Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.0°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.0°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
0 BF 48%
Τουρκία / Τουρκία: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης χρυσού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης χρυσού

Το Κιρασλί ήταν μέχρι πρόσφατα μια ήσυχη, μικρή κωμόπολη της δυτικής Τουρκίας, κοντά στα Δαρδανέλια. Τώρα αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά των εξορύξεων χρυσού και της καταστροφής του περιβάλλοντος στο όρος Καζ Νταγ (την ομηρική Ίδη, πάνω από την Τροία) από μια καναδική εταιρεία και τους ντόπιους εκπροσώπους της.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας έσπευσαν στο Κιρασλί την περασμένη Δευτέρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων για τη σωτηρία του δάσους και την ανατροπή των σχεδίων εξόρυξης.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 26 Ιουλίου, όταν ακτιβιστές κατασκήνωσαν στο δάσος αποφασισμένοι να το προστατεύουν. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η τουρκική εταιρεία Dogu Biga Mining, θυγατρική της καναδικής Alamos Gold, έκοψε ήδη τέσσερις φορές περισσότερα δέντρα από όσα είχε αναφέρει στην έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (195.000 αντί 46.000) και ότι μετά από έξι χρόνια, όταν ολοκληρώσει το έργο της, θα αφήσει πίσω της μια μολυσμένη έρημο.

Η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της Δευτέρας εξέπληξε τις αρχές αλλά και τους ίδιους τους διοργανωτές, που καταγγέλλουν ότι η χρήση κυανίου -εκτός των άλλων- θα μολύνει το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και το φράγμα της περιοχής. Από την πλευρά της η τουρκική εταιρεία ισχυρίζεται ότι έκοψε μόνο 13.400 δέντρα και ότι μετά την ολοκλήρωση των εξορύξεων θα... αποκαταστήσει το περιβάλλον φυτεύοντας δέντρα στην περιοχή του ορυχείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL