Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Στρατός... παρακρατικών αστυνομικών στην υπηρεσία των μεγάλων τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατός... παρακρατικών αστυνομικών στην υπηρεσία των μεγάλων τραπεζών

Η δεύτερη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα BBVA θα βρεθεί στο εδώλιο κατηγορούμενη για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, της αποκάλυψης μυστικών και διαφθοράς, γιατί από το 2004 έως και το 2017 πλήρωνε τον γνωστό παρακρατικό πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας Βιγιαρέχο για να κατασκοπεύει άλλες επιχειρήσεις. Ο Βιγιαρέχο συνέχισε να πληρώνεται για τις υπηρεσίες του, 242 χιλιάδες ευρώ, ακόμη και μέσα στη... φυλακή, με τελευταία πληρωμή το 2018. Ο Βιγιαρέχο κι ένας άλλος υψηλόβαθμος αστυνομικός είχαν μετατρέψει απλά τη δημόσια σε... ιδιωτική αστυνομία στην υπηρεσία της BBVA και όχι μόνο, πραγματοποιώντας παράνομες υποκλοπές τηλεφώνων δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων του οικονομικού και πολιτικού κόσμου.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Μαδρίτης ζήτησε μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Αθνάρ, πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και πρώην πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Bankia Ροντρίγκο Ράτο για το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, που πυροδότησε την κρίση του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και την ανάγκη δανεισμού της χώρας με 100 δισ. Η εισαγγελέας ζήτησε 8,5 φυλάκισης για τον Ράτο, ενώ στο εδώλιο βρίσκονται ακόμη 12 πρώην διευθυντικά στελέχη της τράπεζας και ο πρώην υπουργός του Λαϊκού Κόμματος Αθέμπες. Πέρα από τις κατηγορίες για απάτη, ψευδείς δηλώσεις οικονομικών στοιχείων και άλλα αδικήματα, τα Golden Boys του Αθνάρ κατηγορούνται και για τις “Μαύρες Κάρτες”, με τις οποίες χρέωναν στην τράπεζα πολυτελή γεύματα και ξενοδοχεία, ταξίδια και αγορές κάθε είδους.

Περισσότερο τυχερή στάθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και υποψήφια για την προεδρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που κατάφερε την τελευταία στιγμή να αποτρέψει την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, γιατί οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν προς το παρόν να μην της ζητήσουν να καταθέσει, γεγονός που μπορεί να οδηγούσε και στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της. Οι εισαγγελείς συνεχίζουν πάντως τις έρευνες για τον ρόλο του ΔΝΤ στην ιδιωτικοποίηση της Bankia και της κατάρρευσης της τράπεζας που στοίχισε στην πρώτη φάση 22 δισ. στον ισπανικό λαό.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρέθηκαν αυτές τις ημέρες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση του νόμου για την πρόληψη των οικονομικών εγκλημάτων ο τραπεζικός κολοσσός της Καταλωνίας Caixabank, η Ibercaja και η ολλανδική ING.

Από τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις είναι προφανές ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μεγάλες τράπεζες, όπως η Santander και η BBVA, ή μεγάλες ηλεκτρικές και τηλεφωνικές εταιρείες, όπως η Iberdrola και η Telefonica, είχαν δημιουργήσει ένα ιδιωτικό αστυνομικό στρατό χρηματίζοντας επιθεωρητές και αξιωματικούς της αστυνομίας.

Η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε 3.233 απολύσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας έχει χάσει από τις αρχές της κρίσης γύρω στις 112 χιλιάδες θέσεις εργασίας, περίπου το 41,4% του αρχικού δυναμικού του, ενώ έχει κλείσει πάνω από το 50% των υποκαταστημάτων.

Είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς γιατί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ισχυριζόταν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη Ibex35 παλεύουν εναντίον της συμμετοχής του Unidas Podemos στην κυβέρνηση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL