Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Όλοι εναντίον όλων, παρά τον φόβο του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι εναντίον όλων, παρά τον φόβο του Σαλβίνι

Η ιταλική Γερουσία θα συνεδριάσει σήμερα αργά το απόγευμα για να αποφασίσει τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε που κατέθεσε το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.\

Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων δε κατέληξαν χθες ομόφωνα σε ένα χρονοδιάγραμμα της ατζέντας για να συζητηθεί η πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του σώματος Ελιζαμπέτα Καζελάτι της Φόρτσα Ιτάλια να ζητήσει τη σύγκληση της Γερουσίας για να αποφασίσει. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Γερουσίας ο πρωθυπουργός Κόντε θα πρέπει να πάρει το λόγο στις 20 Αυγούστου.

Στη Γερουσία οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς μπορεί να φθάσουν στις 138 ψήφους. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και οι άλλες μικρότερες ομάδες και ανεξάρτητοι γερουσιαστές μπορούν να φθάσουν στις 168 ψήφους διασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 161 ψήφων, ακόμη και χωρίς την ψήφο της ομάδας των 8 αυτονομιστών γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει 51 γερουσιαστές, που μπορεί όμως να διασπαστούν σε δύο ομάδες.

Από το στρατόπεδο που είναι εναντίον του Σαλβίνι κερδίζει έδαφος και η πρόταση της αποχής, για να μην υπάρχει ο νόμιμος αριθμός γερουσιαστών για να ξεκινήσει η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Γερουσίας να είναι αναγκασμένη να συγκαλεί τη συνεδρίαση κάθε 20 λεπτά επί τέσσερις φορές την ημέρα.

Ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα... διαιτητής

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι και τα διάφορα τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ριζοσπάστες της Έμα Μπονίνο, η μετριοπαθής αριστερά των Ελεύθερων και Ίσων, ορισμένοι μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων και ο κολοσσός της «Repubblica», έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα «για να σταματήσει τους... βάρβαρους», όπως τόνισε ο ιδρυτής και γκουρού του Κ5Α Μπέπε Γκρίλο.

Ο Ματαρέλα παρακολουθεί από τις διακοπές του τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας τον θεσμικό ρόλο του διαιτητή, αλλά οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εκλογές μετατρέποντας την κυβερνητική κρίση σε μια απλή... κοινοβουλευτική κρίση.

Το... τρίγωνο λαϊκισμού, φασισμού και ρατσισμού

Ο Σαλβίνι άνοιξε ήδη τα... προεκλογικά χαρτιά του καλώντας τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι να κατεβούν μαζί στις εκλογές για να... σαρώσουν διασφαλίζοντας μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία.

«Θα τους προτείνω μια συμφωνία για την Ιταλία του ‘ναι’ εναντίον της Ιταλίας του ‘όχι’. Θα φτιάξουμε μια συμμαχία που θα είναι μέσα όλοι... με πολλούς δημάρχους και περιφερειακούς άρχοντες... και πολλούς θετικούς ανθρώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Τις επόμενες ώρες θα δω στο φως του ήλιου τον Μπερλουσκόνι και τη Μελόνι» τόνισε ο Σαλβίνι επαναφέροντας παλιούς εφιάλτες από την εποχή που ο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα κυβέρνησαν για μια εικοσαετία την Ιταλία.

Η υπόθεση για μια συνεργασία ανάμεσα στο Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει «να σώσει τον κώλο του Ματέο Ρέντσι», σύμφωνα με τον λαλίστατο Σαλβίνι.

Η Μελόνι πάντως επιφύλαξε ένα καλοκαιρινό κρύο ντους στον Μπερλουσκόνι. «Εμείς και η Λέγκα είμαστε αυτάρκεις, μόνο εμείς κερδίσαμε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ο Μπερλουσκόνι ήταν παθητικός θεατής» υποστήριξε η Μελόνι κλείνοντας την πόρτα της συνεργασίας στον Μεγάλο Αδελφό από τη στιγμή που εκτιμά ότι και μόνο με τη Λέγκα θα υπάρξει μια ακροδεξιά απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ντι Μάιο: Προδότης ο Σαλβίνι, αλλά κανείς δεν θα πάει με τον Ρέντσι

«Η Λέγκα να παραιτήσει όλους τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του εαυτού τους. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό του Τζιουζέπε Κόντε... Ο Σαλβίνι δεν πρόδωσε μόνο το Κ5Α ή τον Κόντε, αλλά εκατομμύρια Ιταλούς, στους οποίους επί 14 μήνες έλεγε ότι δεν κοίταζε τις δημοσκοπήσεις. Πρόδωσε το συμβόλαιο της κυβέρνησης για τα συμφέροντά του» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο προσπαθώντας να συσπειρώσει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του «Κινήματος».

«Εδώ κανείς δεν θέλει να κάτσει στο τραπέζι με τον Ματέο Ρέντσι... Άκουσα να μιλούν για νέες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Οι ομάδες κατεβαίνουν στις εκλογές» συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο, κλείνοντας την πόρτα στις προτάσεις συνεργασίας του Ρέντσι.

Κάρλο Καλέντα: «Το Δημοκρατικό Κόμμα τελείωσε»

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει διασπαστεί ντε φάκτο, με τον Ματέο Ρέντσι να προετοιμάζει στη Βουλή και τη Γερουσία τις ομάδες της Πολιτικής Δράσης, του νέου κόμματος που θα συνεργαστεί με το Κ5Α και όσους άλλους πιστούς προσέλθουν για να αποφευχθούν οι εκλογές και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «Προέδρου», «σκοπού», «μετάβασης» «τετραετίας» ή ό,τι άλλο προκύψει... φθάνει να μην στηθούν οι κάλπες.

Η απότομη αλλαγή της πολιτικής του Ρέντσι δεν αρέσει στον γραμματέα του κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, που εκτιμά ότι «δεν είναι αξιόπιστος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να πάμε για εκλογές, γιατί θα κάναμε ένα μεγάλο δώρο στην επικίνδυνη Ακροδεξιά που όλοι θέλουμε να σταματήσουμε». Ο Τζινγκαρέτι κάλεσε τον Ρέντσι να μην προχωρήσει στη διάσπαση του κόμματος, γιατί «το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να μείνει ενωμένο μπροστά στους κινδύνους για τη δημοκρατία».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα τελείωσε έτσι όπως είναι. Ο Ρέντσι δεν απαντά ούτε στο τηλέφωνο. Υπάρχουν δύο Δημοκρατικά Κόμματα, το ένα έχει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και το άλλο το κόμμα. Υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματιστεί η κυβέρνηση που προτείνει ο Ρέντσι, γιατί η πολιτική κάστα κινείται για την αυτοσυντήρησή της. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο για να φτιάξει το κόμμα του. Έτσι όμως θα προσφέρουμε μια γιγαντιαία ευκαιρία στον Σαλβίνι» προειδοποίησε ο Κάρλο Καλέντα, ο πρώην υπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος και σήμερα ευρωβουλευτής του.

Γκιρ και Μπαντέρας εναντίον Σαλβίνι

Ο γνωστός ηθοποιός και ακτιβιστής Ρίτσαρντ Γκιρ απάντησε στις προηγούμενες προσβλητικές αναρτήσεις του Σαλβίνι, για την επίσκεψή του στο πλοίο της ΜΚΟ Open Arms με τους 160 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκεται σχεδόν δυο εβδομάδες ανοικτά της Λαμπεντούζα.

«Δεν με ενδιαφέρει ο Σαλβίνι, με ενδιαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική, αυτή δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική υπόθεση. Στο πλοίο συναντήθηκα με εξαιρετικούς, θαρραλέους ανθρώπους με τρομερές ιστορίες. Προέρχονται από την κόλαση. Οι γυναίκες ειδικότερα ήταν όλες θύματα βιασμού» κατήγγειλε ο Γκιρ προειδοποιώντας ότι:

«Οι Ιταλοί έχουν αλλάξει. Λατρεύω την Ιταλία. Λατρεύω το πνεύμα των Ιταλών, τη γενναιοδωρία τους, την αγάπη που αποπνέει ό,τι κάνουν. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι έχουν γίνει παρανοϊκοί, φοβούνται να αναζητήσουν το σωστό. Οι πολιτικοί αντί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, τους δαιμονοποιούν και αυτό πρέπει να τελειώσει, και μπορεί να τελειώσει μόνο εάν εμείς το τελειώσουμε. Το μόνο ενδιαφέρον μου είναι να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους. Τόσο απλά».

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στο πλοίο της Open Arms. Είναι τρομερό να μπλοκάρουν τα λιμάνια. Υπάρχει κάποιος που σταματά τα πλοία και κάποιος που θέλει να κατασκευάσει τοίχους στα σύνορα» τόνισε ο Αντόνιο Μπαντέρας σε συνέντευξη Τύπου στη Μάλαγα ζητώντας «ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL