Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αλμπέρτο Φερνάντες: Ο Μάκρι ευθύνεται για την κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής - Σύνδρομο... Βενεζουέλας για τον Μπολσονάρου. Συγχαρητήρια από Λούλα και Ρουσέφ για τη νίκη του δίδυμου Φερντάντες-Κίρχνερ στις προκριματικές προεδρικές εκλογές / Οι κερδοσκόποι θέλουν... ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλμπέρτο Φερνάντες: Ο Μάκρι ευθύνεται για την κατάρρευση της οικονομίας της Αργεντινής - Σύνδρομο... Βενεζουέλας για τον Μπολσονάρου. Συγχαρητήρια από Λούλα και Ρουσέφ για τη νίκη του δίδυμου Φερντάντες-Κίρχνερ στις προκριματικές προεδρικές εκλογές / Οι κερδοσκόποι θέλουν... ΔΝΤ

«Ο μόνος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική λέγεται Μαουρίτσι Μάκρι. Αυτός και ο υπουργός Οικονομικών του, έχοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό, αποδεικνύουν στον κόσμο να μην εμπιστεύεται τη χώρα τους. Οι αγορές κατάλαβαν ότι τους ισοπεδώσαμε. Για την Αργεντινή αποφασίζουν οι πολίτες της και όχι οι κερδοσκόποι των αγορών», τόνισε ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος συνέτριψε με 47,65% τον Μάκρι, που πήρε μόνο 32% στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τροφοδοτώντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις των αγορών, που βούλιαξαν το πέσο, τα ομόλογα, τις μετοχές και την πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρηματικών ομίλων της Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες και τη Wall Street.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας «έκαψε» 165 εκατ. δολάρια για να στηρίξει το πέσο, που κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του στην ιστορία βουλιάζοντας κατά 17,2%. Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών και των τραπεζών της Αργεντινής έφτασαν να βουλιάξουν κατά 44%, ενώ οι απώλειες των μετοχών τους σε δολάρια ξεπέρασαν το 46%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών. Ο δείκτης S&P Merval του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες κατέγραψε πτώση 38%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του, ενώ σε δολάρια η πτώση έφθασε στο 48%.

Ο Μάκρι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα αντιστρέψει την πορεία έως τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και πως θα μπορέσει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο εφαρμόζοντας τις… μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΔΝΤ και τις οποίες ο λαός της χώρας απέρριψε την Κυριακή που πέρασε. Η απάντηση στην αισιοδοξία του Μάκρι δόθηκε από τους… πλούσιους φίλους του, που αγοράζουν πυρετωδώς δολάρια ή βγάζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν σε τρίτες χώρες και κατά προτίμηση στους γειτονικούς φορολογικούς παραδείσους.

Όταν, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Μάκρι ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στα 14 πέσο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ ξεπέρασε πρόσκαιρα τα 61 πέσο. Με πιο απλά λόγια, χάρις στον Μάκρι το νόμισμα της χώρας έχασε τέσσερις φορές την αξία του, κάτι που ισοδυναμεί με τον τετραπλασιασμό της φτώχειας στην Αργεντινή.

Ντελίριο Μπολσονάρου

Δεν ανησύχησαν μόνο οι από μηχανής νεοφιλελεύθεροι θεοί των αγορών για το ράπισμα των Αργεντινών στον Μάκρι και το ΔΝΤ. Ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου προειδοποίησε ότι «δεν θέλουμε αδελφούς από την Αργεντινή να το σκάνε προς τα εμάς, εάν επαναληφθεί το ίδιο κακό αποτέλεσμα τον Οκτώβριο. Η επιστροφή της Κριστίνα Κίρχνερ θα οδηγήσει την Αργεντινή να ακολουθήσει την πορεία της Βενεζουέλας». Ολοκληρώνοντας το ντελίριό του ο Μπολσονάρου... προειδοποίησε όλο τον ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο «να μην ξεχάσει τι συνέβη χθες στη Λατινική Αμερική, την Αργεντινή. Η συμμορία της Κριστίνα Κίρχνερ, που είναι η ίδια με της Ντίλμα Ρουσέφ, που είναι η ίδια με του Μαδούρο, του Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο, έδειξε ότι είναι ζωντανή στα μέρη μας».

Ντ. Ρουσέφ: Φως στο τούνελ της Λ. Αμερικής

Για την πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μπουένος Άιρες «είναι ένα φως στο τέλος του τούνελ για τον λαό της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής και μια τεράστια ανάσα για όλους όσοι αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία. Ένας θρίαμβος που εμψυχώνει τις προοδευτικές δυνάμεις στην πάλη κατά του νεοφιλελευθερισμού».

Από τη φυλακή ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στους συντρόφους Αλμπέρτο Φερνάντες και Κριστίνα Κίρχνερ για τα σημαντικά τους αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο, να οικοδομήσουμε καλύτερες ημέρες και να φροντίσουμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Θερμά φιλιά από τον φίλο σας Λούλα». Οι δημοκρατικοί ηγέτες της Αργεντινής στέκονται με θάρρος στο πλευρό του Λούλα, όπως απέδειξε η επίσκεψη του Φερντάντες στις 4 Ιουλίου στο κελί της αστυνομίας που κρατείται ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL