνεδρίαση των G7 η Νορβηγία και η Γερμανία είχαν προειδοποιήσει τον Μπολσονάρου ότι θα απέσυραν τη στήριξή τους σε αυτά τα προγράμματα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί πριν από τη συνεδρίαση των G7 και ο Μπολσονάρου με τους θεατρινισμούς του προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Οι ευρωπαϊκές χώρες χρηματοδοτούσαν προγράμματα για το περιβάλλον στη Βραζιλία με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού. Με τον Μπολσονάρου στην Προεδρία άρχισε να μην λειτουργεί τίποτα από ό,τι είχε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με τον Λούλα και τη Ρούσεφ η Βραζιλία ήταν πρωταγωνιστής στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τον Μπολσονάρου μετατραπήκαμε στον μεγαλύτερο υπεύθυνο για την καταστροφή του πνεύμονα του πλανήτη μας. Ο Λούλα και η Ρούσεφ αξιολόγησαν θετικά τις πολυμερείς συμφωνίες για το περιβάλλον και στήριξαν πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τον Μπολσονάρου έχουμε στην κυριολεξία καμένη γη.

Στη Βραζιλία υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του Μπολσονάρου, αλλά είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί σε τίποτα τους ιθαγενείς πληθυσμούς του Αμαζονίου και της Βραζιλίας και το περιβάλλον, γιατί εργάζεται για τις μεγάλες πολυεθνικές και κυρίως αμερικανικές εταιρείες. Ο Μπολσονάρου κάνει μπίζνες, δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τον Αμαζόνιο. Για εμάς τα δάση είναι ζωή και ο φυσικός μας πλούτος, για τον Μπολσονάρου είναι μια ευκαιρία για εύκολο και μεγάλο κέρδος.

Τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, η κοινωνία των πολιτών, οι οργανώσεις των ιθαγενών πληθυσμών βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκών κινητοποιήσεων και πιέζουμε τον Μπολσονάρου και τους τοπικούς κυβερνήτες. Πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη Κυριακή μεγάλες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και τη ζωή του πλανήτη μας, γιατί ο Αμαζόνιος είναι το οξυγόνο της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στον Μπολσονάρου και τις μπίζνες του.

Ο αγώνας συνεχίζεται στη Βραζιλία και συνεχίζεται και στο εξωτερικό με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στήριξης μιας άλλης πολιτικής. Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πολύ καλά που διαμαρτυρήθηκαν έξω από τον πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα και βρέθηκαν στο πλάι του λαού της Βραζιλίας και των ιθαγενών πληθυσμών μας.

Ο Λούλα υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας

* Μιλώντας για την τεράστια τραγωδία στον Αμαζόνιο και τον Μπολσονάρου η σκέψη μας πάει αυτόματα σε έναν Πρόεδρο που αποτέλεσε σύμβολο μεγάλων δημοκρατικών αλλαγών στη Βραζιλία και τον κόσμο μας και που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. Αποτελείτε έναν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την απελευθέρωση του Προέδρου Λούλα...

Θέλουμε ο Λούλα να επιστρέψει ελεύθερος και χωρίς καμία κατηγορία στην πλάτη του, γιατί αποδείχθηκε πλέον αυτό που είχαμε πει από την αρχή: Ο Λούλα υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας για να μην επανεκλεγεί πανηγυρικά Πρόεδρος. Εάν ο Λούλα είχε κατεβεί υποψήφιος, θα είχε κερδίσει την Προεδρία και δεν θα είχαμε αυτή την καταστροφή.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία της σκευωρίας εναντίον του Λούλα και δεν το λέμε μόνο οι σύντροφοί του στο Κόμμα των Εργαζομένων, αλλά και όλος ο κόσμος εκτός από τον Μπολσονάρου και την παρέα του. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ με τις αποκαλύψεις του στις ιστοσελίδες του The Intercept δικαίωσε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση του Λούλα και την άδικη φυλάκισή του.

Εμείς τόσο στο εσωτερικό της Βραζιλίας όσο και διεθνώς αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του Λούλα και ευχαριστούμε τους Ευρωπαίους δημοκράτες για την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους, μεταξύ των οποίων τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αναμένεται να εκδώσει μια απόφαση τον Οκτώβριο και ελπίζουμε να έχουμε τον Λούλα πάλι μαζί στους αγώνες που θα δώσουμε. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, γιατί υπάρχουν οι πλήρεις αποδείξεις για την αθωότητα του Λούλα.

* Οι προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή διέψευσαν όσους έβλεπαν το μέλλον της Λατινικής Αμερικής με τους Μπολσονάρου, τους Μάκρι και τους Ντούκε…

Ο Μπολσονάρου έκανε μια σκληρή εκλογική εκστρατεία υπέρ του Μάκρι και του ΔΝΤ. Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις του Φερνάντες και της Κίρχνερ σάρωσαν στις προκριματικές εκλογές και ελπίζουμε ότι θα έχουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εκστρατεία του Μπολσονάρου υπέρ του Μάκρι πιστεύουμε ότι έπληξε τον Μάκρι, γιατί στην Αργεντινή ακόμη και μετριοπαθείς και συντηρητικοί δεν μπορούν να ακούν λιτανείες υπέρ των αιμοσταγών στρατιωτικών δικτατοριών που μας στέρησαν τις ελευθερίες και δολοφόνησαν χιλιάδες ανθρώπους. Στην Ουρουγουάη και τη Βολιβία θα συνεχίσουμε να έχουμε προοδευτικές κυβερνήσεις, ενώ στην Κεντρική Αμερική ο Πρόεδρος Λαβραδόρ κάνει μια εξαιρετική δουλειά στο Μεξικό.

Η Λατινική και Κεντρική Αμερική διέψευσαν τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς που στοιχημάτιζαν ότι τελείωσαν με την Αριστερά και ότι τελείωσε ο προοδευτικός και δημοκρατικός κύκλος της Λατινικής και Καραϊβικής Αμερικής. Παρακολουθούμε τόσο εμείς όσο και ο Λούλα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι η Αριστερά έχει να δώσει ακόμη πολλά πράγματα στις χώρες μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να απαλλαγούμε από τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς που μας κυβερνάνε.

Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνους τους ανθρώπους που σώσαμε από την φτωχοποίηση, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό μπροστά σε μια εκδικητική Δεξιά και Ακροδεξιά. Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, μας ενώνει όμως ο κοινός αγώνας για να ιδανικά της ανθρωπότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στις χώρες μας έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη για το τι σημαίνει Αριστερά στην κυβέρνηση.

Ο Μπολσονάρου στην κυριολεξία έδωσε την άδεια για τις πυρκαγιές. Την άδεια να καταστρέψουν το περιβάλλον και τον Αμαζόνιο. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο διεθνές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, γιατί ο Αμαζόνιος είναι ο πνεύμονας του πλανήτη, είναι το οξυγόνο της ανθρωπότητας. Ο Μπολσονάρου τα έβαλε με την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η σκληρή νεοφιλελεύθερη και φασιστοειδής Δεξιά του Μπολσονάρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL