Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Ιταλία: / Ιταλία: Καταστολή στα βουνά, πνιγμοί και πρόστιμα στη θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: / Ιταλία: Καταστολή στα βουνά, πνιγμοί και πρόστιμα στη θάλασσα

Με μια δυναμική επίδειξη 500 αστυνομικών στη μικρή κοιλάδα της Σούζα έξω από το Τορίνο, ο Ματέο Σαλβίνι θα κλείσει σήμερα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για τη συνοχή της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε και τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, που πέρασε το απάνθρωπο διάταγμά του για την ασφάλεια από τη Βουλή με τους ψήφους της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και του Κινήματος Πέντε Αστέρων και απέφυγε να καταθέσει στη Γερουσία για το Russiagate, ενώ οι Ιταλοί και οι τουρίστες βρέθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή μπροστά σε διαδοχικές απεργίες στον τομέα των μεταφορών, που προκάλεσε χθες χάος σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε ύψη.

“Είναι ένας τρόπος να ανάβεις το φιτίλι”, σχολίασε ο δήμαρχος του μικρού Βενάους στις γαλλο-ιταλικές Άλπεις την απόφαση του Σαλβίνι να καταλάβει με 500 αστυνομικούς την κοιλάδα της Σούζα εναντίον των νέων διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή του τρένου υψηλής ταχύτητας TAV, που ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι χαρακτήρισε χθες “άχρηστο έργο”.

Τη στιγμή που στα ανοιχτά της Λιβύης τουλάχιστον 150 άτομα πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, η ιταλική Βουλή ψήφισε με 322 υπέρ, 90 κατά και μία αποχή το δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια του Σαλβίνι, που προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ στα σκάφη που σώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα και νέες βαριές ποινές για διαδηλωτές, συνδικαλιστές και... χούλιγκαν. Δεκαεπτά βουλευτές του Κ5Α αποχώρησαν από την αίθουσα, για να μην ψηφίσουν το φασιστοειδές αυτό διάταγμα, μεταξύ των οποίων -και προς τιμή του Σώματος- και ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο.

Ο νταής της ιταλικής κυβέρνησης δεν αρκέστηκε να απειλεί μόνο τους ειρηνικούς διαδηλωτές ΝΟ TAV, αλλά έφθασε να στείλει και ένα τελεσίγραφο στον υπουργό Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση. “Ή αυτός ή εγώ”, μήνυσε ο Σαλβίνι στον πρωθυπουργό Κόντε και στον “σύμμαχο” Λουίτζι Ντι Μάιο. Παράλληλα, απείλησε τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία για την περίπτωση που δεν φέρει σε άμεση ψήφιση τις φοροαπαλλαγές τις οποίες προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποιώντας: “Η Ιταλία έχει ανάγκη ένα ισχυρό φορολογικό σοκ. Εάν ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι το θέμα δεν συζητιέται, τότε το πρόβλημα είναι ή εγώ ή αυτός”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL