Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ακροβατικά χωρίς "δίχτυ ασφαλείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροβατικά χωρίς "δίχτυ ασφαλείας"

Για τους Ευρωπαίους αποτελεί βασική παράμετρο μιας συντεταγμένης εξόδου. Για τον Μπόρις Τζόνσον και τους άλλους υποστηρικτές του "σκληρού Brexit" είναι απλώς μια παγίδα που θα εγκλωβίσει για πάντα τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περιβόητο "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) αναδεικνύεται σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς απομένουν λιγότερες από δέκα εβδομάδες για την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε χθες, μέσω του Ντόναλντ Τουσκ, την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για εξαίρεση του backstop από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Λονδίνο δεν παρείχε "ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις" για να αποτραπεί η επιστροφή στο πρότερο καθεστώς συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με βάση τις σημερινές προτάσεις, το backstop αποτελεί τον μοναδικό μηχανισμό που μπορεί να εγγυηθεί για την ώρα ότι τα σύνορα στο ιρλανδικό νησί θα παραμείνουν ανοιχτά. Για να συμβεί αυτό, η Βόρεια Ιρλανδία -μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου- θα παραμείνει σχετικά ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, κάτι που, ως επακόλουθο, θα εξαναγκάσει τη Βρετανία σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για αόριστο χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή του προς τον Τουσκ ο Τζόνσον πρότεινε την αντικατάσταση του backstop με μια δέσμευση για εφαρμογή "εναλλακτικών διευθετήσεων" και χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο μηχανισμό "μη βιώσιμο" εξαιτίας του "αντιδημοκρατικού χαρακτήρα" του, τον οποίο επίσης χαρακτήριζε "ασύμβατο" με τη βρετανική εθνική κυριαρχία.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει ότι 'εναλλακτικές διευθετήσεις' μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια, προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσο το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών" έγραφε ο Τζόνσον.

Η μοναδική παραχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού προς τους συνομιλητές του ήταν η υπόσχεση ότι η Βρετανία "δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας". Ήταν κάτι που φυσικά δεν έπεισε τον Τουσκ. "Αυτοί αντιτίθενται στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές. Στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη κι αν δεν το παραδέχονται" απάντησε εκείνος.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό επανέλαβε λίγο αργότερα πως για τις Βρυξέλλες το "δίχτυ ασφαλείας" έχει κεφαλαιώδη θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. "Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης" σημείωσε. Ο Άντι Ρίνε, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της Ε.Ε., διαμήνυε στη συνέχεια ότι η Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Μπροστά σ' αυτό το "τείχος" ο Τζόνσον αντιπαρέβαλε τη δική του αδιαλλαξία. "Είναι σαφές πως αν δεν ανοίξει εκ νέου η συμφωνία αποχώρησης και δεν καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας, δεν υπάρχει προοπτική για συμφωνία" ήταν η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Όλα αυτά προμηνύουν μάλλον ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποιο αιφνίδιο ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων έπειτα από τις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο συγκεκριμένος κύκλος διαπραγματεύσεων θα κλείσει το σαββατοκύριακο στο Βιαρίτ της Γαλλίας στη συνάντηση της ομάδας G7, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Τασκ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Τζόνσον θα ταξιδέψει και στην Ιρλανδία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λίο Βαράντκαρ. Έπειτα πάντως από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι οι μεταξύ τους διαφορές παραμένουν αμετάβλητες. Ο Τζόνσον επέμεινε ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί, ενώ ο Βαράντκαρ επανέλαβε τη θέση της Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL