Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η Ιταλία στον δρόμο για τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία στον δρόμο για τις κάλπες

«Τα πολλά 'όχι' κάνουν κακό στην Ιταλία, που αντίθετα έχει ανάγκη να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και προφανώς να πάει να ψηφίσει γρήγορα. Όποιος χάνει χρόνο ζημιώνει τη χώρα και σκέφτεται μόνο την πολυθρόνα του. Η Λέγκα παίρνει την ευθύνη να επισημοποιήσει την κρίση και να ρίξει την κυβέρνηση» τόνισε το κόμμα του Σαλβίνι καταθέτοντας στη Γερουσία πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε και υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μετά το «όχι» του κυβερνητικού Κινήματος Πέντε Αστέρων στην ολοκλήρωση της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας από το Τορίνο στη Λυών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Λέγκα του Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι διασφαλίζουν ισχυρές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου. Η δημοκρατία και οι ελευθερίες στην Ιταλία βρίσκονται σε κίνδυνο; Μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο να βρεθεί ο ακροδεξιός και ρατσιστής Σαλβίνι στα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κόντε προειδοποίησε ότι «δεν αποφασίζει ο υπουργός Εσωτερικών τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, δεν ανήκουν σε αυτόν οι αποφάσεις για τους χρόνους της πολιτικής κρίσης, στην οποία παρεμβαίνουν και άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Αυτός θα πρέπει να εξηγήσει στη χώρα και να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους που πίστεψαν στην προοπτική της αλλαγής τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει απότομα τη δράση της κυβέρνησης».

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ακολουθεί το παραδοσιακό ιταλικό πρωτόκολλο των... κυβερνητικών κρίσεων και περιμένει την επισημοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης εντολοδόχου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Ο Κόντε επισκέφθηκε τον Ματαρέλα και του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα περιμένει την έκβαση της ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Η Λέγκα ποντάρει στη διάλυση της Βουλής έως τις 20 Αυγούστου για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 13 ή στις 20 Οκτωβρίου, αλλά η απόφαση του Κόντε να δώσει τη μάχη στη Γερουσία ίσως παρατείνει τους χρόνους, γιατί θα χρειαστούν και ορισμένες ημέρες για τις διαβουλεύσεις του Ματαρέλα πριν από τη διάλυση της Βουλής.

Τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις 10 ή στις 17 Νοεμβρίου, γεγονός που ανησυχεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαιτίας της άμεσης ανάγκης ψήφισης του προϋπολογισμού. Ορισμένοι μάλιστα προδικάζουν την ψήφιση του προϋπολογισμού από μια κυβέρνηση που θα έχει παραιτηθεί ή από μια μεταβατική κυβέρνηση και από ένα Κοινοβούλιο μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την... ανανέωσή του.

Η Πρόεδρος της Γερουσίας Καζελάτι κάλεσε τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τη Δευτέρα για να καθοριστούν οι διαδικασίες, αφού ο κανονισμός προβλέπει ότι η πρόταση μομφής ή η ψήφος εμπιστοσύνης θα πρέπει να συζητηθούν τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την κατάθεσή τους και όχι σε περισσότερες από δέκα, γεγονός που σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.

Οι από μηχανής θεοί των αγορών ψήφισαν πάντως ότι δεν τους αρέσει η κυβερνητική αστάθεια και οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 27 μονάδων βάσης στο 1,814%, πριν υποχωρήσουν στη συνέχεια οριακά στο 1,7920%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάιο του 2018.

Ποιο Δημοκρατικό Κόμμα;

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση» των εκλογών αρνούμενος οποιαδήποτε συνεργασία με το Κ5Α για τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης στη Βουλή. «Δεν θα στηρίξουμε κυβερνήσεις τεχνικών ή κάτι άλλο. Δεν θα δώσουμε εξωτερική στήριξη σε καμία κυβέρνηση. Καθόλου» δήλωσε ο Τζινγκαρέτι διαγράφοντας κάθε σενάριο για αναβίωση της εμπειρίας της κυβέρνησης Μόντι, καθησυχάζοντας στην πράξη τον Σαλβίνι, που φοβάται μια εξωτερική στήριξη της κυβέρνησης Κόντε από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική κρίση απέτρεψε την τελευταία ίσως στιγμή τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του Ματέο Ρέντσι να φαίνεται ότι ακυρώνει την αποχώρησή του τον Οκτώβριο και τη δημιουργία νέου σχήματος. Ο Ρέντσι στις αρχές της εβδομάδας είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι «βλέπει» τη δημιουργία «περισσότερων του ενός κεντρώου σχήματος», ενώ φαίνεται πως συνομιλεί με τους πάντες, από τον «κεντρώο» Μπερλουσκόνι έως και τον «εχθρό» Ντι Μάιο.

«Ακούω κάτι το απίστευτο, ότι υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα στον Ρέντσι και τον Ντι Μάιο. Εύχομαι κανένας να μην σκεφτεί να εφεύρει μια κυβέρνηση που θα είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία» τόνισε ενοχλημένος ο Σαλβίνι σε συγκέντρωση οπαδών του. Οι «ρεντσιάνοι» πάντως δήλωσαν... προεκλογική πίστη στον Τζινγκαρέτι περιμένοντας ότι ο γραμματέας του κόμματος δεν θα τους αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια. Ο ίδιος ο Τζινγκαρέτι ζήτησε ευθέως τη βοήθεια του Ρέντσι: «Λέω στον Ματέο: ‘Δώσε μας ένα χέρι για να κερδίσουμε’».

Πως όμως είναι δυνατόν το Δημοκρατικό Κόμμα να «κερδίσει» συναίνεση όταν πριν από τρεις ημέρες ψήφιζε μαζί με τον Σαλβίνι, τον Μπερλουσκόνι και τη φασιστοειδή Μελόνι υπέρ του τρένου υψηλής ταχύτητας TAV και ευθυγραμμίστηκε με τα πλέον κερδοσκοπικά οικονομικά συμφέροντα της χώρας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL