Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Εποικισμούς παντού υπόσχεται τώρα ο Νετανιάχου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εποικισμούς παντού υπόσχεται τώρα ο Νετανιάχου

Σπαρμένος με νάρκες μοιάζει ο δρόμος για τις ισραηλινές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμφανίζεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ή τουλάχιστον να ενισχύσει τη θέση του έναντι των ακροδεξιών συμμάχων του.

Τα εγκαίνια ενός ακόμη οικισμού Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη πρόσφεραν χθες στον Νετανιάχου το ιδανικό σκηνικό για ένα ακόμη προεκλογικό ρεσιτάλ σοβινισμού και μισαλλοδοξίας. "Θα βαθύνουμε τις ρίζες μας στην ιστορική πατρίδα μας, σε όλα τα μέρη της", τόνισε από τον οικισμό του Μπέιτ Ελ υπονοώντας σαφώς και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Παρουσίασε μάλιστα τους εποικισμούς ως σύμβολο της ισραηλινής δημιουργικότητας απέναντι στην καταστροφή που σπέρνουν παντού οι Παλαιστίνιοι. "Αυτοί οι αναίσχυντοι τρομοκράτες έρχονται για να ξεριζώσουν. Εμείς να φυτέψουμε. Έρχονται για να καταστρέψουν, εμείς να χτίσουμε" τόνισε.

Αφορμή για τη νέα αναφορά στους Παλαιστίνιους ως "τρομοκράτες" ήταν ο φόνος, την Πέμπτη, ενός Ισραηλινού στρατιώτη έξω από τη Βηθλεέμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αμέσως ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ισραηλινής Άκρας Δεξιάς άρχισαν να διαγκωνίζονται για το ποιος θα κάνει την πιο αιμοδιψή δήλωση.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, και συνιδρυτής της Ενωμένης Δεξιάς, Ναφτάλι Μπένετ εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι ο δράστης θα "φυλακιστεί σε καλές συνθήκες" και δεν θα δει "το σπίτι του να κατεδαφίζεται". Πρότεινε επομένως μια πιο δραστική λύση. "Σήμερα, θα έπρεπε να ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως για τη Χαμάς και τους συμμάχους της" τόνισε.

Ο επίσης προερχόμενος από την Ενωμένη Δεξιά Μπεζαλέλ Σμότριτς δεν έστρεψε τα πυρά του μόνο εναντίον της Χαμάς αλλά και κατά της Παλαιστινιακής Αρχής του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ζητώντας την άμεση "διάλυσή" της. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter, η Παλαιστινιακή Αρχή "παράγει τρομοκρατία υποκινώντας αλλά και επιδοτώντας τους δράστες".

Δεν ήταν όμως μόνο οι ακροδεξιοί που έδειχναν να διψούν για αίμα. Ο Μπένι Γκαντζ, υποψήφιος της κεντρώας Γαλανόλευκης Συμμαχίας, πρώην στρατιωτικός και ο ίδιος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι "ο στρατός και οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας γνωρίζουν πώς να γραπώσουν αυτούς τους μισητούς τρομοκράτες, νεκρούς ή ζωντανούς".

Τις χθεσινές δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη σχολίασε χθες και ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι.

"Οι ισραηλινές ενέργειες και αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών, συλλήψεων και κατεδαφίσεων σπιτιών και υποδομών, και η προσάρτηση ιδιωτικών παλαιστινιακών εκτάσεων εγείρουν καταστροφικούς κινδύνους" σημειώνει υπενθυμίζοντας πως "όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL