Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος με τη βούλα του Τραμπ / Πόλεμος των Άστρων, ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος με τη βούλα του Τραμπ / Πόλεμος των Άστρων, ξανά

Πρόσω ολοταχώς για τον δικό του "νικηφόρο" Πόλεμο των Άστρων διέταξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέροντας τροποποιημένο το σχέδιο -και κυρίως τη λογική- του Ρόναλντ Ρίγκαν μέσα στο νέο ψυχροπολεμικό κλίμα που επιβεβαίωσε η κατάργηση της αμερικανορωσικής συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. Τι κι αν ο πλανήτης απειλείται από την κλιματική κρίση, απότοκο της αδηφάγου εκμετάλλευσης και καταστροφής των βασικών στοιχείων για την επιβίωση της ανθρωπότητας;

Η Ουάσιγκτον έχει άλλες προτεραιότητες. Και αυτές εκφράζονται από έναν Πρόεδρο που αρνείται πεισματικά την κλιματική αλλαγή, θέλει να γονατίζει τους αντιπάλους του (πολιτικούς και οικονομικούς) και χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων του πως θα κάνει ξανά μεγάλη την Αμερική. Όχι μόνο στη Γη, αλλά και στο Διάστημα, πυροδοτώντας μια νέα, επικίνδυνη και δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών. Αλλά, ως γνωστόν, για τέτοιες... δουλειές λεφτά υπάρχουν.

Το επόμενο πεδίο πολέμου

Ανακοινώνοντας επίσημα, χθες, τη δημιουργία της στρατιωτικής διοίκησης Διαστήματος (USSPACECOM) o Τραμπ διακήρυξε πως θα προστατεύσει τα "ζωτικής σημασίας συμφέροντα των ΗΠΑ" στο Διάστημα, που αποτελεί δυνητικά το "επόμενο πεδίο πολέμου". Η νέα διοίκηση, η 11η του Πενταγώνου, είναι ισότιμη με τις άλλες δέκα που συντονίζουν τις επιχειρήσεις σε ισάριθμες περιοχές του πλανήτη, από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέχρι τη Λ. Αμερική.

Η στρατιωτική διοίκηση Διαστήματος έχει ως αποστολή να "εξασφαλίσει ότι η αμερικανική υπεροχή στο Διάστημα ουδέποτε θα αμφισβητηθεί ή θα απειληθεί γιατί γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις είναι να προετοιμαζόμαστε για τη νίκη» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως η αμερικανική κυριαρχία στο Διάστημα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι εχθροί των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε δορυφόρους οι οποίοι είναι «κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις μας στα πεδία των πολέμων και για τον τρόπο της ζωής μας».

«Είμαστε οι καλύτεροι στο Διάστημα, αλλά το επίπεδο της υπεροχής μας έχει μειωθεί και πρέπει να προοδεύσουμε γρήγορα για να παραμείνουμε μπροστά» τόνισε ο πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ, που θα αναλάβει διοικητής της SPACECOM. Αναπτύσσοντας περαιτέρω τη λογική του Πενταγώνου και την αποστολή που του ανέθεσε ο Πρόεδρος Τραμπ, ο Αμερικανός πτέραρχος συμπεριέλαβε στις απειλές το ενδεχόμενο καταστροφής τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων ή δορυφόρων του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης (GPS) με πυραύλους επιφανείας - αέρος, «όπως είχε κάνει η Κίνα το 2007», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η SPACECOM θα συντονιστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Five Eyes (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) που έχουν εξαπλώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των επικοινωνιών, καθώς και με τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία. "Ιστορικά δεν είχαμε ανάγκη συμμάχους στο Διάστημα, που αποτελούσε δευτερεύον πεδίο», αλλά τώρα έχει γίνει πολύ σημαντικό, είπε ο πτέραρχος Ρέιμοντ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η αποστολή της SPACECOM είναι πολλαπλή: αποτροπή, άμυνα, απόκτηση αποτελεσματικής δυνατότητας διεξαγωγής μαχών στο Διάστημα, εκπαίδευση αυτών που πιθανώς θα εμπλακούν στον δυνητικό πόλεμο στο Διάστημα.

Ο Τραμπ ανήγγειλε τη δημιουργία -προσεχώς- και μιας «Δύναμης Διαστήματος» που θα είναι ο έκτος κλάδος του αμερικανικού στρατού, μετά τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή. Αρχικά η δύναμη θα υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Διάστημα από τη δεκαετία του 1950. Σημειώνεται ότι, όταν ο Τραμπ πρωτοαναφέρθηκε τον Μάρτιο του 2018 στη δημιουργία του Σώματος Διαστήματος συνάντησε αντίσταση από τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος έκρινε πως ο έκτος κλάδος θα είναι υπερβολικά δαπανηρός και ουσιαστικά άχρηστος.

Μόσχα: Αναπόφευκτη η κούρσα στο Διάστημα

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι θέλει να αποφύγει μια νέα, δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών στη Γη και στο Διάστημα, αλλά, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στη δράση των ΗΠΑ. Η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ραγκόζιν σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Τραμπ.

Η κατάσταση «κινείται σε αυτή την κατεύθυνση αργά αλλά σίγουρα. Κανένας στη Roscosmos δεν έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτό» πρόσθεσε ο Ραγκόζιν.

Γήινοι και... εξωγήινοι

«Το Διάστημα δεν θα μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα μας» τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για το Διάστημα, Στιβ Κιτέι. Ερωτηθείς για την προοπτικές των ερευνών για εξωγήινη ζωή ο Κιτέι απάντησε ότι "η SPACECOM και η Δύναμη Διαστήματος θα επικεντρωθούν στη ζωή στη Γη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL