Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Η Ενωμένη Αριστερά προτείνει "προγραμματική συμφωνία" με τον Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ενωμένη Αριστερά προτείνει "προγραμματική συμφωνία" με τον Σάντσεθ

Η ισπανική Βουλή προσπαθεί αυγουστιάτικα να ξεκινήσει μια υποτυπώδη λειτουργία της, μετά την ουσιαστική παράλυσή της έπειτα από τις εκλογές του Απριλίου, με την κυβέρνηση Σάντσεθ να είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει τον προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, της Δεξιάς, ενώ η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στέλεχος της “Αριστεράς” του Κριστίνα Ναρμπόνα υπογράμμισε ότι ο Σάντσεθ “αναζητεί άλλους και διαφορετικούς δρόμους για τον σχηματισμό κυβέρνησης”, προειδοποιώντας επίσης το Unidas Podemos ότι “θα πρέπει να σκεφτεί τι κάνει” και ότι “δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνηση συνασπισμού”.

Για τη Ναρμπόνα ο Σάντσεθ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και το Unidas Podemos για να αποτρέψει τις εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, ενώ ο αρχηγός του κράτους, ο βασιλιάς Φελίπε Στ’, πιθανώς θα δώσει νέα εντολή στον Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναφερόμενη στο νέο αίτημα των σοσιαλιστών για αποχή από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, η Ναρμπόνα εκτιμά ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια συμφωνία με αυτά τα κόμματα”, αλλά μια “ευθύνη” των “συνταγματικών κομμάτων που δεν θέλουν η κυβέρνηση να εξαρτάται από τους αποσχιστές”, παραβλέποντας όμως ότι χάρις στη διαμεσολάβηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας τα αποσχιστικά κόμματα έριξαν τη δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι και με την ψήφο τους εξέλεξαν τον Σάντσεθ πρωθυπουργό.

Ετσενίκε: Οι σοσιαλιστές ήθελαν το 100%

“Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας δεν ξαναμίλησαν μεταξύ τους, όπως κι εγώ με την επικεφαλής των διαπραγματευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος” παραδέχθηκε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Unidas Podemos και υπεύθυνος Πολιτικής Δράσης του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε, εκτιμώντας ότι “οι σοσιαλιστές έδειξαν τεράστια ανευθυνότητα, γιατί ήθελαν να πάρουν το 100% της κυβέρνησης... χωρίς να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία”. “Μας πρόσφεραν ένα κουτί δώρου τυλιγμένο και με ένα φιόγκο, χωρίς εργαλεία για να λύσουμε τα προβλήματα. Οι σοσιαλιστές άλλαξαν θέση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου αρχίζοντας να σχεδιάζουν ότι θέλουν το 100% της κυβέρνησης”.

Ο Ετσενίκε υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ενωμένης Αριστεράς για μια “προγραμματική συμφωνία" με τους σοσιαλιστές μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την κυβέρνηση συνασπισμού και όχι για την εξωτερική στήριξη μιας μονοκομματικής κυβέρνησης από την Αριστερά, στα πρότυπα της Πορτογαλίας. Οι τροτσκιστές αντικαπιταλιστές του Podemos ζήτησαν από τον Ιγκλέσιας να αποδεχθεί την πρόταση της Ενωμένης Αριστεράς και να εγκαταλείψει την προσπάθεια κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Podemos, με επιστολή στα μέλη του, ρίχνει το βάρος της αποτυχίας του σχηματισμού κυβέρνησης στους σοσιαλιστές, “που προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τους πολίτες” και “ζήτησαν χωρίς μισόλογα τη στήριξη των Πολιτών και του Λαϊκού Κόμματος”, ενώ ο Ιγκλέσιας υπογράμμισε το γεγονός ότι στην Περιφέρεια της Ναβάρα σχηματίστηκε τοπική κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς χωρίς προβλήματα. Την ίδια στιγμή στην Αραγονία οι σοσιαλιστές και η Αριστερά έχουν καταλήξει σε συμφωνία 132 μέτρων για τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης, ενισχύοντας την εικόνα δύο δυνάμεων που... τα βρίσκουν στην περιφέρεια για να αντιμάχονται στο κέντρο.

Οι “Financial Times” πάντως ζήτησαν από τους Πολίτες να διαπραγματευτούν μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές, ενώ από τον προοδευτικό χώρο πρότειναν στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο και τον πρώην ηγέτη της Αριστεράς Αγκίτα να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL