Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Νικόλα Φρατοϊάνι, βουλευτής και πρώην συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς: / Νικόλα Φρατοϊάνι: Η Ιταλία πρέπει να γυρίσει γρήγορα σελίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικόλα Φρατοϊάνι, βουλευτής και πρώην συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς: / Νικόλα Φρατοϊάνι: Η Ιταλία πρέπει να γυρίσει γρήγορα σελίδα

«Ο Σαλβίνι ηττήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο παίρνοντας ένα μάθημα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Αυτή τη στιγμή προέχει ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης, που να αποτελέσει και μια στροφή σε σχέση με την πολιτική που ακολούθησε η χώρα μέχρι σήμερα. Ο χρόνος ασφαλώς πιέζει, αλλά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να γυρίσει σελίδα πρώτα και κύρια από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές και τα διατάγματα του Σαλβίνι για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική πολιτική. Είναι σαφές ότι στην Ιταλία δεν μπορεί να διώκονται άνθρωποι γιατί διέσωσαν ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε στην «Αυγή» ο Νικόλα Φρατοϊάνι, ο βουλευτής και πρώην συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς.

Ο Φρατοϊάνι προέρχεται από την Κομμουνιστική Επανίδρυση, ήταν από τους πρωταγωνιστές της ίδρυσης της Αριστεράς - Οικολογίας - Ελευθερίας (SEL), της οποίας υπήρξε για χρόνια ο συντονιστής, ενώ αργότερα ανέλαβε συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς (S.I.). Το 2010 ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης της Απουλίας, ενώ από το 2013 εκπροσώπησε τη SEL και την S.I. έως σήμερα στην ιταλική Βουλή.

Ο Φρατοϊάνι αποτέλεσε πολέμιος του Ρέντζι και το 2014 επέλεξε να στηρίξει τη δημιουργία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» πληρώνοντας ένα κόστος από τις αποχωρήσεις στελεχών της SEL που ακολούθησαν το ανερχόμενο τότε άστρο του Ρέντσι. Στην κρίση στάθηκε στο πλάι του ελληνικού λαού και τη δύσκολη περίοδο του 2015 βρέθηκε στην Αθήνα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στο δημοψήφισμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Πώς βλέπετε την κυβερνητική κρίση;

Την κρίση την πυροδότησε ο Σαλβίνι, που έκανε μια προσπάθεια «να αναλάβει όλες τις εξουσίες», όπως είπε αναφερόμενος στην περίοδο του Μουσολίνι, φιλοδοξώντας να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών τα θετικά γι’ αυτόν αποτελέσματα των ευρωεκλογών που τον εκτίναξαν από το 17% σχεδόν στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος που προσήλθε στις κάλπες. Επέλεξε όμως λάθος χρόνους και τρόπους.

Έχοντας μια περιορισμένη και αυταρχική θεσμική κουλτούρα, νόμιζε ότι, επειδή αισθανόταν «ισχυρός άνδρας», θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να υπολογίζει ότι η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα με ένα Κοινοβούλιο που είναι κυρίαρχο. Στο Κοινοβούλιο αποδείχθηκε ότι ο Σαλβίνι και η υπόλοιπη δεξιά και ακροδεξιά παρέα του αποτελούν μειοψηφία. Μέσα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο φαίνεται ότι αναδείχθηκε μια νέα πλειοψηφία, που δείχνει πως έχει περισσότερες ευαισθησίες σε μερικά σημαντικά θέματα τα οποία η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με άσχημο τρόπο τους τελευταίους μήνες.

* Ο Σαλβίνι αποτελεί στην πράξη παρελθόν για το υπουργείο Εσωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης;

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Ο Σαλβίνι θα φύγει. Είναι επίσης θετικό ότι έχουμε το τέλος αυτής της κυβερνητικής εμπειρίας του Κ5Α και της Λέγκας. Πρέπει να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί, γιατί η κρίση είναι ακόμη ανοιχτή και υπάρχει ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών.

Υπάρχει ο κίνδυνος μιας Δεξιάς και μιας Ακροδεξιάς που θα είναι χειρότερες από τον Σαλβίνι, αν αναλογιστούμε ότι οι σύμμαχοι του Σαλβίνι -εφόσον κερδίσει τις πρόωρες εκλογές- θα είναι οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και ποιος ξέρει τι άλλα ακροδεξιά, εθνικιστικά και ρατσιστικά στοιχεία. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να έχουμε μια νέα πλειοψηφία και μια νέα κυβέρνηση, που θα καταργήσει την απάνθρωπη νομοθεσία των διαταγμάτων για την ασφάλεια του Σαλβίνι, μια κυβέρνηση που να στοιχηματίσει και να επενδύσει στο περιβάλλον, στη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα αποτελέσει μια τομή σε σχέση με αυτό που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο και νομίζω ότι γι’ αυτό το σενάριο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια νέα και ευρύτερη πολιτική πλειοψηφία μέσα στο Κοινοβούλιο.

* Πώς είδατε τα πέντε σημεία που έθεσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Τζινγκαρέτι ως βάση για κυβερνητική συμφωνία;

Μου φαίνονται πέντε θετικά σημεία, αλλά νομίζω ότι αποτελούν ένα πρώτο βήμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να μπουν ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε, γιατί είναι προφανές ότι η ατζέντα μια κυβέρνησης είναι πολύ πιο σύνθετη και περίπλοκη. Θα πρέπει να δούμε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα εάν θα ανοιχτεί μια πραγματική προοπτική για τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης. Πρέπει να είναι σαφές ότι η χώρα και ένα πολύ μεγάλο τμήμα των πολιτών αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να αρχίσουν να βρίσκουν απαντήσεις.

Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαγράψει εντελώς το ρατσιστικό και ξενοφοβικό αφήγημα που επέβαλε στην ιταλική κοινωνία εδώ και δεκατέσσερις μήνες η Λέγκα. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, όλοι όσοι κατανοούμε ότι στη χώρα μας κινδυνεύει να έρθει στην κυβέρνηση μια Δεξιά και Ακροδεξιά χειρότερη από αυτή της Λέγκας που βιώσαμε με την τελευταία κυβέρνηση, γιατί θα είναι μια Δεξιά και μια Ακροδεξιά που θα αποφασίζουν εντελώς μόνες τους το μέλλον μας.

Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν φτάνει να έχουμε απλώς μια κυβέρνηση κι ας γίνει ό,τι γίνει. Πρέπει να έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που θα εφαρμόζει μια άλλη πολιτική από αυτή που δοκιμάσαμε πρόσφατα. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση τομής με το πρόσφατο παρελθόν.

* Οι ιταλικές δικαστικές αρχές προχώρησαν στην «προληπτική κατάσχεση» του Open Arms εφαρμόζοντας τα διατάγματα του Σαλβίνι για την ασφάλεια. Ζήσατε από πολύ κοντά την κατάσχεση του Mar Jonio και του Alex της Mediterranea, της ιταλικής ΜΚΟ, όπου εμπλέκονται και διώκονται ιστορικά στελέχη του ακτιβισμού της Αριστεράς από το κίνημα της Γένοβας έως σήμερα, και γίνατε αυτόπτης μάρτυρας της κατάσχεσης του Sea Watch3 και της σύλληψης της καπετάνιού του Κάρολα Ρακέτε. Ο Σαλβίνι θα φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα παραμείνουν τα νομοθετικά τερατουργήματά του;

Για εμάς είναι πολύ ξεκάθαρο ένα πράγμα. Οποιαδήποτε υπόθεση για μια νέα εναλλακτική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινά από το γεγονός ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στον πόλεμο εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών του Σαλβίνι. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες του Open Arms αποβιβάστηκαν κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο. Οι εισαγγελικές αρχές του Αγκριτζέντο προχώρησαν σε μια ακατανόητη «προληπτική κατάσχεση» του πλοίου. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει και τα σκάφη πρέπει να επιστραφούν στις ΜΚΟ που ανήκουν, για να επιστρέψουν στη θάλασσα και να σώζουν ζωές. Θρηνήσαμε αρκετούς νεκρούς το τελευταίο διάστημα, που ίσως θα μπορούσαμε το αποφύγουμε εάν δεν υπήρχε αυτός ο πόλεμος εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και εναντίον αυτών που σώζουν ζωές στη θάλασσα πολλές φορές μέσα σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες.

Τα διατάγματα του Σαλβίνι πρέπει να καταργηθούν, να ακυρωθούν και να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Χρειαζόμαστε μια δραστική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας, αφήνοντας πίσω μας τη βαρβαρότητα της περιόδου που ζήσαμε, και πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει και στην αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ως ένα είδος ρατσιστικής και ξενοφοβικής προπαγάνδας. Γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον των ατόμων που διώκονται με βάση τα διατάγματα του Σαλβίνι. Σε ποια γωνία της πολιτισμένης Ευρώπης ένας δικαστής μπορεί να δικάσει και να καταδικάσει ανθρώπους γιατί έσωσαν άλλους ανθρώπους στη θάλασσα;

Ο Νικόλα Φρατοϊάνι είναι βουλευτής και πρώην συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL