Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το Πεκίνο απειλεί τους διαδηλωτές με στρατιωτική... λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πεκίνο απειλεί τους διαδηλωτές με στρατιωτική... λύση

Κινεζικά δίκτυα πρόβαλαν εικόνες από τεθωρακισμένα οχήματα και καμιόνια του στρατού που κατευθύνονταν στη Σενζέν, δίπλα στο Χονγκ Κονγκ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους διαδηλωτές που συνέχιζαν μέχρι αργά χθες την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης προκαλώντας την ακύρωση -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- όλων των προγραμματισμένων πτήσεων. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πως αυτή είναι η χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση μετά το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ ενσωματώθηκε στην επικράτεια της Κίνας.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου προς τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, η διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ -που είναι διορισμένη από το Πεκίνο- ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποσύρει από την τοπική Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση στην Κίνα υπόπτων για εγκλήματα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της πως η τοπική κυβέρνηση και η αστυνομία είναι σε θέση να επιλύσουν τη συνεχιζόμενη κρίση. Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε πως η μη αποκατάσταση της σταθερότητας θα οδηγήσει την πόλη στην άβυσσο -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- ενώ προσέφερε κάλυψη στην αστυνομία απέναντι στις καταγγελίες για υπερβολική βία, τονίζοντας πως οι αστυνομικές επιχειρήσεις συναντούν μεγάλες «δυσκολίες».

Το Πεκίνο, που θεωρεί την πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ ως ζωτικής σημασίας κομμάτι της Κίνας, σταδιακά σκληραίνει τη στάση του έναντι των διαδηλώσεων. Η αναφορά των Κινέζων αξιωματούχων σε "τρομοκράτες" και ο χαρακτηρισμός των κινητοποιήσεων ως μια «έγχρωμη επανάσταση», η οποία στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Κίνας, δείχνει πως το Πεκίνο δεν σκοπεύει να ανεχθεί για πολύ ακόμα τις διαδηλώσεις, μα πάνω από όλα την εμπλοκή τρίτων δυνάμεων σε μια υπόθεση που αντιλαμβάνεται ως εσωτερικό του ζήτημα. Κλιμακώνοντας τις «ψυχολογικές επιχειρήσεις», τα κρατικά κινεζικά δίκτυα έκαναν λόγο για "στοιχεία που σπέρνουν το χάος, είναι το λασπωμένο νερό στον χείμαρρο της Ιστορίας, το οποίο θα καθαριστεί".

Από την πλευρά της Δύσης δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση, δείχνοντας είτε ότι αναμένουν τις εξελίξεις ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση είτε πως θα αποφύγουν να πάρουν θέση υπέρ των διαδηλωτών ώστε να μην εμπλακούν σε μια υπόθεση που αναγνωρίζουν ως εσωτερικό ζήτημα της Κίνας. Η δεύτερη προσέγγιση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες με δεδομένη την... υπερευαισθησία της Δύσης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες που αντιλαμβάνεται ως «εχθρικές», ωστόσο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής.

Το νομοσχέδιο για την έκδοση των υπόπτων στη Κίνα ήταν το αστάθμητο γεγονός που πυροδότησε τις εξελίξεις. Τα αίτια όμως της σύγκρουσης είναι πολύ βαθύτερα και σχετίζονται με την επιθυμία της διατήρησης της αυτονομίας των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ απέναντι στην Κίνα, καθώς και με τα σχέδια του Πεκίνου για τον έλεγχο της περιοχής της νότιοανατολικής Ασίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι κατά πλειοψηφία Κινέζοι στην εθνότητα, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτούς τους ως Κινέζους, παρά ως «Χονγκ Κόκερς». Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το 71% των ερωτώμενων δήλωσε πως δεν αισθάνεται περήφανο να δηλώνει πολίτης της Κίνας. Συνεπώς, η «εθνικιστική αφύπνιση» των κατοίκων της επαρχίας σε συνδυασμό με τον φόβο της πλήρους ενσωμάτωσης στον κινεζικό ιστό είναι ο πρώτος παράγοντας που εξηγεί τη κρίση.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας. Το 2019 το Πεκίνο είναι ένας πανίσχυρος περιφερειακός παράγοντας, με αξιώσεις κυριαρχίας στο ανατολικό ημισφαίριο. Παράλληλα, η ραγδαία η οικονομική ανάπτυξη και η στρατιωτική ενίσχυση επιτρέπουν στην Κίνα να δρα μονομερώς κι αν χρειαστεί προβάλλοντας σκληρή ισχύ σ’ αυτό που αντιλαμβάνεται η ίδια ως ζωτικό της χώρο.

Σε περίπτωση που οι διαδηλώσεις συνεχιστούν και ενταθούν, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Κίνα δεν θα διστάσει να επέμβει στρατιωτικά ακόμα κι αν συντονισμένα η Δύση επιχειρήσει να την αποτρέψει. Το Πεκίνο θα καταστείλει την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ για να στείλει ένας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο στους «Χονγκ Κόκερς», αλλά σε όσους επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL