Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Θα αφήσουμε τον λαό της Σκωτίας να αποφασίσει"

Πράσινο φως των Εργατικών για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα πρέπει να επιτρέψει στη Σκωτία να κάνει ένα νέο, δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αν το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της πραγματοποίησής του, δήλωσε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών και δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο κόμμα μετά τον ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν.

"Θα αφήσουμε τον λαό της Σκωτίας να αποφασίσει. Αυτό είναι δημοκρατία" δήλωσε ο ΜακΝτόνελ στο περιθώριο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, αποκλίνοντας όμως από την επίσημη γραμμή του τοπικού Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας, όπως σημείωσε η εφημερίδα “Guardian” που βλέπει ένα πιθανό άνοιγμα της ηγεσίας των Εργατικών προς τους Σκωτσέζους εθνικιστές του SNP. Ο ΜακΝτόνελ παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν κι άλλες απόψεις για το θέμα στο εσωτερικό των Εργατικών. Ο ίδιος απέρριψε το σενάριο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τους Συντηρητικούς με στόχο την αποτροπή ενός "σκληρού" Brexit, δηλαδή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το συγκεκριμμένο πολιτικό σενάριο προϋποθέτει την καταψήφιση και ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον από αντάρτες του κόμματός του και τη δημιουργία ενός "μετώπου της λογικής" με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

Το σενάριο για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία ενισχύθηκε μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος για ένα "σκληρό" διαζύγιο από την Ε.Ε. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα δείχνει ότι το 52% των Σκωτσέζων θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP Νίκολα Στέρτζιον δήλωσε προχθές ότι το κόμμα της θα ήθελε να αποτελέσει "τμήμα μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στην κυβέρνηση των Συντηρητικών", αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί για μια επίσημη συνεργασία με τους Εργατικούς. Κατηγόρησε μάλιστα τον Τζέρεμι Κόρμπιν ότι "θα ευθύνεται σχεδόν εξίσου με την Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον" στην περίπτωση μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις