Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Όχι σε νέες εκλογές" λέει το 95% των σοσιαλιστών και το 94% της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι σε νέες εκλογές" λέει το 95% των σοσιαλιστών και το 94% της Αριστεράς

Ο Πέδρο Σάντσεθ ξεκινά διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, για να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, αντιγράφοντας με καθυστέρηση τουλάχιστον... διμήνου τη στρατηγική του Unidas Podemos, για να φθάσει να προτείνει τον Σεπτέμβριο μια μονοκομματική κυβέρνηση αλά πορτογαλικά ή αλά δανικά, όπου η Αριστερά “χωρίς πιέσεις” θα παραμένει ο βασικός του σύμμαχος, χωρίς όμως να αποκλείει και τη Δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες, μιας και οι προτάσεις του απευθύνονται “σε όλα τα κόμματα”. “Δεν σημαίνει ότι πρέπει να με στηρίξουν, αλλά απλώς να διευκολύνουν τον σχηματισμό της κυβέρνησης” επανέλαβε ο Σάντσεθ ζητώντας την αποχή του Λαϊκού Κόμματος και τον Πολιτών για να κυβερνήσει με το ένα τέταρτο των ψήφων και το ένα τρίτο των βουλευτών, γιατί “δεν θέλω να εξαρτάται η κυβέρνηση από τις δυνάμεις που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας” της Καταλωνίας ή των Βάσκων, που ήταν αυτές που τον στήριξαν όμως για να αναλάβει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομίας Χοσέ Λουίς Άβαλος και γραμματέας Οργανωτικού του PSOE κατέστησε σαφές ότι οι σοσιαλιστές δεν θέλουν επαναληπτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντας “κινηματογραφικές ταινίες” τα σενάρια που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη, επαναλαμβάνοντας όμως τη γνωστή... κινηματογραφική ταινία για τη μεγάλη γενναιοδωρία του Σάντσεθ έναντι του Ιγκλέσιας.

Οι δηλώσεις του Σάντσεθ και του Άβαλος προκάλεσαν έκπληξη και ειρωνικά σχόλια από το Unidas Podemos, υπογραμμίζοντας ότι ο Σάντσεθ είχε τρεις μήνες καιρό να ακούσει τη δημοκρατική κοινωνία των πολιτών που ζητούσε μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις. “Τον Αύγουστο θέλουν να ακούσουν τις συλλογικότητες μετά την ήττα τους στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης” σχολίασαν πηγές του Unidas Podemos, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα με τους σοσιαλιστές δεν είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα, αλλά οι αρμοδιότητες που θα έδιναν στην Αριστερά.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 5% των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών και το 6% των ψηφοφόρων του Unidas Podemos θέλουν επαναληπτικές εκλογές, ενώ αντίθετα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 64% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος, στο 52% των Πολιτών και στο 79,9% του Vox, σύμφωνα με έρευνα της 40DB που δημοσίευσε χθες η “El Pais”. Το 79,6% των ψηφοφόρων του Unidas Podemos θέλει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το 32% των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών θέλει μια κυβέρνηση συνασπισμού και το 32,8% μια προγραμματική κυβέρνηση με τη στήριξη της Αριστεράς, ενώ μόλις το 29,4% των ψηφοφόρων του Σάντσεθ θέλει την αποχή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών. Το 17% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος είναι υπέρ της αποχής, που θα επιτρέψει στον Σάντσεθ να κυβερνήσει μόνος του, ποσοστό που φθάνει στο 25,7% ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Πολιτών. Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 75,2% του εκλογικού σώματος θεωρεί υπεύθυνο το Unidas Podemos, το 69,3% το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 51,7% τους Πολίτες και το 45% το Λαϊκό Κόμμα. Οι ψηφοφόροι των σοσιαλιστών δίνουν “μεγάλο μέρος” της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, το 23,%, στον Σάντσεθ και “αρκετή ευθύνη”, το 24,8%, ενώ το 71% των οπαδών της Αριστεράς ρίχνει την ευθύνη στον Σάντσεθ, αλλά “μόλις” το 58% των σοσιαλιστών ψηφοφόρων ρίχνει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον Ιγκλέσιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL