Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γαλλία: Ο καύσωνας έκλεισε και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Με τις θερμοκρασίες στη Γαλλία να χτυπάνε κόκκινο τις προηγούμενες μέρες, πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, χρειάστηκε να μειώσουν την παραγωγή ή και να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους

Από χθες, και μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε κεντρική και δυτική Ευρώπη, ο καύσωνας υποχώρησε, αφήνοντας όμως πίσω του προβλήματα...και προβληματισμούς. Ένας απ' αυτούς, όπως τον περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, έχει να κάνει με τις μονάδες πυρηνικής ενέργειας, πολλές από τις οποίες έκλεισαν εξαιτίας του καύσωνα. Με τις θερμοκρασίες στη Γαλλία να ξεπερνάνε τους 44 βαθμούς, πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, αναφέρει το δημοσίευμα, χρειάστηκε να μειώσουν την ενέργειά τους ή και να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ με τη γενικότερη άνοδο των θερμοκρασιών στην Ευρώπη, αυτά τα επεισόδια φαίνεται να είναι όλο και συχνότερα.  

Οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών δεν επιτρέπουν στις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας να χρησιμοποιήσουν τους ποταμούς για την ψύξη των αντιδραστήρων. Η χρήση του νερού από τα ποτάμια για την ψύξη των αντιδραστήρων καθορίζεται νομικά, ούτως ώστε να μην επηρεάζει την χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνάνε ένα ορισμένο επίπεδο, η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (EDF) είναι αναγκασμένη να περιορίζει την παραγωγή.

Σύμφωνα με στοιχεία της EDF και μετά από αίτημα που κατέθεσε η γερμανίδα βουλευτής των Πράσινων, Σύλβια Κότινγκ-Ουλ, 22 αντιδραστήρες από τους 58 που λειτουργούν συνολικά στη Γαλλία έχουν ήδη αναγκαστεί να διακόψουν ή να επιβραδύνουν την παραγωγή τους στο διάστημα 2000 - 2019 Απ' αυτούς, 12 κοντεύουν να φτάσουν στο ανώτατο όριο των 40 ετών που προβλεπόταν για τη λειτουργία τους, ενώ, όπως επισημαίνει η Le Monde, EDF και γαλλική κυβέρνηση ελπίζουν να παρατείνουν τη λειτουργία τους για δέκα τουλάχιστον χρόνια, εάν η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) τους δώσει το πράσινο φως. 

Σημειώνεται ότι η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη του 72% περίπου των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση Μακρόν είχε εκφράσει την πρόθεσή της να μειώσει το ποσοστό αυτό σε 50% έως το 2030 ή το 2035, με την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ε.Κ.  

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις