Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σύμπραξη Σοσιαλιστών - Αριστεράς σε Επιτροπές Βουλής και Περιφέρειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμπραξη Σοσιαλιστών - Αριστεράς σε Επιτροπές Βουλής και Περιφέρειες

Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις στην Ισπανία φαίνεται ότι τα βρίσκουν παντού, εκτός από την... κυβέρνηση, αφού στην ίδια Βουλή που δεν κατάφεραν να επανεκλέξουν πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν και ανέλαβαν την προεδρία σε 22 από τις 34 Επιτροπές, με τους Σοσιαλιστές να έχουν τον επικεφαλής σε 17 Επιτροπές, το Unidas Podemos σε 4 και τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) σε μία. Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά έχουν συμφωνήσει ήδη να κυβερνήσουν μαζί σε έξι τοπικές κυβερνήσεις, της Βαλένθια, των Βαλεαρίδων και Καναρίων Νήσων, της Ναβάρας και της Αραγωνίας με το Unidas Podemos και στις Αστουρίες με την Ενωμένη Αριστερά, ενώ δεν συμφώνησαν μόνο σε μια που θα μπορούσαν να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση, τη Ριόχα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των τριών διαπραγματευτών των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο, που ακόμη και τμήμα του κόμματός της της χρεώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια “προγραμματική συμφωνία” με το Podemos στο πλαίσιο άλλων χωρών, υπονοώντας ασφαλώς τη γειτονική Πορτογαλία. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας τόνισε σε συνέντευξή του ότι ο Σάντσεθ δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και ακολουθεί πολιτική αυτοκτονίας. Το δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα, οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και η φιλοσοσιαλιστική UGT, ζήτησαν από τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού προγράμματος, επαναφέροντας στην πράξη την πρόταση της Ενωμένης Αριστεράς.

Δημοσκόπηση CIS: Σοσιαλιστές και Αριστερά στο 54,4%

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έφτανε στο 41,3%, από το 28,7% των εκλογών του Απριλίου, και το Unidas Podemos θα υποχωρούσε στο 13,1%, από το 14,3% των εκλογών του Απριλίου, με αποτέλεσμα τα δύο προοδευτικά και αριστερά κόμματα να φτάνουν στο 54,4%, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε δημοσκόπηση του Κοινωνιολογικού Κέντρου Ερευνών (CIS), που πραγματοποιήθηκε πριν από την αποτυχημένη προσπάθεια του Σάντσεθ να επανεκλεγεί πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, η Αριστερά φαίνεται ότι ενισχύεται περαιτέρω, με τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας να φτάνει στο 4,5%, από το 3,89% του Απριλίου.

Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να καταρρέει στο 13,7% από το 16,7%, οι Πολίτες στο 12,3% από το 15,9%, κάτω δηλαδή από το Unidas Podemos, ενώ το φασιστικό Vox βουλιάζει στο 4,6%, από το 10,3% των εκλογών του Απριλίου, με αποτέλεσμα τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα να φτάνουν μόλις στο 30,4%. Το Εθνικό Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, που ελέγχεται από την οικογένεια του φασίστα δικτάτορα, συνεχάρη τον βασιλιά Φελίπε Στ’ γιατί “έκανε το καθήκον του” και επικύρωσε την... κληρονομική ανακήρυξη της 44χρονης εγγονής του Φράνκο σε... “Δούκισσα της Ισπανικής Μεγαλειότητας”. Οι Φράνκο υπενθύμισαν στον βασιλιά ότι “ο Αρχιστράτηγος ήταν αυτός που ήθελε η Ισπανία να έχει μοναρχία”. Σε ένδειξη αναγνώρισης ο Φελίπε Στ’ αποφάσισε να αναμείξει λίγο από το γαλάζιο αίμα του με το μαύρο του φρανκισμού, παρά να δείξει ένα δημοκρατικό πρόσωπο αρνούμενος τους τίτλους ευγενείας στους απόγονους του σφαγέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL