Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
"Όχι" στο ΔΝΤ και τη λιτότητα είπε η Αργεντινή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" στο ΔΝΤ και τη λιτότητα είπε η Αργεντινή

Ο προοδευτικός περονισμός, οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις σάρωσαν στην κυριολεξία τον νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ στις προκριματικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Αργεντινή. Ο Αλμπέρτο Φερνάντεθ φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας, με αντιπρόεδρο την πρώην Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεθ Κίρχνερ. Η ήττα του Μάκρι αποτελεί ανάσα για τη Λατινική Αμερική και μεγάλη ήττα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κυρίως τη Βραζιλία του Ζαΐρ Μπολσονάρου και την Κολομβία του Ίβαν Ντούκε.

Η δημοκρατική και προοδευτική Αργεντινή, με μια πρωτοφανή διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων, με 47,65% και 11,6 εκατομμύρια ψήφους έναντι 32,08% και 7,8 εκατομμυρίων ψήφων, έθαψε στην κυριολεξία στις κάλπες τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ, με τους προοδευτικούς και αριστερούς υποψηφίους των προκριματικών εκλογών να φθάνουν στο 60%. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών (κατά του ΔΝΤ) Ρομπέρτο Λαβάνια πήρε 8,2%, το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων 2,86% και οι υπόλοιποι υποψήφιοι 6,3%. H συμμετοχή έφτασε στο 75,78%. Στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες, ο υποψήφιος των περονιστών, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς πλησίασε το 50%.

Οι Προκριματικές, Ανοικτές, Ταυτόχρονες και Υποχρεωτικές εκλογές, οι αποκαλούμενες PASO από τα αρχικά αυτών των λέξεων, διέψευσαν θετικά και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για το δίδυμο του «Μέτωπο Όλων», με τον υποψήφιο Πρόεδρο των περονιστών και της Αριστεράς Αλμπέρτο Φερνάντες και την υποψήφια αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεθ Κίρχνερ. Εάν στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου επαληθευτούν τα ίδια αποτελέσματα, δεν θα χρειαστεί καν να γίνει δεύτερος γύρος.

Οι από μηχανής θεοί των αγορών προεξόφλησαν την πολιτική κατάρρευση του Μάκρι τον Οκτώβριο οδηγώντας σε βουτιά το πέζο, με το δολάριο να καταγράφει άνοδο κοντά στο 8% και να φτάνει στα 55,97 πέζο, ενώ τα «παπαγαλάκια» των αγορών φαίνονται δυσαρεστημένα που τα 44,3 εκατομμύρια των Αργεντινών δεν κατανόησαν τις φιλότιμες προσπάθειες του Μάκρι να σώσει τη χώρα με τις συνταγές του ΔΝΤ, προσφέροντας στον Μάκρι δάνειο 57 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει δώσει στην ιστορία του το Διεθνές Ταμείο, για να διπλασιάσει σχεδόν την πλήρη ένδεια, στο 7,9% από το 4,9%, να οδηγήσει την ανεργία πάνω από 10%, με τον αριθμό των ανέργων να κυμαίνεται πάνω από τα 2 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 500 χιλιάδες έχασαν την εργασία τους μετά την εφαρμογή των θαυματουργών πολιτικών του Μάκρι, τον πληθωρισμό να έχει φτάσει ήδη στο 55,8%, από το 30,5% που προέβλεπε για φέτος το ΔΝΤ, και φυσικά το... χρέος να έχει εκτιναχθεί στο 90% του ΑΕΠ.

Με κυνισμό ο Μάκρι κλείστηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Είχαμε ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα... με πονά που δεν έχει τη στήριξη που ελπίζαμε», τόνισε ο Μάκρι χωρίς να εμφανίσει το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής για την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε και τον πόνο που προκάλεσε στους ανθρώπους της χώρας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL