Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Τζόνσον στο Βερολίνο: Μια επίσκεψη δίχως νόημα

Άπλωσε το κόκκινο χαλί η Άνγκελα Μέρκελ για να υποδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό στην καγκελαρία, αλλά πέραν τούτου η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο δεν είχε τίποτα εορταστικό.

To βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ Μέρκελ και Τζόνσον ήταν το περιβόητο backstop, συστατικό στοιχείο της συμφωνίας για το Brexit, που διασφαλίζει ότι για ένα χρονικό διάστημα θα είναι ουσιαστικά ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η Μέρκελ, όπως και οι λοιποί 26 της Ε.Ε., επιμένουν στο backstop, ο Τζόνσον επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευσή του. Αλλιώς απειλεί με Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Με αυτή τη γραμμή πήγε χθες ο Τζόνσον στο Βερολίνο -δηλώνοντας αισιόδοξα στα γερμανικά ότι “θα τα καταφέρουμε”-, με αυτήν πάει σήμερα και στο Παρίσι, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τού είχε ξεκαθαρίσει εκ μέρους όλων ότι “δεν υπάρχει περίπτωση”.

Η Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Βρετανό ομόλογό της ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν πρόκειται να ξανανοίξει, προσθέτοντας ότι “η Γερμανία θέλει ένα Brexit με συμφωνία, αλλά είναι προετοιμασμένη και για την περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί”.

Λίγες ώρες πριν φτάσει ο Τζόνσον στο Βερολίνο, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε φροντίσει να στείλει το δικό του μήνυμα: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι το ενδεχόμενο ενός backstop αποκλείεται, είναι δικαίωμά του, όμως σε αυτήν την περίπτωση περιορίζει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία», σημείωνε με ανακοίνωσή του το γραφείο του Μακρόν.

Για το μέγαρο των Ηλυσίων, «το backstop είναι μια πολιτική ασφαλείας» και «απαραίτητο στοιχείο για μια συμφωνία», καθώς «διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ιρλανδία και την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς».

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ωμοί και αναίσχυντοι

Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις