Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Εκλογές και τα... κλειδιά της Ιταλίας ζητάει ο Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές και τα... κλειδιά της Ιταλίας ζητάει ο Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι έριξε το γάντι στο δημοκρατικό ιταλικό πολιτικό σύστημα και φαίνεται ότι ετοιμάζεται να αναλάβει ο ίδιος μια νομιμοποιημένη από τις κάλπες εξουσία. «Η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτή την κυβέρνηση είναι να δώσουμε φωνή στους Ιταλούς με νέες εκλογές», τόνισε η Λέγκα, στο τελεσίγραφό της προς τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, μετά το τέλος της συνάντησης του τελευταίου με τον Πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, χθες το μεσημέρι. «Δεν θέλουμε πολυθρόνες, δεν θέλουμε ανασχηματισμό, δεν θέλουμε μια κυβέρνηση τεχνικών», διευκρινίζει μεταξύ άλλων η Λέγκα, ζητώντας τις κάλπες και αποφεύγοντας να αναφερθεί στην υπόθεση μιας κοινοβουλευτικής διεξόδου από την κρίση, με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης από το Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχουν την πλειοψηφία της Βουλής.

Η επιστροφή του Κόντε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείτο θέμα ωρών χθες αργά το απόγευμα στη Ρώμη, με τη Λέγκα να στοιχηματίζει στη διάλυση της Βουλής μέσα στην επόμενη εβδομάδα και στη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 13 ή στις 20 Οκτωβρίου. Προοπτική που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην οικονομική πορεία της χώρας, με τον επιπλέον κίνδυνο της αύξησης του ΦΠΑ.

Η κυβερνητική κρίση επιταχύνθηκε την Τετάρτη το βράδυ, μετά τη διάσπαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, στις ψηφοφορίες για τη συνέχιση της κατασκευής της φαραωνικής, πολυδάπανης και άχρηστης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας TAV (ανάμεσα στο Τορίνο και τη Λυών), με το Κ5Α να ψηφίζει «κατά» και τη Λέγκα να ψηφίζει μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας «υπέρ» της ολοκλήρωσης του έργου.

Ο Κόντε συναντήθηκε με τον Σαλβίνι την Τετάρτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης, προσφέροντας στην πράξη έναν ανασχηματισμό, με τη Λέγκα να ζητάει την απομάκρυνση τουλάχιστον τριών υπουργών. Ο Σαλβίνι ζήτησε την αντικατάσταση των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, Άμυνας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση μαζί του, ενώ έθεσε επίσης ζήτημα για τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος κάνει πολλές παραχωρήσει στην... Ευρώπη. Αμέσως μετά, ο Σαλβίνι πήγε να μιλήσει σε οπαδούς του στη Σαμπάουντια, την πόλη - πρότυπο του φασισμού και του Μουσολίνι, που κατήγγειλε με το έργο του ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ-Πάολο Παζολίνι.

Την επομένη, ο Κόντε επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν σκέψεις παραίτησής του, ενώ το Κ5Α χαρακτήρισε «τρέλα» την οποιαδήποτε υπόθεση σχηματισμού «κυβέρνησης τεχνικών». Από το περιβάλλον του Ματερέλα έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει απλώς τον ρόλο του... διαιτητή, σεβόμενος την ετυμηγορία του Κοινοβουλίου, που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο εκφράζοντας την άμεση ψήφο των πολιτών.

Είναι φανερό ότι η ιδέα των εκλογών τρομοκρατεί το Κ5Α και ότι ο Κόντε και ο Τρία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες τον Σαλβίνι σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τη φορολογική μεταρρύθμιση με οριζόντια φορολογία (flat tax) που προτείνει ο ηγέτης της Λέγκας.

Για τον Σαλβίνι οι εκλογές φαίνεται ότι αποτελούν μονόδρομο, γιατί από τη μια, με το 38% που του δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και τη στήριξη της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας, θα ελέγχει με άνεση τα δύο τμήματα του Κοινοβουλίου, ενώ από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις έρευνες για την προσπάθεια χρηματοδότησης της Λέγκας από τον Πούτιν. Αναμένεται εξάλλου, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο των 49 εκατ. της δημόσιας χρηματοδότησης προς τη Λέγκα, με τους οιωνούς να προεξοφλούν ότι η Λέγκα θα καταδικαστεί να επιστρέψει το ποσό και μάλιστα σε μια περίοδο που τα ταμεία της είναι... άδεια.

Ο μόνος λόγος για τον Σαλβίνι για να κάνει πίσω είναι η ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση για τη μείωση του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου, που θα ισχύσει τρεις μήνες μετά την ψήφισή της, εάν δεν ζητηθεί η διεξαγωγή επικυρωτικού δημοψηφίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL